Näin vältät oksennustaudin jouluna - kauanko kinkkusi viruu pöydällä?

Jouluna syödään yleensä paljon ja yölläkin. Juhlijoiden kannattaa kuitenkin muistaa muutama perusasia ruokien valmistamisesta ja säilyttämisestä, jotta juhla ei päättyisi ikävästi - oksennustautiin tai pahimmillaan sairaalareissuun.

Paista kinkku kunnolla

Kinkun sisälämpötilan pitää olla vähintään +75 ºC. Käytä lihalämpömittaria. Raa'asta lihasta tai raa'an lihan leikkaamiseen käytetystä veitsestä ja leikkuualustasta voi saada esimerkiksi kampylobakteerin. Se on Suomen yleisin suolistotulehdusta aiheuttava bakteeri, jonka oireet ovat ripuli, kuume ja ikävänä jälkitautina niveltulehdus.

Älä makuuta koko kinkkua pöydällä

Monessa kodissa iso monikiloinen kinkku nostetaan pöydälle jokaisella jouluaterialla, jopa pariksi tunniksi kerrallaan. Ja kun näin tapahtuu viikon ajan, bakteerit villiintyvät tästä "lämpöhoidosta". Parempi olisi leikata kinkusta viipaleita tarjolle ja pitää kinkkujärkäle jääkaapissa koko joulun.

Jääkaappi tarpeeksi kylmäksi

Kun jääkaapin ahtaa täyteen tavaraa, jäähdytyskoneisto joutuu lujille ja jääkaapin lämpötila kohoaa. Lämpötila voi olla jopa +10 astetta ja se ei riitä! Jo parin asteen lämpötilan lasku vähentää tutkimusten mukaan merkittävästi listeriasairastumisia. Ovi on aina jääkaapin lämpimin paikka eli siinä ei saa säilyttää esimerkiksi maitoja. Ole varovainen muotituotteen eli tinkimaidon kanssa: koska sitä ei ole pastöroitu, se pilaantuu nopeammin kuin tölkkimaito.

Mäti on yhden päivän herkku

Pakasteesta sulatettu mäti pitää syödä saman vuorokauden aikana. Se ja esimerkiksi myös kylmä- ja lämminsavustettu sekä graavisuolattu kala pitää säilyttää alle +3 ºC:ssa. Monen jääkaappi on lämpimämpi.

Lämmitä laatikot vain kerran

Pakastetut laatikkoruuat pitää sulattaa jääkaapissa, jotta ne eivät lämpene jo sulatuksen aikana. Niitä ei saisi kuumentaa ja jäähdyttää useita kertoja. Hidas jäähtyminen on herkkua ruokamyrkytysbakteereiden kasvulle. Vanhasta laatikosta ei saa kaappia rippeitä uuden laatikon sekaan.

Noudata päivämääriä

Älä syö viimeisen käyttöpäivänsä ohittaneita elintarvikkeita ja suhtaudu varauksella ylipitkiin päivämääriin. Esimerkiksi tyhjiö- ja suojakaasupakattuihin kylmäsavustettuihin ja graavisuolattuihin kaloihin voi muodostua vaarallista listeriaa. Listeria on ovela bakteeri, joka pystyy lisääntymään kylmässä ja hapettomassa. Jääkaappikaan ei siis aina pysty estämään listerian lisääntymistä. Riskiryhmät, esimerkiksi vanhukset, voivat sairastua jo pienistäkin määristä.

Ei ulkomaisia marjoja kakun päälle

Vaikka iso vadelma olisi näyttävä jouluaterian päätöksen eli kiillekakun päällä, unohda se, jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja. Ne pitää kuumentaa, koska niistä saa yleensä noroviruksen eli perinteisen kunnon oksennustaudin vieraakseen.

Älä kuumenna glögiä vedenkeittimessä

Vedenkeittimessä ei saa kuumentaa glögiä tai mehua. Hapan glögi voi syövyttää lämmitysvastuksesta kuparia juomaan. Kuparimyrkytyksen saanut oksentaa yleensä hyvin äkkiä.

Pese kätesi

Tuntuivatko nämä ohjeet päivänselviltä ja koko juttu turhalta? No, ajattelepa sitä, että tämän syksyn kyselyjen ja tutkimusten mukaan kaikki eivät pese käsiään edes vessakäynnin jälkeen ja että ihan fiksujenkin ihmisten matkapuhelimista on löytynyt ulosteperäisiä bakteereja.

Lähde: Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari ja Eviran nettisivut

Lue myös:

    Uusimmat