Näin sähkö- ja ruokapomot tienasivat inflaation kurittaessa suomalaisia

Asia 60 sekunnissa – Näin tarkastat verotiedot 0:54
Näin tarkastat verotiedot.

Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander sai muhkeat viiden miljoonan euron ansio- ja pääomatulot.

Inflaatio on iskenyt monien suomalaisten lompakkoon. Muun muassa polttoaineen ja sähkön kohonnut hinta nostivat suomalaisten elinkustannuksia, kuten myös asuntolainan nousseet korot. Ruokakaupassakin moni huomasi ruokakassinsa hinnan kallistuneen.

Viime vuonna näiden "inflaatioalojen" toimitusjohtajat pääsivät kuitenkin totutusti mukaville, vähintään satojentuhansien eurojen pääoma- ja ansiotulotienesteille.

Esimerkiksi Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus ansaitsi yhteensä noin 1,1 miljoonaa ansio- ja pääomatuloja.

Polttoaineyhtiö St1:n suuromistaja ja huippu-urheilun tukemisesta tunnettu Mika Anttonen tienasi ansio- ja pääomatuloja 1,25 miljoonan euron edestä. ST1 Nordic -emokonsernin ja St1 Oy:n (Suomen St1) toimitusjohtaja Henrikki Talvitie sai ansio- ja pääomatuloja reilun 840 000 euron edestä.

St1 Nordicin liikevoitto nousi tämän vuoden tammi-kesäkuussa 277 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 101 miljoonasta eurosta.

Fortumin toimitusjohtaja nettosi

Ukrainan sota mylläsi myös sähkömarkkinoita. Sähkön hinta puhutti viime talvena ja on noussut jälleen kuluttajien puheenaiheeksi talven lähestyessä. Moni on pohtinut, millainen sähkösopimus olisi kuluttajalle edullisinta solmia.

Sähköyhtiöiden johdosta kovimpiin ansaitsijoihin kuului Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo, joka ansaitsi ansio- ja pääomatuloja noin 2,7 miljoonan euroa.

Sähköyhtiö Helenin toimitusjohtajana viime vuoden loppuun asti ja sittemmin Ilmattareen siirtynyt toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström tienasi viime vuonna ansio- ja pääomatuloja lähes 670 000 euron edestä.

Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen sai taas ansio- ja pääomatuloja noin 436 000 euroa.

Keskon toimitusjohtajalle miljoonien tienestit

Ruoan hinta on myös asia, johon moni on kiinnittänyt arjessaan enemmän huomiota.

Kovimmille tuloille päivittäistavaraketjuista pääsi verotietojen mukaan Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander. Hän ansaitsi lähes viiden miljoonan euron edestä ansio- ja pääomatuloja. Valtaosa tuloista oli ansiotuloa.

S-ryhmän SOK:n toimitusjohtaja Hannu Krook tienasi taas reilun 715 000 euron ansio- ja pääomatulot.

Lidl Suomen toimitusjohtajana viime vuonna toiminut Nicholas Pennanen sai noin 604 000 euron ansio- ja pääomatulot viime vuonna. Pennanen siirtyi toisiin tehtäviin syyskuussa.

Pankkijohtajilla totutun mukavat tilipussit

Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Ritakallio ansaitsi ansio- ja pääomatuloja reilu 1,2 miljoonan euroa.

Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella pääsi reilun 812 000 euron ansio- ja pääomatuloille. Nordean tanskalainen toimitusjohtaja Frank Vang-Jensen sai viime vuonna pääomatuloja lähes 10 000 euroa, mutta Suomessa verotettavaa ansiotuloa hänelle ei kertynyt.

Vielä viime vuonna Aktia Pankin toimitusjohtajana toiminut Mikko Ayub tienasi reilun 612 000 euron edestä. Hän jätti tehtävänsä helmikuussa.

S-pankin toimitusjohtajaksi vuosi sitten noussut Riikka Laine-Tolonen pääsi lähes 290 000 euron ansiotuloihin. Pääomatuloja hänelle ei kertynyt.

Lue myös:

    Uusimmat