Näin pelastat hukkuvan ihmisen – ”Viimeinen vaihtoehto on mennä itse veteen”

Näin pelastat veteen tippuneen – toimittaja heitettiin hyiseen veteen 8:16

Huomenta Suomessa demonstroitiin veteen tönäistyn juontajan avulla, miten hukkuva ihminen pelastetaan. Esimerkiksi mökkirannassa on hyvä olla aina käden ulottuvilla ämpäri, jonka voi heittää veteen ennen kuin sinne hyppää itse.  

Mitä kannattaa tehdä ensimmäiseksi, kun näkee hukkumisvaarassa olevan ihmisen? Heittää hänelle ämpäri. Kun pelastettava kääntää ämpärin ylösalaisin ja kelluu sen varassa, pelastajat – ja pelastettava – saavat lisäaikaa. Seuraavaksi pelastettavalle heitetään naruun sidottu kanisteri.

– Kanisteri kelluttaa yhtä paljon kuin kelluntaliivi, projektikoordinaattori Laura Sulkava Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:stä kertoi Huomenta Suomessa.

Vedestä "pelastettu" juontaja Juhani Henriksson vahvisti, että kanisterista todella oli apua.

– Sen avullahan minä pinnalla pysyin. Vaatteet muuttuivat aika raskaiksi nopeasti ja oli sellainen olo, että ei välttämättä kovin pitkää matkaa pystyisi uimaan, mutta kun sai sen ämpärin ja kanisterin, niin tuntui, että nyt olen turvassa ja pääsen täältä pois, Henriksson selitti.

Kun pelastettava on saanut kiinni kanisterista, hänet vedetään rauhallisesti esimerkiksi laiturin portaiden luo.

– Se, että mennään itse veteen, on viimeinen vaihtoehto, Sulkava painottaa.

Rannoilla on monesti myös pelastusrenkaita, joiden avulla hukkuvaa voi yrittää pelastaa. Niiden huono puoli on, että monikaan ei välttämättä pysty heittämään painavaa rengasta tarpeeksi pitkälle.

– Pelastusrenkaan kanssa voi kuitenkin uida kaverin luokse ja sanoa, että ota kiinni tästä renkaasta. Aina, kun vedestä pelastetaan, pitää olla jotain uhrin ja pelastajan välissä: uhri helposti lähtee painamaan (pelastajaa) veden alle, koska hän haluaa happea, Sulkava muistuttaa.

Katso videolta, miltä pelastustilanne käytännössä näyttää ja miten juontaja reagoi kylmässä vedessä.

Lue myös:

    Uusimmat