Näin NHL-pelaajia doping-testataan – nyt puhuu Jarkko Ruutu

Vastoin yleistä käsitystä NHL-pelaajia testataan useita kertoja kaudessa.

– NHL-pelaaja voidaan testata kolme kertaa kauden aikana NHL:n omien testaajien taholta. Ja tietenkin paljon useamminkin, jos pelaaja valitaan kansainvälisiin arvoturnauksiin, paljastaa Jarkko Ruutu MTV3:lle.

– Kun NHL:n oma testiryhmä tulee hallille, he testaavat kerralla koko joukkueen. Testitulokset tutkitaan WADA:n päämajassa Montrealissa, eli ihan samassa paikassa kuin monien muidenkin urheilijoiden, Ottawan hyökkääjä jatkaa.

Kolmasosa NHL-joukkueista joutuu testiin kerran kaudessa. Kolmasosa testataan kahdesti ja viimeinen kolmannes lirauttaa purkkiin kolme kertaa kauden aikana. NHL ei paljasta millä metodilla joukkueet testeihin valitaan.

– Itse olin doping-testissä viime kaudella neljä kertaa. Kaksi testeistä tehtiin sen takia, että minut valittiin olympiajoukkueeseen. Kahdesti testaajat tulivat hallille ja testasivat vain minut. Siihen oli tullut käsky jostain Euroopasta, en tarkkaan tiedä mistä, Ruutu selvittää.

Testaajat tulivat viime kaudella tutuksi myös Saku Koivulle.

– Olin viisi kertaa testeissä. Niistä muistaakseni kolme oli NHL:n omia testejä, Anaheimin varakippari sanoi MTV3:lle.

Ilmoitukset pitää tehdä

Kun NHL-kiekkoilija valitaan arvoturnaukseen, alistuvat he samojen testaussääntöjen alle kuin kaikki muutkin urheilijat. Olympialaisten suhteen testaus voi alkaa jo siinä vaiheessa, kun pelaaja nimetään alustavalle pelaajalistalle.

– Joukkue teki olinpaikkailmoituksen meidän puolestamme testaaville tahoille. Pari viikkoa ennen Vancouverin turnausta teimme itse tuntikohtaisen ilmoituksen olinpaikastamme, Ruutu kertoo.

NHL-pelaajien testauksen suhteen Suomessakin liikkuu paljon väärää informaatiota. Niin julkisuudessa kuin kansan suussakin.

– Totta kai mä olen noita juttuja kuullut. Niiden ihmisten jotka eivät tiedä näistä asioista mitään, kannattaisi olla hiljaa. En minäkään kommentoi muiden tekemisiä, tai sellaisia asioita mistä mulla ei ole tietoa, veteraanihyökkääjä painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat