Haminan mursu tulee esille Luonnontieteelliseen museoon, jossa se myös konservoidaan eli täytetään. MTV Uutiset kävi paikan päällä katsomassa, miten Stena-mursun konservointi etenee.
Ylikonservaattori Ari Puolakoski kertoo mursun konservoinnin olevan ainutkertainen tilaisuus, sillä 30-vuotisen uransa aikana hän ei ole aiemmin päässyt työskentelemään mursun kanssa.
Puolakoski kertoo mursun kanssa työskentelyn olevan hankalaa sen suuren koon vuoksi. Mursulle mitattiin pituutta vajaat neljä metriä ja painoa lähes 600 kiloa.
– Mursun nahan lähtöpaino oli 120 kiloa, sitä on saatu ohennettua 80 kiloa ja jäljellä on 40.
– Nyt pystyy jo yksi mies pyörittelemään pöydällä, Puolakoski jatkaa.
Lue myös: Mursu päätyy täytettynä museoon – eläin kuoli nälkään
Materiaaliltaan mursun työstäminen on Puolakosken mukaan samanlaista kuin kotimaisten merinisäkkäiden, kuten norpan ja harmaahylkeen.
– Nahka on pari-kolme kertaa paksumpi kuin ison harmaahylkeen.
Puolakosken mukaan mursun nahka oli hyvässä kunnossa, muutamia naarmuja lukuun ottamatta.
Mursu säilöttiin astiaan, jossa oli 900 litraa vettä, suolaa sekä muurahaishappoa, jotta pH-arvo pysyi 2-3 välillä ja nahka ei pilaantunut.