Näin lentoemäntä perustelee kieltäytymistään Japanin-lennoista

Oma terveys ja perhe. Nämä ovat syyt, miksi yksi Finnairin lentoemäntä kieltäytyy toistaiseksi lentämästä Japaniin. Työvuorolistan mukaan naisen olisi pitänyt lähteä Nagoyaan noin viikon kuluttua, mutta sen sijaan hän ilmoitti kieltäytymisestään työnantajalle.

Finnairilta kerrottiin aiemmin tänään, että osa lentoyhtiön työntekijöistä ei halua lentää Tokioon tai muihin Japanin-kohteisiin. Taustalla on huoli Japanin ydinvoimaloiden ongelmista ja mahdollisesta radioaktiivisesta päästöstä.

- Haluan pitää omasta terveydestäni huolta. En halua joutua töissäni miettimään radioaktiivisen päästön varalta, että mistä päin oikein tuulee, kertoo Finnairin lentoemäntä, joka haluaa pysytellä nimettömänä.

- Finnair oli oikein ymmärtäväinen ja painotti, että Japaniin ei ole pakko lähteä. Heillä on kuitenkin käytössään kymmeniä vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka ovat valmiita lentämään Japaniin.

Naisen mukaan päätös syntyi helposti heti viikonloppuna, kun uutiset Japanin ydinvoimaloiden ongelmista levisivät tiedotusvälineissä.

- Minua ei pelota uusi maanjäristys, vaan nimenomaan ydinvoimalaonnettomuus. Tuntuu, että kukaan ei nyt tiedä tarkalleen, missä mennään. Asiantuntijat vain kiistelevät keskenään, ja joudumme olemaan mutu-tuntuman varassa, nainen sanoo.

- Päätös oli hirveän helppo. Vaikka pitkistä Japanin-lennoista saatava palkka onkin hyvä, niin kyllähän se harmittaisi, jos myöhemmin huomaisi sairastuneensa vakavasti.

"Jokainen miettii riskit omakohtaisesti"

Lentoemäntä on esittänyt Finnairille toiveen, että hän ei halua työvuoroihinsa Japanin-lentoja ainakaan seuraavaan kuukauteen. Hänen mukaansa työnantaja on toiminut asiassa ”erittäin hyvin”.

- Japaniin lähtevän lennon jokaiselle miehistön jäsenelle soitetaan vielä lähtöaamuna ja varmistetaan lentohalukkuus. Sen jälkeen Finnair antaa pitkän liudan ohjeita eri tilanteiden varalle.

Lentoemännän mukaan hän ymmärtää myös niiden työtoveriensa perustelut, jotka ovat päättäneet jatkaa lentämistä Japaniin.

- Työporukkamme on hyvin innokasta ja pontevaa. Jokainen miettii riskit omalta kohdaltaan, ja osa katsoo nyt, että riski on pieni esimerkiksi Osakassa ja Nagoyassa. Ihmiset lukevat uutisia eri tavalla ja sieltä napataan se tieto, mikä halutaan.

Lue myös:

    Uusimmat