Mitä kymmenellä eurolla saa tänä päivänä ruokakaupasta? Paljonkin, jos ostokset hoitaa Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Sirkka King. Hän suunnitteli Studio55:lle kaksi kymmenen euron ateriaa, jotka ovat terveellisiä, maukkaita ja mahdollisimman kotimaisia.
– Paljon puhutaan siitä, että kannattaisi ostaa perunaa, porkkanaa ja kotimaisia kasviksia. Mutta kun on kymmenen euroa käytettävissä, se on toinen todellisuus, Sirkka King kertoo.
King suunnitteli nelihenkiselle perheelle arkiaterian sekä kahden hengen viikonloppupäivällisen kymmenellä eurolla. Kauppareissu laskimen kanssa oli hänelle silmiä avartava kokemus.
– Sinnittelin pienellä rahalla silloin, kun opiskelin. Tuli mieleen ne ajat, kun joutuu arpomaan maitohyllyllä, että mikä meijeri olisi halvin.
Ostosreissullaan King huomasi, että juusto, kala ja liha olivat yllättävän kalliita. Ainoa budjettiin sopinut kala oli silakka ja yhtäkään liha-ateriaa ei voinut edes ajatella. Liha on niin hintavaa.
– Kaikki eläinproteiinit ovat aika kalliita, kananmunatkin.
Ateriakokonaisuuksien suunnittelussa King valitsi edullisia raaka-aineita ja sai lopulta tehtyä alle kympin menut. Arkiruoaksi tuli silakasta tehtyä kalakeittoa hiivaleivän ja jälkiruokaomenan kera. Viikonlopun ruokalistalla oli kukkakaaligratiinia salaatilla sekä suklaamousse.
– Silakkafilee on hyvä kala keittoon, kun sen panee kolmeen osaan. Lisäksi nyt kannattaa ostaa kauden kasviksia, kun on sadonkorjuun aika, esimerkiksi parsakaalia, kukkakaalia, tomaatteja, paprikaa ja kurkkua.
Liha, kala ja juusto kalliimpia
King pani merkille, että köyhälle ruokaostokset tulevat kalliimmaksi. Halvin kilohinta on usein isoissa pakkauksissa, mutta jos rahaa on rajallisesti, suurinta pakkauskokoa ei välttämättä voi ostaa.

