Puoliso parahti, kun Minna ajoi päänsä siiliksi – huomiota herättävä trendi haastaa kauneusihanteet

Yhä useampi nainen rohkaistuu ajamaan päänsä siiliksi. Kampaus on käytännöllinen ja esteettinen, mutta samalla se haastaa vallitsevia kauneusihanteita ja normeja.

Viime keväänä Minna Suokas, 49, rohkaistui ajamaan hiuksensa siiliksi. Hän oli harkinnut asiaa jo pari vuotta, mutta nyt asia oli jälleen ajankohtainen. Tukan kunto oli kärsinyt vaalennusaineiden vuoksi. Jos kaiken vetäisi pois, kasvaisi takaisin entistä ehompi kuontalo.

Nuorin poika oli ilmoittanut siilitukasta haaveilevalle äidilleen, ettei tulisi liikkumaan hänen kanssaan julkisilla paikoilla, jos tämä ajaisi hiuksensa pois. Koska koronavirusepidemia oli sulkenut yhteiskunnan muutenkin, ei äidin tarvinnut uhkauksesta huolestua.

Niinpä Suokas tarttui koneeseen ja ryhtyi ajelemaan päätään kotinsa kylpyhuoneessa. Kun hän pyysi puolisoaan auttamaan takaraivon ajelussa, mies päivitteli, mitä kauheaa vaimo oli mennyt tekemään.

Perheen miesten reaktio ei pelästyttänyt. Koko aikuisikänsä lyhyessä tukassa viihtynyt Suokas pitää siitä, että hiukset herättävät huomion ja jäävät mieleen. Ja sen naisen siilitukka todella tekee.

Naisten siilitukka haastaa ihanteet ja normit

Suokkaan lisäksi moni muukin nainen on viime vuosina rohkaistunut ajelemaan päänsä siiliksi.

Yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi Helsingin yliopistosta näkee, että kyseessä on kertautuva ilmiö. Mitä enemmän siilitukkaisia naisia julkisuudessa näkyy, sitä useampi nainen uskaltaa itsekin kokeilla kampausta. Myös Suokas huomasi, että hänen jälkeensä pari tuttua naista ajoi päänsä siiliksi.

Suosion kasvusta huolimatta hiusten ajelu muutamien millimetrien mittaiseksi vaatii naiselta edelleen rohkeutta. Paljas pää kiinnittää huomion ja siilitukkainen nainen joutuu helposti muiden katseiden, ajatusten ja arvostelun kohteeksi.

Siilitukka haastaa länsimaista naisihannetta, jossa etenkin nuorten seksualisoitujen naisten toivotaan olevan lähes karvattomia paitsi päästään. Pitkää tukkaa kutsutaan naisen kruunuksi ja kruunusta luopuminen vapaaehtoisesti on vastarintaa normeja ja ideaaleja kohtaan.

Naisen siilitukka on arjen esimerkki muutoksesta sukupuoleen liittyvässä binäärisessä eli kaksijakoisessa ajattelussa. Naisen pää voi olla kalju, mikä liitetään maskuliinisuuteen, mutta samalla hiuksettomuus korostaa feminiinisinä pidettyjä asioita, kuten kasvonpiirteitä, koruja ja meikkiä.

Naisten siilitukkaan liittyy ennakkoluuloja

Vaikka suomalaisessa yhteiskunnassa vallitseva tasa-arvon ideaali on pitkään sallinut naisille tiettyjä maskuliinisina pidettyjä piirteitä, liittyy naisen siilitukkaan monia pinttyneitä käsityksiä. Yleisimmät ovat, että siilipäinen nainen on joko vakavasti sairas tai lesbo.

– Siilin ajelu voi olla myös naisten itsensä representaatiota heidän seksuaalisuudestaan, mutta se voi merkitä montaa muutakin asiaa, Rossi sanoo "lesbokoodiin" viitaten.

Hiusten ajelua on käytetty myös naisten häpäisemiseen, ja edelleen jotkut yrittävät nolata siilipäisiä naisia näiden kampauksen vuoksi. 1990-luvulta asti siilitukassa viihtyneen Rossin mieleen on painunut, kun hän kerran ajoi pyörällä erään miehen ohi. Mies näki vilaukselta, että Rossi oli lähes kalju, ja huusi hänen peräänsä "juutalaishuora".

Määrittelyvallan käyttäminen voi loukata ja ärsyttää. Samalla siilitukkainen nainen kuitenkin muuttaa hiusten ajelun merkitystä ja hälventää hiuksettomuuteen liittyvää häpeää. Siilitukkatrendi voikin helpottaa myös sellaisten naisten oloa, jotka ovat menettäneet hiukset tahtomattaan.

Risuja ja ruusuja

Siilitukka aiheuttaa kanssaihmisissä monenlaisia reaktioita solidaarisuudesta solvauksiin. Kärjistäen voisi sanoa, että paheksujat ovat usein miehiä, jotka yrittävät ottaa itselleen määräysvallan suhteessa tuntemattomiin. Ymmärtäjät ja kehujat sen sijaan ovat toisia lyhythiuksisia naisia.

Orimattilassa asuva Suokas kertoo muutaman kerran törmänneensä miehiin, jotka ovat äänen kummastelleet, miksi naisilla on nykyään lyhyemmät hiukset kuin miehillä tai sanoneet, että kyllähän naisilla pitää hiuksia olla.

–  Mä olen sitä mieltä, että mun pää ja mun hiukset on ihan mun oma asia, hän sanoo.

Pääsääntöisesti ajellun pään aikaansaamat reaktiot ovat kuitenkin olleet positiivisia. Siilin on sanottu sopivan hänelle jopa paremmin kuin aiemman lyhyen tukan. Vanhustyötä tekevä nainen on huomannut, että ajeltu pää miellyttää myös ikäihmisiä. Suokas kertoo erään vanhemman mieshenkilön halunneen aina silittää hänen siiliään.

Rossi ihmettelee, miksi jopa tuntemattomat ihmiset haluavat silitellä naisen siilitukkaa – niin on nimittäin käynyt hänellekin. Aihetta olisi mielenkiintoista tutkia, hän pohtii. Yksi selitys voi olla, että outoa halutaan käsitellä konkreettisesti, käsin.

Siilitukka on käytännöllinen kampaus

Kauneusihanteiden haastamisen sekä seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien aiempaa vapaamman ilmaisun lisäksi siilitukan suosioon vaikuttavat käytännön syyt. Kampaus on helppo, mukava ja monien mielestä myös todella kaunis.

Kesähelteillä paljas pää helpottaa tukalaa oloa, talvella pipo ei pilaa kampausta. Aamuisin siilitukkaa ei tarvitse sukia ojennukseen, vaan joka päivä on "hyvä hiuspäivä". Suortuvia ei tarvitse erikseen sitoa kiinni liikkuessa tai töitä tehdessä.

– Hiusten laittaminen ei ole mun juttu, Suokas toteaa.

Muutamien millimetrin mittainen tukka on myös varsin helppo ylläpitää. Sen kun ajelee päänsä säännöllisesti.

Suokas ja Rossi muistuttavat, että useimmissa tapauksissa hiukset ovat uusiutuva luonnonvara. Toki jos nauttii hulmuavista hiuksista, kasvatusprosessi venyy vuosien mittaiseksi. Avuksi pulmaan on olemassa hiuslisäkkeitä ja peruukkeja.

Kokeilemalla selviää, sopiiko siili omaan päähän

Suokkaan tukka on jo ehtinyt kasvaa, vaikka se edelleen lyhyt onkin. Muutamat tutut ovat olleet tyytyväisiä hiusten kasvuun. Hän ei kuitenkaan lupaa, etteikö hän vetäisi uudestaan siiliksi. Pitkien hiuksien kasvattamiseen ei ole malttia eikä oikein haluakaan.

Suokas suosittelee siilitukan kokeilemista kaikille, jotka kampauksesta ovat kiinnostuneet.

– Ei tässä hirveän rohkea tarvitse olla. Jos haaveilee, niin kokeilee vaan. Sillä tavallahan sen sitten tietää, sopiiko vai ei.

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
Värjäätkö hiuksia kotona? Katso videolta ammattilaisen vinkit parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat