Mainos

Näin vältät joulun ylensyönnin

Joulu tulee – ja sen notkuvat herkkupöydät. Monen jouluiloa varjostavat vatsanpurut ylensyönnin jälkeen.

Ravitsemusterapeutti Liisa Kalttila mukaan joulun ylensyönnin ongelmana on usein se, että valinnanvaraa on liikaa ja ruokaa lastataan lautaselle lisää useita kertoja.

– Ohjeeni on se, että kannattaa miettiä, tarvitseeko kaikkia ruokia syödä samalla aterialla. Voisiko jotakin jättää myöhemmäksi? Kalttila kysyy.

Monet jouluruoat, kuten rosolli ja kala, eivät ole itsessään kovin täyttäviä. Kylläisyyden tunne riippuu siitä, millä reseptillä ruoka on valmistettu – esimerkiksi laatikoista voi saada hyvinkin täyteläisiä lotraamalla niihin kermaa – ja siitä, millaisiin ruokamääriin vatsa arkena on tottunut.

Mitä enemmän kasviksia lautaselleen kasaa, sitä todennäköisemmin välttää epämiellyttävän ähkyn. Rasva-, proteiini- ja kuitupitoinen ruoka sen sijaan täyttävät helposti, joten karppaajan kannattaa jouluna vahtia, montako lisäannosta hakee.

Vatsaystävällisinä ruokina Kalttila pitää muun muassa rosollia, porkkana- ja perunalaatikkoja ja kalaa.

Ylensyönti osittain pään sisällä

Ravitsemusterapeutti Riikka Huuskonen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä epäilee, että ylensyönnissä on usein kysymys myös psyykkisestä ilmiöstä: tieto siitä, että on tullut syötyä reilusti ahdistaa, ja ihminen voi kuvitella itselleen oireita.

Kalttila lohduttaa, ettei kukaan ole vielä menehtynyt ylensyöntiin. Sappikohtauksille taipuvaisten tosin kannattaa vältellä liian rasvaisen ruoan, kuten kastikkeiden ja kinkun, syöntiä, sekä lanttulaatikkoa.

Huuskonen mainitsee mahdollisiksi ongelmiksi suolistotukokset, jotka kuitenkin riippuvat ihmisen muusta terveydentilasta. Rasva voi aiheuttaa närästystä, ja jotkut voivat pahoin esimerkiksi syötyään liikaa suolaista ruokaa.

Yleensä paha olo hellittää tunnin tai parin päästä.

– Jos on psyykkisesti ja fyysisesti perusterve ihminen, ei luultavasti kärsi ylensyönnistä, Huuskonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.