Näin vältyt noloilta lomakuvilta

Kesälomalla valokuvia tulee otettua enemmän kuin arkena. Silti kuvien ottamiseen liittyy tyypillisiä perusvirheitä, joiden perusteella kuvasi näyttävät alkeellisilta. Poimi vinkit hyvännäköisiin lomakuviin.

Lomakuvaaminen on hauskaa, mutta kuvien katseleminen voi koitua kärsimykseksi – etenkin lähipiirille ja sosiaalisen median verkostoille. Pienillä asioilla voi kuitenkin saada aikaan upeita, ammattimaisen näköisiä lomakuvia. Muista vain välttää seuraavia virheitä.

Väärä kuvakulma ja aina samalta tasolta otetut kuvat

Kuvien tarkoitus on aina tuoda esiin jotain tunnetta, tarinaa, tai kiintopistettä. Voit tehdä sen tehokkaimmin ottamalla kuvia erilaisista kuvakulmista. Kaunis esine ei aina näytä parhaalta kun osoitat kameran suoraan sitä kohti. Joskus se näyttää paremmalta, kun otat kuvan alemmalta tasolta tai vaikkapa sivulta. Älä pelkää kyykistellä tai kiivetä kiven päälle ottamaan kuvaa.

Käyttämällä zoomia voit parantaa kuvan laatua. Ota askel taaksepäin ja zoomaa kohdetta päin, niin se näyttää paljon dramaattisemmalta ja syvällisemmältä. Tyypillinen esimerkki on ruoka. Tylsäkin ruoka voi näyttää upealta, jos otat kuvan oikein ja keskityt sen yksityiskohtiin.

Liikaa asioita

Vähemmän on enemmän. Yrittämällä tunkea liian monia asioita samaan kuvaan, saat vain sekavan ja vaikeasti tulkittavan kuvan. Keskity yksityiskohtiin, ja saat annettua suuremman merkityksen kuvassa esiintyville asioille. Rajaa ylimääräiset asiat jo kuvausvaiheessa pois kuvasta.

Tumma kuva aurinkoa kohden

Yleinen virhe on ottaa kuva kasvoista suoraan päivän valoa päin. Muista aina kiinnittää huomiota siihen, missä aurinko on. Jos aurinko on suoraan kameran edessä, niin kuvasta tulee tumma. Jos se on takanasi, kuva saa kauniin korostuksen.

Jos todella haluat ottaa kuvan niin, että aurinko on edessäsi, paina laukaisin puoliväliin ja anna kameran tehdä automaattitarkennus jotta se löytää kohteen ja osaa keskittää siihen.

Pelkkiä maisemia ilman ihmisiä?

Ihmiset voivat usein olla paras tapa lisätä syvyyttä ja tarkoitusta kuvalle, vaikka haluaisitkin keskittyä maisemaan. Usein turistit odottavat toisia turisteja poistumaan kuvasta, jotta saavat "täydellisen kuvan" näkymästä. Silti kuva voi joskus onnistua paremmin, kun siinä on mukana ihminen.

Kaunista näkymää ihaileva ihminen tuo kuvalle lisäarvoa, ja näyttää upealta kuvan katsojan silmissä. Silloin katsoja voi samaistua kuva henkilöön parhaiten. Henkilön sisällyttäminen kuvaan tuo kuvalle myös syvyyttä, tunnetta ja luonnetta.

Älä ota kaikkia kuvia itsestäsi

Totta kai haluamme aina muutamia kuvia itsestämme, osoittaaksemme että olimme todella paikalla. Kasvojesi näkeminen joka ikisessä kuvassa voi kuitenkin käydä puuduttavaksi ja tylsäksi muille katsojille. Erityisesti, jos toistat samanlaista poseerausta kuvasta toiseen.

Jos haluat näyttäytyä kaikissa paikoissa ja jokaisessa kuvassa, ota ensin yksi kuva ilman sinua. Sen jälkeen voit ottaa kuvat omilla kasvoillasi. Näin voit aina valita kahdesta vaihtoehdosta, kumman näytät muille. Kun otat kuvia itsestäsi, yritä tehdä jotain hauskempaa, kuin keskittyä perusposeeraukseen. Luonnollisimmat ja parhaat kuvat syntyvät silloin, kun kukaan ei odota kuvan ottoa. Voit jopa kehottaa matkaseuralaistasi ottamaan sinusta pari kuvaa yllättäen. Katso, mitä tuloksia ja muutoksia erilaiset ideat saavat aikaan!

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja