Mainos

Näin Bostonin pommien tekijää jäljitetään

Räjähteisiin erikoistunut entinen erikoisagentti pitää hyvänä asiana, että Bostonissa käytetyt räjähteet saatiin tunnistettua nopeasti.

Räjähteiden valvontaan keskittyvässä ATF-virastossa työskennelleen Matthew W. Horacen mukaan Bostonissa käytetyt räjähteet olivat improvisoituja.

–Kyseessä ei siis ole mikään armeijan käyttämä räjähde, käsikranaatti tai dynamiitti. Kyseessä on sellainen räjähde, jonka joku on kirjaimellisesti tehnyt itse, se on improvisoitu.

Horacen mukaan tutkijat yrittävät parhaillaan selvittää, mikä sai laitteet laukeamaan, kuka ne on rakentanut, minkä tyyppisiä ne ovat ja miksi ne räjäytettiin.

Tätä tehdään käymällä läpi materiaalia ja tietoja vastaavanlaisista räjähdyksistä tai pommi-iskun yrityksistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavanlaista pommia yritettiin räjäyttää Times Squarella vuonna 2010.

– AFT, FBI ja paikalliset viranomaiset vertaavat nyt näitä laitteita vastaavanlaisiin tapauksiin, joita on sattunut Yhdysvalloissa tai ulkomailla ja selvittävät, onko tapauksilla jotain yhteyttä. He yrittävät arvioida, onko näiden pommien tekijällä jokin tietty tunnusmerkki, tietty tyyli tai tapa, jolla pommit on valmistettu. Ja tämä toivottavasti johtaa pidätykseen mahdollisimman pian, Horace toteaa.

Horacen mukaan pienikin yksityiskohta voi tarjota ratkaisevan tiedon.

– Nyt on tärkeää tunnistaa jokainen johtolanka, oli sitten kyseessä musta- tai erikoisruuti, luoti, sirpale –mikä tahansa mitä on löydetty. Käytän nyt esimerkkinä vaikka nauloja. Kun paikalta löytyy nauloja, tutkijoiden tehtävänä on selvittää, mistä naulat ovat peräisin, ostettiinko ne isosta ketjuliikkeestä vai pikkurautakaupasta. Ja jos mahdollista, selvitetään kuka naulat osti ja milloin.

(MTV3 - APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.