Näin korruptiosta syytetty ex-kansanedustaja Tapani Mäkinen selitti tekoaan: panikoin ja otin 20  000 euron käteislainan

Korruptiosta syytetty entinen kokoomuksen kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja kertoi maanantaina oikeudessa olosuhteista, joiden takia päätyi vuonna 2015 ottamaan toiselta ex-poliitikolta 20  000 euron rahasumman käteisenä.

Tapani Mäkinen sanoi olleensa vaikeassa tilanteessa vuonna 2011 otetun lainan takia. Hän kertoi ottaneensa tällöin 15 000 euron lainan läheisiltä perhetuttaviltaan.

Hänen lapsensa oli vakavasti sairas ja samaan aikaan käynnissä oli hänen eduskuntavaalikampanjansa, jonka onnistumisesta oli käytännössä kiinni hänen työnsä ja perheen toimeentulo.

Syksyllä 2014 perhetuttavat alkoivat vaatia lainan takaisinmaksua. Mäkisen mukaan rahoja pyydettiin häneltä muutamaan kertaan, ja hän lupasi maksaa velan, mutta asia jäi.

Lopulta asia pantiin vireille käräjäoikeudessa, mikä Mäkisen mukaan oli shokki. Eduskuntavaalit olivat taas lähellä ja mahdollinen tuleva oikeusprosessi sai hänet paniikkiin.

Tilisiirto olisi Mäkisen mukaan ollut liian hidas

Mäkinen sanoi sillä hetkellä muistaneensa lupauksen vuoden 2011 keväältä. Kun Mäkisen lapsi kuoli, Sjöblom oli Mäkisen mukaan luvannut auttaa, jos hän joskus joutuisi hätään.

Mäkinen sanoi soittaneensa Sjöblomille, ja samana päivänä miehet tapasivat, ja Sjöblom antoi Mäkiselle käteisenä 20  000 euroa. Mäkisen mukaan lainasta laadittiin velkakirja.

Mäkinen sanoo pyytäneensä rahat käteisenä, koska halusi saada velan maksettua perhetuttaville niin pian kuin suinkin. Tilisiirroissa olisi mennyt useampi pankkipäivä, hän lisäsi.

Mäkinen lähti kertomansa mukaan heti rahat saatuaan perhetuttaviensa luokse. Hän kertoi antaneensa rahat ja sopineensa, että velka-asia perutaan käräjäoikeudessa heti seuraavana päivänä.

Syytetyt kiistävät

Syyttäjän mukaan asiassa ei ole kyse vanhojen tuttujen välisestä henkilökohtaisesta lainasta, vaan lahjuksesta.

20  000 euroa siirtyi syytteiden mukaan Mäkiselle jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Sjöblomin omistama Vekkox-yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten.

Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitykseen soveltuville maa-alueille. Kiinteistöjen rahallinen arvo oli yhteensä noin 785  000 euroa. Syytteiden mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan.

Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Sjöblomia ja toista yrittäjää syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta. Syytetyt kiistävät syytteet.

Syyttäjä kysyi Mäkiseltä, miksi hän valehteli ensimmäisessä poliisikuulustelussa rahojen alkuperästä. Mäkinen antoi polveilevan vastauksen siitä, kuinka ei lainkaan ymmärtänyt tutkintapyynnön syytä ja ettei ollut kertonut vaimolleen lainoista.

Toisessa kuulustelussa hän korjasi tiedot.

Molemmilla pitkä ura politiikassa

Mäkinen toimi viime hallituksen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajana, mutta erosi esitutkinnan aikaan. Hän luopui myös luottamustoimistaan Vantaan kaupungissa.

Mäkinen oli Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2005–2006 ja 2009–2017 ja istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015.

Sjöblom taas on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010 ja kokoomuksen kansanedustajana 1997–2007.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja