Helteillä kuolleisuus ja työtapaturmien riski kasvaa – ylilääkäri: "Siitä voi seurata ihan vakavia terveysvaikutuksia"

Kuolleisuus ja työtapaturmien riskit kasvavat helteiden aikaan – näin suojaudut kuumuuden haitoilta 3:33
Miten kuumuudelta voi suojautua? Katso ylilääkärin haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Kuukausiennusteen mukaan nyt eletään kesäkuun kuumimpia päiviä ja hellerajat voivat paukkua tänä viikonloppuna. Työterveyslaitoksen ylilääkärin mukaan helle vaikuttaa erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin, mutta helteiden vaikutukset ovat nähtävissä työpaikoillakin.

Vaikka helteillä on myös paljon positiivisia vaikutuksia, etenkin pitkittynyt helle voi käydä ihmisen terveydelle vaaralliseksi.

Välittömiä haittoja ovat auringonpistokset ja lämpöhalvaukset, sekä ihon palaminen, kertoo ylilääkäri Eva Helaskoski.

Kuumuus myös kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, mikä on erityisen vaarallista pitkäaikaissairaille. Sydänkohtauksen riski kasvaa helteellä.

– Tilastoista näkee, että kuolleisuus lisääntyy helteiden aikana. Eli siitä voi seurata ihan vakavia terveysvaikutuksia.

Suomessa kuolee arviolta 300–400 ihmistä vuosittain helteiden seurauksena.

Työtapaturmat lisääntyvät

Helle vaikuttaa myös työikäisiin. Etenkin fyysistä työtä tekevät ovat riskissä, koska työn ja helteen kuormittavuus voi yhdessä nousta korkeaksi.

Mutta myös toimistolla kuumuuden vaikutukset näkyvät esimerkiksi tuottavuudessa.

– Olemme ehkä hajamielisempiä, meidän on vaikeampi keskittyä, tehdään enemmän virheitä ja sattuu työtapaturmia hellejakson aikana, Helaskoski kuvailee.

Miten työntekijä voi suojautua kuumuuden vaikutuksilta? Katso ylilääkärin haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat