Asiantuntija: Bostonilla yhtymäkohtia vuoden 1996 Atlantan iskuun

Mikään ei tässä vaiheessa viittaa siihen, että Bostonin iskujen taustalla olisi kansainvälinen terroristijärjestö. Tätä mieltä on puolustusministeriön viestintäjohtaja, valtiotieteen tohtori Jyrki Iivonen. Kukaan ei ole vielä ottanut vastuuta teosta, joka tapahtui puolitoista vuorokautta sitten.

Iivosen mukaan tällä hetkellä ei voida muuta odottaa, että tutkinta edistyy ja asiasta saadaan lisätietoja.

– Teolle löytyy yhtymäkohtia 1990-luvun puoliväliin. Itse näkisin tämän hyvin samankaltaisen kuin vuonna 1996 Atlantan olympiakisojen* aikana tehdyn iskun. Tekijäksi paljastui vasta vuosien jälkeen yksittäinen ihminen, joka vastusti aborttia, Iivonen kertoo.

Iivonen ei sulje kansainvälisen terrorismin mahdollisuutta sataprosenttisesti pois. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että tekijä on yksittäinen ryhmä tai toimija Yhdysvaltain sisällä.

Iivosen mielestä puolitoista vuorokautta ei ole pitkä aika elää tekijästä epätietoisuudessa.

– Mitä suurempi organisaatio on teon takana, sitä nopeammin tekijä yleensä selviää. Jos sen olisi tehnyt jokin kansainvälinen terroristijärjestö, olisi se jo ilmoittanut teostaan. Esimerkiksi Al Qaida ilmoittaa aina hyvin nopeasti vastuunsa iskuistaan, eikä mitään ole esimerkiksi sen taholta kuulunut, perustelee Iivonen.

Boston muistaa, muut unohtavat

Bostonissa jatketaan terrori-iskun tutkimuksia. Tekijää etsitään tutkimusten avulla parhaillaan kuumeisesti. Kuvamateriaali on tässä vaiheessa tutkimuksia avainasemassa.

– Tietoja haetaan varmasti monelta eri suunnalta. Luulen, että avainasemassa on kaikki tämä kuvamateriaali, mitä tapahtumasarjasta on saatu. Kuvia käydään läpi, jotta saataisiin tietää, näkykö niissä jotakin mielenkiintoista ja ratkaisevaa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei tutki iskuja yksin, vaan on yhteydessä myös muihin tahoihin.

– Iskuja tutkivat myös esimerkiksi kotimainen turvallisuuden ministeriö, CIA ja muut tiedustelujärjestöt, Iivonen listaa.

Bostonin iskut aiheuttavat amerikkalaisissa varmasti jatkossakin ahdistusta ja pelkoa. Iivonen uskoo kuitenkin amerikkalaisten toipuvan, sillä maa on maantieteellisestikin laaja.

– Se, mitä Bostonissa tapahtui, on dramaattista ja saa koko kansakunnan huomion osakseen. Tapahtuma unohtuu kuitenkin ajan myötä. Bostonissa se tietenkin muistetaan aina, Iivonen sanoo.

(MTV3)

* Atlantassa 27. heinäkuuta vuonna 1996 pidetyissä kesäolympialaisissa tehtiin terrori-isku, jossa kuoli yksi ihminen ja yli 100 haavoittui. Tekijäksi paljastui myöhemmin mies, jonka media nimesi iskun seurauksena "Olympic Park Bomberiksi".

Lue myös:

    Uusimmat