Helle iskee voimalla ja töissä maskipakko? Tukaluus ja tartunnan uhka arvioidaan nyt työpaikoilla: "Riskit on muistettava"

1:03
Katso video: Kokosimme yleisiä mokia kasvomaskin käyttämisestä – tunnistatko itsesi?

Koronatilanteen helpottuessa maskisuositukset nousivat uudelleen keskusteluun. HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja THL:n Mika Salminen näkevät kumpikin, ettei maskisuositukselle ole enää edellytyksiä valtaosassa maata. Maskikäytännöt vaihtelevat, ja esimerkiksi HSL:llä ja VR:llä on yhä käytössä maskipakko.

MTV Uutiset kysyi Kaupan liitolta ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:ilta, miten ne suhtautuvat maskien käyttämiseen tällä hetkellä. Kaupan liitto edustaa vähittäis- ja tukkukauppoja Suomessa. PAM edustaa palvelualojen työntekijöitä.

Lauri Kulonen Kaupan liitosta painottaa, että yritykset haluavat toimia ennen kaikkea turvallisuus edellä.

– Yritykset ovat edellyttäneet asiakkailta maskien käyttöä. Kaupan liiton näkökulma on, että halutaan varmistaa turvallinen asiointi- ja työympäristö, mutta maskinkäyttösuosituksia arvioidaan alalla tautitilanne ja viranomaissuositukset huomioiden, Kulonen toteaa.

PAM:in asiantuntija Merja Vihersalo sanoo, että maskien käytöstä linjataan tilanne- ja työpaikkakohtaisesti. 

– Riskien arviointi tehdään työpaikoilla. Maskien käyttö esimerkiksi helteellä voi olla työntekijöille hankalaa, Vihersalo sanoo.

– Vielä ei ole ollut niin kovia helteitä, että olisimme saaneet palautetta maskien käytöstä kuumalla ilmalla. Joka kesä kuitenkin tulee työpaikoilta palautetta helteistä ilman maskejakin.

Helteiden aikana työntekijöiden tauotus korostuu työpäivän aikana.

– Maskin käyttö estää ottamasta vesihuikkaa helteessä työnlomassa, joten tauotus on mietittävä työpaikalla nyt normaaliakin huolellisemmin.

Vihersalo muistuttaa, että maskin käyttö fyysisesti kuormittavissa töissä voi lisätä kuormitusta entisestään. Maskin kanssa voi olla vaikeaa hengittää. Nämä riskit arvioidaan työpaikkakohtaisesti, Vihersalo summaa.

Molemmat Kulonen ja Vihersalo kehuvat nykyistä epidemiatilannetta, mutta muistuttavat riskeistä.

– Vaikka koronatilanne näyttää kääntyvän parempaan suuntaan, riskit on muistettava. Meidän on tarkoitus päivittää ensi viikolla yrityksille antamaamme ohjeistusta Kaupan liiton ja Päivittäistavarakauppa ry:n välisenä yhteistyönä. Kulonen sanoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja