Näin seksuaaliterapeutti vastasi yleisimpiin kysymyksiin

Erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki vastasi Studio55.fin katsojien kysymyksiin.

Ihminen on seksuaalinen olento koko ikänsä lapsuudesta vanhuuteen. Seksuaalisuus ei katoa iän myötä, mutta se voi toki muuttaa muotoaan. Läheisyyden tarve säilyy ja kumppanuus yleensä vahvistuu iän myötä.

Ikääntyessä seksuaalisuuteen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten esimerkiksi fyysinen kunto. Hyvän seksuaalielämän kannalta on tärkeää kohtalainen terveys ja säilyneet seksuaaliset halut. Ikääntyessä seksuaaliseen aktiivisuuteen vaikuttavat mm. millainen aktiivisuuden taso on ollut koko elämän aikana, fyysinen ja psyykkinen terveys ja sairaudet, minäkuva ja itsearvostus sekä sosiaaliset seikat.

Studio55.fi-lähetykseen etukäteen lähetetyt kysymykset liittyivät hyvin pitkälle erilaisiin ongelmiin, vaikkakin ikääntymiseen ja seksuaalisuuteen liittyy myös positiivisia asioita. Yleensä seksi muuttuu vähemmän yhdyntäkeskeiseksi, ja silloin erityisesti naiset nauttivat seksistä enemmän.

Kysymyksiä tuli niin paljon, että henkilökohtaisen vastauksen antaminen on mahdotonta, mutta tähän on koostettu eniten kysymyksissä esiin tulleita asioita.

Miten pitää parisuhde tuoreena? Kuinka voin parantaa/tuoda kipinää seksuaalielämääni?

Miten hoitaa haluttomuutta? Miten lisätä kumppanin seksuaalista nautintoa?

Pitäisikö fantasiat kertoa kumppanilleen? Miten helpottaa orgasmin saamista?

Parisuhteelle on suuri merkitys kumppaneiden keskinäisellä vuorovaikutuksella. Kumppanin kunnioittaminen/arvostaminen, hänen tarpeidensa huomioiminen, rakkaudesta puhuminen ja läheisyys lisäävät kumppaneiden välistä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vie kumppanisi treffeille, kehu ulkonäköä, kosketa/pidä lähellä ilman toivetta seksistä, panosta yhteiseen aikaan. Kysy hänen mielipidettä parisuhteestanne ja siinä olevasta seksistä, anna positiivista palautetta ja kerro omat toiveesi. Hyvällä parsisuhteella ja seksuaalisuudella on todettu olevan positiivinen vaikutus ihmisen terveyteen.

Seksuaalisessa halussa tapahtuu yleensä muutoksia ikääntymisen myötä. Ihmisten mielessä halu ja kyky liittyvät vahvasti yhteen. Hyvässä suhteessa on helppo puhua kumppanin kanssa tunteista, seksistä ja niihin liittyvistä toiveista. Ongelmien tulessa esiin tulisi myös niistä uskaltaa puhua. Omat toiveet seksin suhteen on hyvä sanoa ääneen, sillä vain silloin toinen tietää niistä ja voi huomioida ne suhteessa.

Pelkkä yhdyntä ei ole seksin keskeinen sisältö, vaan seksi perustuu lämpöön, kosketteluun ja läheisyyteen. Hyvään parisuhteeseen kuuluvat nämä kaikki osa-alueet. Ikääntyvän ihmisen seksuaaliseen elämään vaikuttaa hyvin pitkälle se, miten he ovat suhtautuneet seksuaalisuuteen nuorempina. Se että nuoruudessa ei ole kenties saanut sellaista seksuaalikasvatusta, joka antaa eväitä oman seksuaalisuuden hyväksymiseen, voi häiritä seksuaalisutta aikuisenakin. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä hyväksyä itseään ja oppia nauttimaan omasta seksuaalisuudestaan.

Läheisyys, hyväily, toisensa tyydyttäminen muillakin keinoilla kuin pelkän yhdynnän kautta on sallittua ja jopa toivottavaa. Nämä keinot toimivat myös halun herättelijänä ja voivat parantaa myös miehen erektiota. Pitkä esileikki antaa myös lisänautintoa itse seksille.

Seksissä on sallittua kaikki se, mihin kumpikin osapuoli on valmis. Nautintoa voi lisätä ottamalla seksiin mukaan välineitä (hieromasauvat, kiihotusrenkaat, liukuvoide, hierontaöljyt). Seksiä voi myös piristää uusilla asennoilla ja paikoilla, jossa seksiä harrastetaan. Omista fantasioistaan kannattaa myös puhua kumppanille, ja jos kumpikin haluaa voi fantasian myös toteuttaa. Maustetuilla liukuvoiteilla voi lisätä kummankin osapuolen nautintoa suuseksissä, ja siten parantaa erektiota ja nautintoa.

Haluttomuus voi liittyä parisuhdeongelmiin, sairauteen (esim. masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta, vakava sairaus), lääkityksiin (esim. verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet, muut psyykelääkkeet), limakalvojen kuivuuteen, hormonitoiminnan muutoksiin tai vain siihen, että seksuaalielämä on jatkunut pitkään samanlaisena.

Haluttomuuden kohdalla on syytä kiinnittää erityistä huomiota parisuhteen laatuun ja siihen liittyvään läheisyyteen. Haluttomuuden hoidossa käytetään apua erilaisia hellyysharjoituksia, joiden tarkoitus ei ole johtaa seksiin vaan lisätä halua kumppaneiden välillä. Seksielämän pitäminen vaihtelevana ja kumppanin toiveita kuuntelevana lisää yleensä seksuaalista halua suhteessa.

Itsetyydytys on hyvä keino opetella orgasmia. Kun sen oppii tuottamaan itselleen, niin osaa myös kertoa kumppanilleen millainen kosketus tuntuu hyvälle. Suurin osa naista saa orgasmin klitoriksen kautta, ja siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota klitoriksen stimulointiin. Seksiin voi ottaa mukaan välineet, joilla stimulointi onnistuu seksin aikana (esim. penikseen laitettavat kiihotusrenkaat ja hieromasauvat).

Mistä johtuu alapään kuivuus? Mistä saan apua limakalvojen kuivuuteen ja kivuliaaseen yhdyntään?

Virtsanpidätysongelmat ja seksi, mistä apua?

Naisen kohdalla suhde ikääntymiseen ja seksuaalisuuteen määräytyy pitkälti sen mukaan miten nainen selviytyy vaihdevuosistaan. Jos parisuhde on toimiva, voi tämä olla rikasta aikaa naisen seksuaalisuudelle. Joskus fyysiset ongelmat voivat olla esteenä naisen kyvylle tuntea nautintoa seksin aikana. Limakalvot ovat yleensä herkästi kuivuvat vähäisen estrogeenituotannon takia, ja tästä aiheutuu helposti yhdyntäkipua. Myös emättimen koko ja elastisuus muuttuvat iän myötä. Aktiivisen seksuaalielämän on todettu kuitenkin pitävän ne paremmassa kunnossa.

Ikääntyessä naisen kiihottuminen on hitaampaa, ja sitä varten tarvitaan hyvää sukuelinten verenkiertoa ja hermostusta. Lantionpohjanlihaksien harjoittelulla on seksuaalielämää parantava vaikutus, eli niiden harjoittaminen kannattaa (jumpalla tai jumppaamiseen tarkoitetuilla kuulilla). Niiden kautta voidaan myös ehkäistä virtsanpidättämiseen liittyviä ongelmia. Virtsanpidätysongelmiin voi löytyä apua myös lääkityksistä, fysioterapiasta tai leikkauksesta. Ongelmaan kannattaa siis hakea apua ajoissa.

Vaihdevuosien jälkeen myös naisen emätin lyhenee vähitellen, mikäli yhdyntöjä ei ole. Jos yhdynnät käynnistyvät myöhemmin uudelleen, on syytä seksin aloittamisessa olla varovainen. Asiaa voi ehkäistä itsetyydytyksellä välineiden avulla. Ikääntyvän naisen kohdalla on tärkeää muistaa liukuvoiteiden käyttö yhdynnässä.

Liukuvoiteita voi sipaista limakalvoille ilman yhdynnänkään tarkoitusta, sillä ne pitävät kuivat limakalvot paremmassa kunnossa ja voivat jopa ehkäistä virtsatietulehduksia (kuivat limakalvot rikkoontuvat helposti ja siten altistavat tulehduksille).

Miten ikääntyminen vaikuttaa miehen seksuaalisuuteen? Mistä saan apua erektio-ongelmiin?

Miesten testosteronin tuotanto kiveksissä vähenee pikku hiljaa, ja sen lasku voi alkaa jo ennen keski-ikää. Osalla miehistä saattaa tulla samantyyppisiä vaihdevuosioireita kuin naisillakin (kuumia aaltoja, ärtyisyyttä, mielialan lasku). Miehen vanheneminen heijastuu ehkä kaikkein eniten potenssiin, ja sen myötä siitä seuraa helposti suorituspaineita. Peniksen jäykistymistä/kykyä harrastaa seksiä pidetään helposti miehuuden mittana.

Mieskuntoa koskeva huolestuneisuus saattaa masentaa ja aiheuttaa hämmennystä. Asiallinen tieto ja ymmärtävän kumppanin kanssa keskustelu auttaa käsittelemään asiaa. Ikä ei ole ainoa erektioon vaikuttava tekijä. Tietyillä sairauksilla (eturauhasen sairaudet, verenpainetauti, sydänsairaudet, diabetes jne.) voi olla merkitystä kyvyn alenemiseen. Elintavoilla on myös suuri osuus mieskunnon säilyttämiseen. Erektiohäiriöiden hoidossa on saavutettu hyviä tuloksia myös lantionpohjanlihasten harjoittelulla, sillä ne antavat hyvän tyvituen erektiolle.

Ikääntyessä erektion ja siemensyöksyn saavuttaakseen penis tarvitsee voimakkaampaa stimulointia kuin aikaisemmin. Liukuvoiteilla tapahtuva hyväily, hieromasauva aiheuttama värinä voi vaikuttaa positiivisesti myös mieheen. Kumppanin aktiivisuuden lisääntyminen seksissä antaa myös miehelle lisäpotkua erektioon. Myös erektioiden välillä tarvitaan enemmän aikaa kuin aikaisemmin, ja sen syntyminen vie enemmän aikaa kuin aikaisemmin.

Siemensyöksyn kontrollointi on yleensä ikääntyessä parempi kuin nuorempana, ejakulaationestettä syntyy vähemmän kuin aikaisemmin, ja sen tuotanto saattaa jopa loppua. Mies mittaa omaa seksuaalisuuttaan hyvin pitkälle erektion kautta. Hän saattaa vältellä läheisyyttä kumppaniinsa, sillä hän kenties pelkää myöntää ongelmaa. Tästä syntyy helposti kierre jota on vaikea katkaista.

Tärkeää erektiohäiriöiden hoidossa on hyvä ja avoin suhde kumppaniin. Erektiohäiriöitä voivat aiheuttaa iän lisäksi parisuhdeongelmat, stressi, elintavat, sairaudet ja lääkitykset. Erektiohäiriön syytä arvioidessa on tärkeää huomioida elintapojen osuus. Tupakointi, ylipaino, verenpainetauti ja runsas alkoholinkäyttö voivat myös heikentää erektiota.

Lievässä erektiohäiriössä, jossa erektio loppuu kesken, voidaan kokeilla hoitona erektiorengasta. Erektiorengas (säädettävä malli) laitetaan peniksen tyveen kun erektio on saavutettu, ja sitten se kiristetään. Keskivaikeassa erektiossa jossa kunnon erektiota ei saavuteta, voidaan kokeilla erektiopumppua ja erektiorenkaan yhteiskäyttöä. Kun erektio saavutetaan pumpun avulla, niin sen jälkeen laitetaan peniksen tyveen erektiorengas.

Erektiorengasta voi pitää yhtäjaksoisesti paikallaan noin 20–30 min. Erektiohäiriöihin on olemassa hyviä lääkkeellisiä hoitoja (tabletit, virtsaputkeen laitettavat lääkkeet tai injektiona annettavat lääkkeet paisuvaiskudokseen) tai kirurginen hoito, jotka vaihtelevat erektiohäiriön laadusta tai sen taustalla olevien sairauksista johtuen. Erektiohäiriöstä kannattaa puhua rohkeasti lääkärin kanssa.

Haittaako jos seksielämä loppuu? Mikä on hyvä määrä seksiä?

Miten huolehtia omista tarpeista sinkkuna?

Ikääntyvillä pitää olla samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa sellaista seksuaalisuutta, josta he itse nauttivat. Jokaisella pitää olla itse oikeus päättää, jatkuuko seksielämä elämän loppuun asti, ja miten ja kenen kanssa toteuttaa näitä omia tarpeitaan. Tärkeää on muistaa, että seksin pitää aina liittyä vapaaehtoisuuteen ja siihen, ettei toista ihmistä painosteta mihinkään.

Hyvä seksuaaliterveys on nimenomaan sitä, että jokainen voi toteuttaa omaa seksuaalisuutta niin, ettei vahingoita itsenään tai toista. Tärkeää olisi huomioida ikääntyessä se, että parisuhde, läheisyys ja seksi voisivat jatkua myös silloin jos jompikumpi kumppaneista siirtyy esim. laitoshoitoon.

Kaiken ikäisillä ihmisillä voi olla seksiä parisuhteessa, yhden yön jutuissa tai ihan vain itse itsetyydytyksellä omista tarpeistaan huolehtimalla. Kaikki on yhtä sallittua, kunhan huomioi sen, että ikä ei suojaa seksitaudeilta. Kondomin käyttö kannattaa yhden yön suhteessa tai kun aloittaa uuden parisuhteen.

Itsetyydytys on rakastelua itsensä kanssa, ja se on sallittua ja suotavaa omasta seksuaaliterveydestä huolehtimista. Itsetyydytyksen hyvänä apuna toimivat hyvin erilaiset seksuaaliterveyden välineet (liukuvoide, hieromasauvat, tekoemätin yms.).

Nauttikaa omasta seksuaalisuudestanne, ja toteuttakaa sitä omien tarpeittenne mukaan. Huomioikaa suhteessa toisianne ja tehkää yhdessä seksistä kummankin kumppanin toiveiden mukaista. Hyvää seksuaaliterveyttä kaikille.

Sari Mäki, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), RSFU

Kuvat: RFSU ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat