Suomen sotavuosina 1939−1941 elintarvike ja kulutustavara toisensa jälkeen meni säännöstelyn alaiseksi. Kirjailija Kai Linnilä listasi menettelyn vaiheet.
Syyskuu 1939: Nestemäinen polttoöljy ja voiteluöljyt
Lokakuu 1939: Sokeri ja kahvi
Toukokuu 1940: Leipävilja
Syyskuu 1940: Ravintorasvat (voi ja margariini) ja maito
Lokakuu 1940: Sekä tuoreet että kuivatut ulkomaan hedelmät, saippua, tekstiiliteollisuuden raaka-aineet ja sen myötä tekstiilit ja jalkineet
Marraskuu 1940: Liha ja perunajauho
Maaliskuu 1941: Kananmunat
Lokakuussa 1941: Mehut ja marmeladit
Elokuu 1942: Peruna
Lokakuu 1942: tupakka
Joulukuu 1942: Kaikki makeutusaineet, kuten sakariinit ja sen johdannaiset, makeiset
Studio55/Jenni Kokkonen