Näin suomalaiset kärsivät helteestä töissään – viranomainen muistuttaa tärkeästä säännöstä

Helle laskee vireys- ja valppaustilaa, minkä vuoksi työssä syntyy helpommin riskitilanteita, jotka voivat johtaa työtapaturmiin.

Moni lomalainen nauttii kuumista keleistä, mutta työpaikoilla tilanne on toinen. Poikkeuksellisen kuumaksi nousseet lämpötilat kuormittavat työntekijöitä ja lisäävät työtapaturmien riskiä.

Etenkin ulkona työskentelevät altistuvat paahtavalle auringolle, mutta kuumuudesta kärsitään myös esimerkiksi ravintola-alan töissä, kun ruoan valmistus nostaa lämpökuormitusta entisestään.

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, että työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan tulee runsaasti yhteydenottoja työpaikoilta, joissa lämpötilat nousevat korkeiksi.

– Puhelinneuvontaan soittaneet ovat kertoneet erilaisista fyysisistä oireista, kuten pahoinvoinnista ja pyörryttämisestä. Työntekijöitä on myös jouduttu laittamaan kesken työvuoron kotiin lepäämään lämpöuupumuksen takia. Lisäksi on tullut esiin, että pitkän työvuoron aikana runsaasta vedenjuomisesta huolimatta ei ole esiintynyt virtsaamistarvetta, tai että työvuoron jälkeen on tuntunut pistelyä jaloissa, työsuojeluviranomaisten asiakaspalvelusta vastaava ylitarkastaja Jarkko Niemi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Työn tauottaminen helteillä

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että 28–33 asteen lämpötilassa yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa. Jos lämpötila kipuaa yli 33 asteen, yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa.

Työntekijän on siis voitava joko tehdä työtä 10–15 minuuttia tuntia kohden viileämmässä työtilassa, tai vaihtoehtoisesti tauottaa työtään viileämmässä.

Itsenäisten ammatinharjoittajien pitää yhteisillä työmailla noudattaa työmaan ohjeistuksia.

Kuumuuden terveyshaitat

Kuumuuden ja paahtavan auringon aiheuttamia välittömiä haittoja ovat auringonpistokset, lämpöhalvaukset sekä ihon palaminen. Runsas hikoilu kuumassa ärsyttää ihoa ja altistaa erilaisille ihomuutoksille ja -sairauksille. Lisäksi hikoilu vaikuttaa elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitoon.

Jos hikoilun myötä menetettyjä nesteitä ei korvata juomatta riittävästi, elimistö kuivuu. Kuivuminen ja kuumuus kuormittavat verenkiertoa, ja esimerkiksi sydänkohtauksen riski kasvaa helteellä. Kuivuminen voi johtaa myös äkillisiin lämpösairauksiin, kuten pyörtymisiin ja lämpöuupumukseen.

Koska kuumuus voi heikentää tasapainoa sekä valppaustilaa, helteet lisäävät myös onnettomuus- ja kaatumisriskiä.

Ensimmäiset merkit mahdollisesti alkavasta liiallisesta kuuma-altistuksesta ovat väsymys, päänsärky ja huonovointisuus. Oireisiin tulee reagoida välittömästi vähintään tauottamalla työtä viileässä ja varmistamalla riittävä nesteiden saanti.

Videolla kerrotaan, miten helle ja auringonpistos vaikuttavat aivojen toimintaan.

Mitä auringonpistos tarkoittaa ja kuinka se vaikuttaa nuppiin? 2:11

Lähde: Aluehallintovirasto

Lue myös:

    Uusimmat