Näin estät ikkunan huurtumisen

Ikkunalasi huurtuu, kun lämpötilaero sen kylmän ja lämpimän pinnan välillä kasvaa liian suureksi. Huurtuminen tapahtuu lämpimän pinnan puolella, kun ilman virtaaminen ei ehdi poistaa kosteutta vaan se tiivistyy lasin pintaan.

Huurtumista tapahtuu kahdessa paikassa: ulkoikkunan sisäpinnassa - siis puitteiden välissä sisäikkunan sisäpinnassa.

Tarvittavat toimenpiteet riippuvat tästä.

1. Huurtuminen ulkoikkunan sisäpinnassa joko siitä, että sisemmän ikkunan tiivistys on puutteellinen, eli lasien väliin vuotaa sisältä lämmintä ja kosteaa ilmaa, tai ulkopuitteessa on liian hyvä tiivistys: ilma lasien välissä ei pääse poistumaan ulos ja viemään kosteutta mukanaan

Korjauskeino: tiivistetään sisäpuitetta huolellisesti, niin että ilmavuotoa ei tapahdu parannetaan ulkopuitteen tuulettuvuutta: jätetään tiivisteet sieltä pois ainakin 10-15 sentin pätkät sekä ylhäältä että alhaalta.

2. Huurtuminen sisimmän ikkunan sisäpinnassa johtuu siitä, että sisimmän ikkunalasin sisäpinnan lämpötila on liian kylmä ja sisäilman kosteus tiivistyy siihen - joskus suorastaan jäätyy. Yleensä tämä tapahtuu vain kovimmilla pakkasilla ja näkyy puitteen alareunassa. Vika on yleinen varsinkin vanhoissa kerrostaloissa, joissa ikkuna on niin syvällä seinän sisällä, että ilmavirta ei yksinkertaisesti pääse huuhtelemaan ikkunan sisäpintaa.

Korjauskeino: parannetaan ilman virtaavuutta ikkunan alareunassa. Sinne voi laittaa jonkinlaisen lisäspoilerin tai jopa erillisen, pienen lämmönlähteen. Kannattaa toki muistaa, että ikkunan on edelleen oltava avattavissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja