Nainen, käytkö kampaajalla vai parturissa? Vastaus saattaa kertoa jotain yllättävää

Ammattivalittajat ja hupivarailijat hiusalan kiusana – tämän vuoksi lakiuudistus huolettaa kampaajia 5:07
KATSO MYÖS: Ammattivalittajat ja hupivarailijat hiusalan kiusana – tämän vuoksi lakiuudistus huolettaa kampaajia

Käytkö kampaajalla vai parturissa? Vastaus saattaa kertoa yllättäviä tietoja taustastasi ja iästäsi.

Hiukset kaipaavat siistimistä. Siispä varaamaan aikaa!

Netissä aikaa etsiessä kannattaa olla tarkkana, ettei käy niin kuin Sannalle, joka varasi ajan parturiin hiustenleikkaukseen.

Moitteet tulvat paikan päällä. Parturin mukaan Sannan olisi pitänyt varata aika kampaajalle, että hiustenleikkaukseen olisi pystytty järjestämään tarpeeksi pitkä aika.

Sannan ihmeteltyä, miksi netissä ei ohjattu valitsemaan joko naisten tai miesten leikkausta, parturi otti esiin tasa-arvolain.

Sen mukaan parturi- ja kampaamoyrittäjän on tarjottava palvelujaan kummallekin sukupuolelle ja palvelun hinnoittelun on perustuttava "asiakkaan hiuksiin kulloinkin tehtävään toimenpiteeseen, ei asiakkaan sukupuoleen".

Parturi lopulta leikkasi Sannan hiukset, ja molemmat olivat ilmeisesti tyytyväisiä lopputulokseen.

"Kampaaja on hienostelua"

Miten Sannalle sitten tuli ylipäätään mieleen hakeutua parturiin eikä kampaajalle?

Sanna kertoo päätyneensä ratkaisuun siksi, että hänellä on lyhyt tukka eikä hän kaivannut siihen kiharoita eikä kampausta.

Osasyy saattaa olla hänen taustassaan. Sanna on kotoisin maaseutukaupungista Keski-Suomesta. Sannan mukaan heillä puhuttiin hänen lapsuudessaan aina parturiin menosta, vaikka hiuksia oli leikkauttamassa nainen. Kampaajalle meno oli vähintäänkin hienostelua. 

Parturi on monelle naiselle lapsuuden kieltä

MTV Uutisten tekemän leikkimielisen gallupin perusteella moni ajattelee samoin.

– Siis minä sanoisin oikeasti, että käyn parturissa, mutta vuosien ihmetyksen seurauksena puhun kampaajalla käynnistä, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, vastasi kyselyyn nimimerkki Porilaine naine vm. 88.

– Minä puhuin nuorena parturista, mutta sitten jossain vaiheessa iän myötä tajusin, että naiset käyvät kampaajalla ja miehet parturissa ja aloin puhua kampaajasta. Eli nyt vastaus kampaaja. Oululainen äitini puhuu kampaajasta, Oulussa syntynyt 32-vuotias nainen kertoo.

– Kyllä minä nuorempana olen tottunut puhumaan parturista. Isoolla kirkoolla tuli sitten seleväks, et son kampaaja, joka laittaa naisen tukan. Silti parturi on minulle mieluisampi sana – kampaaja on vähän turhan hienosteleva tällaiselle juntille. Muutenkin sukupuoliroolitukset tällaisissa asioissa tuntuvat vähän vanhanaikaisilta, "Alahärmän flikka -91" arvioi.

– Minun mielestäni kampaaja kampaa naisia ja parturi parturoi miehiä. Silti välillä sanon vahingossa, että menen parturiin. En tiedä miksi, "Rovaniemi -81" pohtii.

Luukku 9: Toimittaja tarjoutui leikkaamaan Frederikin hiukset 1:38

Katso myös joulukalenterin 2023 luukun 9 takaa paljastuva tarina: Toimittaja tarjoutui leikkaamaan Frederikin hiukset

"Jos totta puhun, käyn Eevalla"

Osa vastaajista pitää itsestään selvänä sitä, että naiset asioivat kampaajalla ja miehet parturissa.

– Minusta kampaaja leikkaa naisten hiuksia ja parturi miesten. Puhun sen mukaisesti, kumpaa kulloinkin tarkoitan. Eli naiset käyvät kampaajalla ja miehet parturissa, "Lahti, 32 v." sanoo.

Parturiin menevät myös turkulaisen Sarin ja 33-vuotiaan helsinkiläisnaisen mielestä vain miehet.

– Itse käyn kampaajalla. Kampaaja leikkaa naisten hiukset ja parturi miesten, helsinkiläisnainen sanoo.

– Kampaajalla käyn, tai oikeastaan, jos totta puhun, käyn Eevalla. Eevalla olen käynyt yli kolmekymmentä vuotta, "Ikäneito Heli Suomen lännestä" toteaa.

– Käyn kampaajalla, koska lapsena opetettiin, että pojat käyvät parturissa ja tytöt kampaajalla. Ja hiukset ovat päässä, tukka on jossain muualla, rovaniemeläinen Satu, 35, sanoo.

– Minä käyn kampaajalla, miehet käyvät parturissa. Sanooko muuten kukaan, että miehet käyvät kampaajalla? Espoossa suurimman osan ikäänsä asunut, Oulusta lähtenyt 38-vuotias nainen kysyy.

– Aina kampaajalle, "Nainen Kuopiosta 57 v." toteaa.

Onko kyse murre-erosta?

Onko naisten käyttämä parturi siis paitsi osassa maata ehkä ikään myös murteeseen liittyvä ilmaisu kampaajalle menosta?

Suomen murteiden sanakirjan toimittajan Minna Salosen mukaan kokoelmissa on sanoista vain heikkoja tietoja. Tuoreimmat niistä ovat 1970-luvulta.

– Murteenkeruu on tuolloin keskittynyt sanoihin, joita vanhastaan on käytetty suomen kielen murteissa. Kampaamot ja parturi-kampaamot ovat tästä näkökulmasta kuuluneet enemmänkin kaupunkilaisten elämään, Salonen kertoo.

Sana kampaaja on Salosen mukaan johdos toimintaa ilmaisevasta sanasta kammata, joka tunnetaan kaikkialla suomen kielen murteissa. Sana parturi on johdos sanasta parta.

Sanakirjasta löytyvät myös ruotsin kielen lainat friseerska, joka merkitsee Salosen mukaan kampaajaa muutamassa Lounais-Suomen pitäjässä, ja klippari tai lippari, jotka merkitsevät ammattimaista tukanleikkaajaa tai parturia.

Myös nainen voi olla parturin asiakas

Mutta voiko siis nainen ihan oikeasti varata ajan parturiin? Tai mies kampaajalle?

Tasa-arvolain mukaan parturi- ja kampaamoyrittäjän on tarjottava palvelujaan kummallekin sukupuolelle ja palvelun hinnoittelun on perustuttava "asiakkaan hiuksiin kulloinkin tehtävään toimenpiteeseen, ei asiakkaan sukupuoleen". Kuvituskuva.

Myös tasa-arvovaltuutettu on ottanut asiaan kantaa saamansa selvityspyynnön yhteydessä. 

Selvitettävässä tapauksessa parturiliike oli kieltäytynyt palvelemasta naisasiakasta. Liike oli perustellut palvelujen tarjoamista vain miehille yksityisyyteen ja häveliäisyyteen liittyvillä syillä.

Valtuutetun mukaan laki ei kiellä erillisten parturi- ja kampaamopalveluiden tarjoamista. Parturi- tai kampaamoyrittäjä ei voi kuitenkaan valita asiakkaitaan sukupuolen perusteella.

Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että kyseisen parturiliikkeen esittämät yksityisyys- ja häveliäisyyssyihin liittyvät perustelut eivät soveltuneet hiusten hoitoon liittyviin palveluihin.

Tasa-arvolaki edellyttää yksiselitteisesti, että hiusalan yrittäjä tarjoaa palvelujaan sekä naisille että miehille.

Siispä myös nainen voi ainakin tasa-arvon nimissä olla parturin asiakas, vaikka toisilla kielikorva tai tottumus sitä vastaan sotisikin.

Lue myös:

    Uusimmat