Näin pienillä teoilla taloyhtiöissä voidaan säästää roimasti

Taloyhtiön energialaskussa pienillä toimilla voi saada ison säästön aikaan.

Jos taloyhtiö haluaa säästää energialaskussaan, helppo keino on, että huoltomies kiertää talvikauden aluksi kaikki taloyhtiön vessanpöntöt läpi ja tarkistaa niiden kunnon.

– Jo 5–6 vuotta vanhoissa pöntöissä pohjaventtiili vuotaa usein, vinkkaa isännöitsijä Ismo Lievonen Jyväskylän Kiinteistöpalvelu Oy ISA:sta. Tulitikun kokoinen vesivuoto pöntössä maksaa vuorokaudessa 30 senttiä.

Vedenpaine kuntoon ja lämpötilat kohdilleen

Huoltoyrityksen on tärkeä huolehtia myös siitä, että taloyhtiön vesijohtoverkossa on oikea vedenpaine.

– Kun vesihanasta ei roisku seinille, se säästää energian lisäksi vesikalusteita, Lievonen toteaa.

Vesikiertoisella järjestelmällä lämpiävissä taloissa huollon on talvikauden aluksi syytä selvittää huoneistojen todelliset lämpötilat. Jos ne heittelevät kovasti huoneistojen välillä, lämmitysverkosto on epätasapainossa.

– Paras hetki mitata lämpötiloja on, kun pakkasta on 5–10 astetta. Samalla kannattaa varmistaa, että termostaatit toimivat. Niiden korjaaminen säästää jo paljon, neuvoo isännöitsijä Hannu TaponenOvenia Isännöinnistä Joensuusta.

Toiseksi helpoksi keinoksi Taponen vinkkaa tiivistämisen. Lämpöverkoston tasapainottaminen on huomattavasti kalliimpi työ, mutta se kannattaa. Tasainen ja tarpeeksi matala lämpötila koko talossa säästää paljon energiaa – ja rahaa.

Isännöintiliitto on laatinut taloyhtiöiden avuksi Energia ja koti -oppaan, josta selviää esimerkiksi se, että päivittäinen viiden minuutin suihku maksaa vuodessa 550 euroa vähemmän kuin päivittäinen 20 minuutin suihku.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja