Näin toimitaan Varsinais-Suomen omikronpotilaiden kohdalla – kaikki altistuneet määrätään karanteeniin rokotusstatuksesta riippumatta

8:54
Video: Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo?

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä seitsemän omikronmuunnoksen tartuntaa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä näistä on todettu neljä tartuntaa. 

Sairaanhoitopiirin tartuntatautien valvonnasta vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi kertoo MTV Uutisille, että potilaiden kohdalla toimitaan erityistä varovaisuutta noudattaen.

Potilaista annetaan niukasti tietoa julkisuuteen.

– Heidän rokotetietojaan en valitettavasti voi antaa. Kukaan näistä potilaista ei minun tietääkseni ole tarvinnut sairaalahoitoa. Heillä on ollut lieviä hengitystieinfektion oireita. Potilaiden ikää emme voi kertoa, Peltoniemi sanoo.

Tartuntaketju lähti liikkeelle henkilöistä, jotka olivat olleet matkalla Ruotsissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todettiin ensimmäinen tartunta ja Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireihin levinneet tartunnat ovat osa samaa tartuntaketjua.

– Uskon että tämä ketju saadaan pysäytettyä, koska tässä on heti alussa lähdetty hyvin tiukkoihin rajaamistoimiin, Peltoniemi vakuuttaa.

– Ainakin täällä Varsinais-Suomessa kaikki altistuneet on saatu hyvin nopeasti jäljitettyä ja heidät on testattu heti ja määrätty tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Kaikille heille suositellaan myös toista testiä karanteenin aikana, hän jatkaa.

Euroopan tilanne vaikuttaa

Turhia riskejä ei oteta.

– Olemme toimineet varovaisuusperiaatteen mukaan. Kaikki omikronvariantille altistuneet määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin vaikka he olisivat saaneet kaksi rokotetta.

Peltoniemen mukaan omikronin leviäminen Suomessa riippuu siitä, mikä variantin tilanne on muualla maailmassa.

– Se riippuu ihan siitä, miten tilanne erityisesti Euroopassa kehittyy. Joululomat ovat tulossa ja varmasti matkustamista on. Jos se lähtee Euroopassa leviämään, on hyvin mahdollista että täälläkin nähdään tartuntoja lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja