Presidenttiehdokkaat vastasivat nuorten ilmastohuoliin: "Yksinkertaisin tapa lopettaa päästöt olisi lopettaa liikkuminen, eläminen ja tuottaminen"

Nuoret hiillostavat presidenttiehdokkaita ilmastonmuutoskesta 12:24
"Miksi ilmastokriisin ratkaiseminen tuntuu kaatuvan nuorten niskaan, vaikka me emme ole tätä aiheuttaneet?" – katso vastaukset

Nuoret haastoivat Suomen presidenttiehdokkaita tänään nuorten ilmastotentissä Helsingin messukeskuksessa.

Osana päivän tapahtumaa järjestettiin presidenttiehdokkaiden vaalipaneeli, johon osallistuivat Pekka Haavisto, Mika Aaltola, Olli Rehn, Alexander Stubb, Jussi Halla-aho ja Harry ”Hjallis” Harkimo.

Nuorilta oli kerätty kysymyksiä, joita presidenttiehdokkaille esitti moderaattori Hanna Höijer.

Stubbilta kysyttiin muun muassa, mitä hän tekisi ilmaston eteen presidenttiytensä ensimmäisen 100 päivän aikana. 

– Presidentti voi koota asiantuntijat keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta, mutta presidentti johtaa myös Suomea kansainvälisissä ilmastokokouksissa, vastasi Stubb.

Haavisto ja Halla-aho eri linjoilla

Myös Rehn peräänkuulutti samaa, ja sanoi Suomen olleen kansainvälisesti viime vuonna alisuorittaja.

– Puhuisin globaalin hiiliveron puolesta ja päästöjen hinnoittelun puolesta. Se on avainkysymys siinä, että saamme vihreän siirtymän globaalisti.

Pekka Haavistolta kysyttiin, mikä on Suomen globaali rooli ja vastuu ilmastokysymyksissä.

– Ilmastopolitiikka on mitä keskeisintä ulkopolitiikkaa. Lähtisin siitä, että hiilelle tulisi hinta. Ja siitä, että kaikissa kehitysohjelmissa ilmastoasiat olisivat ykkösasioita. Meidän tulisi puhua myös ilmastorahoituksesta kansainvälisesti niin, että kolmannet maat sopeutuisivat ilmastonmuutokseen. Jotta uudet ratkaisut tulisivat työkaluiksi kehittyvissä maissa, ja meillä on paljon ilmastoteknologiaa.

Halla-aho oli globaalista roolista eri linjoilla.

– Itse haluaisin tuoda suomalaiseen ilmastokeskusteluun puheenvuoroissani eräänlaista suhteellisuudentajua. Yksinkertaisin tapa lopettaa päästöt olisi lopettaa liikkuminen, eläminen ja tuottaminen, mutta se ei taida muista syistä olla mahdollista. 

Halla-ahon mielestä Suomen tulisi pienenä maana korostaa sitä, että on parempi tehdä asioita vastuullisesti, kuin "liian tiukalla kansallisella kunnianhimolla ajaa tuotanto jonnekin, missä kunnianhimo ilmastotavoitteiden suhteen on vähemmän kunnianhimoinen."

"Perusviesti on..."

Aaltola haluaisi käyttää arvovaltaansa presidenttinä niin, että ihmiset ajattelisivat enemmän ilmastonmuutosta.

– Kysyä se perusviesti, että miksi me ihmiskuntana olemme tämän haasteen edessä. 

"Miksi ilmastokriisin ratkaiseminen tuntuu kaatuvan nuorten niskaan, vaikka me emme ole tätä aiheuttaneet?" Katso, miten presidenttiehdokkaat vastaavat tähän kysymykseen!

Lue myös:

    Uusimmat