Näin poliisi pääsi oppilaitaan hyväksikäyttäneen jäljille – naisopettaja lahjoi pojan tietokoneella salatakseen suhteen

Helsingin hovioikeus kovensi keskiviikkona naisopettajan saamaa tuomiota muun muassa kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nainen lahjoi toisen pojista tietokoneella vaientaakseen tämän. Toinen lupasi pysyä hiljaa, vaikka kaikki paljastuisikin, ja olikin vaitonainen kuulusteluissa.

Pia Riitta Canth, 40, toimi musiikin lehtorina peruskoulussa Vantaalla. Kumpikin hyväksikäytön kohteeksi joutuneista pojista opiskeli samassa koulussa.

Opettaja tutustui ensimmäiseen poikaan vuoden 2010 syksyllä tämän tullessa kuudennelle luokalle. Vuoden 2012 alkupuolella nainen alkoi ryhmän WhatsApp-viestiketjun lisäksi viestiä kahdestaan pojan kanssa pikaviestien, tekstiviestien ja puheluiden kautta.

Viestinvaihdossa käytiin seksuaalista keskustelua ja oikeuden mukaan suunnittelua siitä ”että heidän välillään olisi voinut olla jotain enemmän”. Poika oli tapahtuma-aikaan 13-15-vuotias, nainen yli 30.

Yöpyi naisen luona

Suhteen aikana viestejä saatettiin vaihtaa päivän aikana satojakin kappaleita, sisällön vaihdellen neutraalista seksuaaliseen viestittelyyn.

Nainen lähetti pojalle myös kaksi seksuaalista kuvaa. Osassa viesteissä nainen oli myös ilmaissut pelkonsa kiinni jäämisestä ja joutumisestaan vankilaan, jos suhteesta tulisi julkinen.

Keväällä mukaan tuli suutelu ja molemmin puolinen tyydyttäminen.

Kesällä 2012 poika yöpyi naisen luona jo leiriä edeltävänä päivänä, jolloin he olivat yhdynnässä.

Opettajan ja pojan tarinat eroavat pääasiassa yhdyntäkertojen määrän osalta. Yhteydenpito väheni vuonna 2013, mutta pojan mukaan myös tämän vuoden leiriä edelsivät yhdynnät. Tämän nainen kieltää.

Hankki pojalle tietokoneen

Suhde päättyi vuoden 2013 kesällä tai syksyllä. Poika kertoo kokeneensa suhteen loppumisen hylkäämisenä ja menettäneen sen myötä erityisasemansa, arvostuksensa ja suosimisensa.

Hän vaati naista ostamaan itselleen kalliin tietokoneen, uhaten paljastavansa suhteen. Poika sai tietokoneen.

Hyväksikäyttö tuli ilmi, kun poika hakeutui muutamia vuosia myöhemmin mielenterveyspalveluiden pariin ahdistuksen, masennuksen ja unettomuuden vuoksi.

Hän kertoi tällöin tapahtuneesta, jolloin mielenterveysalan ammattilaiset tekivät asiasta rikosilmoituksen. Poika ei itse ollut oikeuden mukaan rikosilmoituksen tekemisessä aloitteellinen.

Hevosarrastus yhdisti

Vuonna 2002 syntyneen pojan kanssa suhde alkoi vuonna 2015 järjestetyllä leirillä, jossa hänen ja naisen välillä oli suutelua. Suhde eteni oikeuden mukaan seksuaaliseen kanssakäymiseen vähitellen. Naista ja poikaa yhdistivät hevosharrastus, ja leirin jälkeen poika oli yöpynyt viikon ajan naisen asunnolla.

Syksystä 2015 lähtien poika yöpyi naisen asunnolla joka toinen viikonloppu.

Pojan ja naisen väliset seksuaaliset teot sisälsivät lukuisia seksuaalisia viestejä ja puheita, suutelemista, molemmin puolin tapahtunutta koskettelua. Poika oli tapahtuma-aikaan 12–13-vuotias.

Suhde paljastui vasta vuonna 2016, kun poliisi otti naisen kiinni aiemmasta hyväksikäyttösuhteesta epäiltynä.

Poika vannoi, ettei kertoisi suhteesta

Poika oli poliisin kuulusteluissa hyvin vaitonainen tapauksesta. Selitys tähän saattaa löytyä viestinvaihdosta.

– Canthin ja asianomistaja B:n välisestä viestittelystä ilmenee, että Canth on kertonut asianomistaja B:lle tehneensä heidän suhteessaan väärin ja että hän joutuisi tekojen johdosta vankilaan.

– Tässä yhteydessä asianomistaja B on vannonut, että hän ei tulisi kertomaan koskaan heidän suhteestaan. Tämä lupaus on voinut vaikuttaa siihen, että asianomistaja B on ollut hyvin vaitonainen kertomuksessaan, selviää hovioikeuden tuomiosta.

Nainen itse kertoi asiasta kuulusteluissa tavalla, jonka katsottiin oikeudessa edistäneen asian selviämistä. Tämä huomioitiinkin naisen tuomiossa lieventävänä seikkana.

Pojan huoltaja kertoo pojalla olleen aina kiire naisen luo, mutta olleen kotona sulkeutunut ja omassa huoneessaan. Tapahtumien jälkeiseen sulkeutumiseen auttoi tämän mukaan kuitenkin pojan käymä terapia.

Suhteista oppilaisiin oli huomautettu

Naisen läheisiin ja tuttavallisiin suhteisiin oppilaisiinsa oli kiinnitetty huomiota jo aiemmin.

Eräs todistajana kuultu toisen oppilaan vanhempi kertoi poikansa saaneen naiselta sopimattomana pitämiään viestejä, minkä lisäksi nainen oli vienyt tämän lapsia tapahtumiin kouluajan ulkopuolella.

Tästä ilmoitettiin koulun rehtorille, joka yhteensä kolmena eri kertana oli puhunut naisen kanssa siitä, ettei oppilaiden kanssa saisi olla kaverillisia suhteita. Myös apulaisrehtori oli keskustellut naisen kanssa riittävän etäisyyden pitämisestä oppilaisiin.

Oikeus piti erittäin häikäilemättömänä, että tästä huolimatta nainen oli solminut erittäin läheiset välit kahteen poikaan.

Nainen tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Hänet tuomittiin maksamaan myös uhreille useiden kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

Juttua muokattu uhrien suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja