Mainos

Näinä öinä voimakkaita revontulia

Voimakkaita revontulia saattaa Suomessa näkyä tänään ja huomenna, kenties vielä perjantainakin. Revontulia voinee ihailla näinä päivinä myös Keski- ja Etelä-Euroopassa, revontulitutkija Kari Kaila Oulun yliopistosta ennustaa.

Ennuste perustuu siihen, että auringossa on havaittu voimakasta aktiivisuutta. Revontulet syntyvät, kun auringosta saapuvat hiukkaset törmäävät ilmakehän yläosan kaasuatomeihin ja -molekyyleihin ja saavat ne säteilemään valoa. Maan magneettikenttä ohjaa hiukkaset noin 2000 kilometrin päähän magneettisista navoista. Suomessa revontulten esiintymisalue on Lapissa, jossa niitä näkyy lähes joka yö. Etelä-Suomessakin näkyy säännöllisesti revontulia, vaikka harvat huomaavat ne voimakkaan ulkovalaistuksen takia.

Revontulet esiintyvät yleensä 80-300 kilometrin korkeudella ilmakehän ionosfäärissä. Revontulet ovat yleensä vihertäviä tai kellanvihreitä. Ne näkyvät tavallisesti kaarimuodostelmana, joka on usein rauhallinen ja aika himmeä. Revontulivyö on selvästi aktiivisempi. Sen alareuna on poimuinen ja siinä on usein pystysuoria säteitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.