Mainos

Näin Vuosaaren neljä ihmistä surmannut tulipalo eteni – ajastettu kiuas sytytti yöllisen palon

Onnettomuustutkintakeskus piti tänään tiedotustilaisuuden Vuosaaressa viime joulukuussa kolmen lapsen ja perheen äidin hengen vaatineesta tulipalosta.

Tiedotustilaisuudessa Onnettomuustukintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen kertoo, että naapurustossa herättiin yöllä ääniin, joita paloasunnosta kuului. Hätäkeskus sai useita puheluita talosta, jonka ylimmässä, kuudennessa kerroksessa asunto sijaitsi.

Noin 10 minuutin päästä ensimmäisestä puhelusta pelastuslaitos saapui paikalle. Kerrostalon viidennen kerroksen kohdalla pelastajia vastaan tuli savuraja, ja eteenpäin piti jatkaa savusukelluskalustolla.

Pelastajien saapuessa asuntoon se oli savun täyttämä, mutta palosta oli jäljellä enää muutamia pesäkkeitä. Perheen äiti ja kolme lasta löydettiin kuolleena asunnosta. Heidät kuljetettiin hissillä ensihoitoon, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Pelastuslaitoksella oli saapuessaan ongelmia päästä paikalle, koska kerrostalon katuosoitteesta ei pääse ajoneuvoilla pihalle, vaan sinne olisi kierrettävä toista katua pitkin. Lopulta yksiköt pääsivät perille nurmikkoa pitkin. Valosen mukaan viivästys ei ollut lopputuloksen kannalta ratkaiseva.

Onnettomuustukintakeskus suosittaa sisäministeriölle ja Kuntaliitolle osoitetieto-ohjeistuksen tarkastamista vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

Illalla puhuttiin saunomisesta

Asunnossa asunut perhe oli maahanmuuttajataustainen. Ghanasta kotoisin oleva isä tuli Suomeen noin 25 vuotta ja äiti kolme vuotta ennen tulipaloa.

Kun isä oli lähdössä illalla töihin vanhemmat olivat keskustelleet siitä, että yhden lapsista kanssa pitäisi ehkä käydä saunassa, sillä tämä oli kipeänä. Vanhemmat kuitenkin päätyivät siihen, ettei saunaan mennä, koska perheessä isä oli vastuussa saunan käytöstä.

Yöllä saunan kiuas oli kuitenkin kytkeytynyt päälle kello 01.40, luultavasti ajastettuna. Tämä selvisi sähkökäyttötiedoista sekä kytkimen asennosta.

Tiedossa ei ole kuka saunan on kytkenyt päälle, halusiko äiti jostain syystä käyttää saunaa osaamatta vai oliko lapsi kääntänyt ajastimen vahingossa päälle.

Palo syttyi saunassa, jossa oli sillä hetkellä vaippoja, vaatteita ja kenkiä. Kiukaasta löytyi tutkinnassa kankaan jäänteitä sen sisältä ja reunoilta.

Palo ei juuri levinnyt saunasta ja pesuhuoneesta niiden ulkopuolelle, mutta oven auettua palo oli leimahtanut myös eteiseen. Ovi joko avattiin tai se aukesi paineen vaikutuksesta.

Asunto ei kokonaan palanut, vain pesuhuone ja sauna. Äiti ja lapset kuolivat savuun, mutta äidin käsistä löydettiin myös palojälkiä. He ilmeisesti havahtuivat palon ääniin tai savuun. Asunnossa ei ollut palovaroitinta.

Puutteita maahanmuuttajien turvallisuuskoulutuksessa

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan palovaroittimen puute ja haparointi kiukaan käytössä sai sen selvittämään maahanmuuttajien turvallisuustietoja.

Maahanmuuttajaperheiden kotouttamisen turvallisuuskoulutus ei vastannut keskuksen odotuksia.

– Havainto oli, että parantamisen varaa on, johtava tutkijaKai Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että jatkoselvitetään miten palovaroittimien toimivuudesta ja olemassaolosta huolehditaan. Turvallisuusasiat tulee huomioida jo kotouttamisvaiheessa. 

Sähkökiukaiden valmistajien kehitettävä kiukaiden käyttöliittymiä ymmärrettäviksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.