Pelkästään nahka painoi 120 kiloa: Näin mursun konservointi etenee – MTV Uutiset vieraili paikan päällä

9:23
Näin mursu säilötään museoon – haastattelussa ylikonservaattori.

Haminan mursu tulee esille Luonnontieteelliseen museoon, jossa se myös konservoidaan eli täytetään. MTV Uutiset kävi paikan päällä katsomassa, miten Stena-mursun konservointi etenee.

Ylikonservaattori Ari Puolakoski kertoo mursun konservoinnin olevan ainutkertainen tilaisuus, sillä 30-vuotisen uransa aikana hän ei ole aiemmin päässyt työskentelemään mursun kanssa.

Puolakoski kertoo mursun kanssa työskentelyn olevan hankalaa sen suuren koon vuoksi. Mursulle mitattiin pituutta vajaat neljä metriä ja painoa lähes 600 kiloa.

– Mursun nahan lähtöpaino oli 120 kiloa, sitä on saatu ohennettua 80 kiloa ja jäljellä on 40.

– Nyt pystyy jo yksi mies pyörittelemään pöydällä, Puolakoski jatkaa.

Materiaaliltaan mursun työstäminen on Puolakosken mukaan samanlaista kuin kotimaisten merinisäkkäiden, kuten norpan ja harmaahylkeen.

– Nahka on pari-kolme kertaa paksumpi kuin ison harmaahylkeen.

Puolakosken mukaan mursun nahka oli hyvässä kunnossa, muutamia naarmuja lukuun ottamatta.

Mursu säilöttiin astiaan, jossa oli 900 litraa vettä, suolaa sekä muurahaishappoa, jotta pH-arvo pysyi 2-3 välillä ja nahka ei pilaantunut.

Mursun työstäminen jatkuu 

Tavoitteena on saada mursu näytille puolen vuoden – vuoden aikana. Teknisesti Puolakoski mursutiimeineen selviää tehtävästä. Haasteita voi aiheutua siitä, miten sopiva muoto saavutetaan.

– Luulen, että joudutaan googlettamaan ja etsimään kuvamateriaalia sopivasta asennosta.

Mursun esille laittamisesta on Puolakosken mukaan tullut enimmäkseen positiivista palautetta. Hän kuitenkin kertoo muutaman palautteenantajan harmitelleen sitä, että surullinen kohtalo laitetaan esille.

– Tämmöinen kohtalo kaikilla ihmisillä ja eläimillä on jossain vaiheessa edessään, Puolakoski kommentoi.

Seuraavaksi Puolakoski jatkaa vielä mursun nahan ohentamista, jos  muutaman kilon saisi pois.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja