Näin lemmikki parantaa terveyttäsi

Lemmikki voi parantaa omistajansa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

Kolesteroli alenee

Lemmikkien omistajilla tuntuu olevan matalammat kolesterolitasot kuin niillä, jotka eivät omista lemmikkiä. Tähän tulokseen tultiin Australian National Hourt Foundationin tekemässä selvityksessä. Ihmisten ja eläinten välistä vuorovaikutusta tutkiva tohtori Rebecca A. Johnson arvioi MSN-verkkosivustolle, että koiran kanssa tehtävät päivittäiset lenkit auttavat pitämään kolesterolin aisoissa.

Stressi vähenee

Jo oleskelulla samassa huoneessa lemmikin kanssa on rauhoittava vaikutus. Kun lemmikkiään katsoo, kehossa vapautuu rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia. Vastaavasti ”stressihormoni” kortisoli vähenee. Tutkiessaan traumanjälkeisestä stressihäiriöstä kärsineitä veteraaneja Johnson havaitsi, kuinka voimakas vaikutus eläimillä todella voi olla: kun veteraanille, joka ei ollut pystynyt lähtemään kotoaan ilman vaimoaan, annettiin koira, niin alle viikossa tämä jo meni itse kaupungille.  

Verenpaine alenee

Lemmikin silittäminen voi alentaa verenpainetta. Buffalon yliopiston tutkijat ovat havainneet, että verenpainetautiin jo lääkkeitä käyttävillä ihmisillä verenpaine nousi stressin takia puolet vähemmän kuin normaalisti, jos he omistivat kissan tai koiran.

Kunto kohoaa

Koira on paras kaveri lenkille – jopa parempi kuin ystävä. Tähän päätelmään tultiin Johnsonin Missourin yliopistossa johtamassa selvityksessä: koirien ulkoiluttajat paransivat kuntoaan enemmän kuin ihmiset, jotka kävelivät toisten ihmisten kanssa. Kanadalaisen Victorian yliopiston tekemässä selvityksessä puolestaan havaittiin, että koiranomistajat kävelivät viikossa keskimäärin 300 minuuttia, kun koiraa omistamattomat kävelivät vain keskimäärin 168 minuuttia viikossa.

Sydänsairauden riski vähenee

Kun alentuneen kolesterolin, vähentyneen stressin, parantuneen verenpaineen ja lisääntyneen kuntoilun laskee yhteen, tuloksena voi olla vähentynyt sydän- ja verisuonitautien riski. American Heart Association tukee tätä teoriaa. Vuonna 2013 AHA kävi läpi lukuisia tutkimuksia, joissa tutkittiin lemmikin omistamisen vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskiin ja päätteli, että etenkin koiran omistaminen on yhteydessä riskin pienenemiseen ja parempaan selviytymisprosenttiin potilaiden keskuudessa.

Allergian ehkäisyä

Jos lapsuudenkodissasi oli lemmikki, saatoit olla onnekas. Clinical & Experimental Allergy -julkaisussa ilmestyneen selvityksen mukaan lapsille, jotka altistuvat lemmikeille ennen kuuden kuukauden ikää, kehittyy myöhemmällä iällä vähemmän todennäköisemmin allergisia sairauksia, heinänuhaa ja ihottumaa.

Masennus lievenee

Lemmikit voivat tarjota omistajilleen sosiaalista tukea. Siksi lemmikkien omistajilla tuntuu olevan parempi kokonaishyvinvointi kuin niillä, jotka eivät omista lemmikkiä, kerrotaan Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Lisäksi British Psychological Societyn tekemät laajat arvioinnit eri selvityksistä paljastavat, että erityisesti koirat edistävät psyykkistä hyvinvointia muun muassa parantamalla itsetuntoa sekä pätevyyden ja kelpaavuuden tunteita. Eläimet antavat jotakin, johon keskittyä negatiivisten ajatusten sijaan. Lemmikin huomiosta omistaja saa ehdotonta rakkautta ja hyväksyntää.

Krooninen kipu helpottuu

Eläinten läsnäolo kotona voi auttaa viemään huomion pois kroonisesta kivusta. Johnsonin mukaan lemmikkiä silittäessä vapautuvat endorfiinit ovat voimakkaita kivun lievittäjiä: esimerkiksi sairaalassa potilaat, joiden luona on käynyt eläin, tuntevat vähemmän kipua jo yhden käynnin jälkeen. Loyola University Chicagon tutkijat selvittivät, että tekonivelleikkauksen läpikäyneet ihmiset käyttivät vähemmän kipulääkkeitä, kun he saivat lemmikkiterapiaa. American Journal of Critical Caren selvityksessä havaittiin niin ikään, että sydämen vajaatoiminnan takia sairaalaan joutuneiden potilaiden sydämen toiminta parani, kun heidän luonaan vieraili koira.

Parantavat ihmissuhteita

Nuoret aikuiset, joilla on syvä kiintymyssuhde lemmikkiinsä, ovat tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa kuin ne, joilla ei ole lemmikkiä. Lisäksi he ottavat enemmän johtajan rooleja ja ovat itsevarmempia ja empaattisempia. Näin kerrotaan Journal of Applied Developmental Science -julkaisussa ilmestyneessä selvityksessä.

Parantavat itsetuntoa

Journal of Personality and Social Physchology -julkaisussa ilmestynyt selvitys toi esille, että lemmikkien omistajilla on parempi itsetunto ja enemmän tunteita kuuluvuudesta ja tarkoituksesta olemassaololleen. Johnsonin mukaan lemmikit ovat täysin epätuomitsevia – niillä ei ole agendaa, eivätkä ne välitä siitä, miltä näytät. Tällainen ehdoton rakkaus parantaa itsetuntoa.

Tuovat perheen yhteen

Johnsonin mukaan lemmikit voivat olla erittäin tärkeä silta perheenjäsenten välillä. Lemmikistä saa luontevan, kätevän ja helpon keskustelunaiheen esimerkiksi lapsenlapsille ja isovanhemmille. Lapset myös usein kokevat kuoleman ensimmäistä kertaa eläimen kautta, mikä on opettavaista. Lisäksi lapset oppivat vastuuta sekä toisten ystävällistä ja välittävää kohtelua.

Lähteet: Healthyliving.msn.com, Well.blogs.nytimes.com

Kuvat: Colourbox.com

Nainen löysi tornadossa kadonneen koiransa

Iäkäs nainen kadotti tornadossa koiransa. Kesken haastattelun koira ilmestyy esiin raunioista. Katso huhtikuulta 2013 peräisin oleva video alta.

Iäkäs rouva löysi tornadossa kadonneen koiransa 0:45

Lue myös:

    Uusimmat