2:24

Tähän aikaan aamukahvi tulisi oikeasti nauttia – väärillä rutiineilla ikävät seuraukset

Aamukahvin juomisen kanssa kannattaa odotella hetki. Liian aikaisella kahvikupillisella voi nimittäin olla negatiivisia seurauksia niin vatsallesi kuin sisäiselle kellollesi. 

Kahvikouluttaja näyttää videolla, kuinka hyvä kahvi valmistuu.

Moni meistä aloittaa aamunsa kupillisella kahvia. Sen lisäksi, että kahvi auttaa sinua pääsemään käyntiin, sillä on tutkitusti lukuisia terveyshyötyjä. Tutkimusten mukaan kahvi muun muassa helpottaa lihaskipua, parantaa muistia ja auttaa taistelussa monia sairauksia, kuten diabetesta vastaan.

Vaikka kahvin juomisesta on tutkitusti hyötyä, paljon on merkitystä, mihin aikaan aamukahvisi oikein nautit. Kahvia ei nimittäin tulisi koskaan kulauttaa kurkkuun heti ensimmäiseksi aamulla.

Kofeiini sotkee elimistön luonnollisen rytmin

Joitpa sitten tavallista tai kofeiinitonta kahvia, sen juominen tyhjään vatsaan saattaa lisätä vatsahappojen tuotantoa. Jos ruoansulatuksesi on herkkä, tyhjään vatsaan juotu kahvi voi aiheuttaa vatsaongelmia, kuten ruoansulatushäiriöitä tai närästystä. Kahvin juominen tyhjään vasaan saattaa myös nostaa sykettä sekä aiheuttaa ärtyisyyttä ja mielialanvaihteluita.

Fyysisten oireiden lisäksi sisäinen kello on toinen syy siihen, miksi kahvinjuonnin kanssa kannattaisi hieman viivytellä. Kortisoli auttaa elimistösi heräämään luonnollisesti, ja elimistösi kortisonitaso on korkeimmillaan aamukahdeksan ja aamuyhdeksän välillä.

Tutkijat ovat havainneet, että kofeiini pienentää tätä elimistön luonnollista kortisolipitoisuutta ja vähentää näin ollen merkittävästi kofeiinin vaikutuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun täytyy juoda aina vai enemmän ja enemmän kahvia herättääksesi kehosi, mikä voi johtaa helposti kofeiiniriippuvuuteen.

Juo kahvi vasta aamupalan tai vesilasillisen jälkeen

Näiden syiden varjolla päivän ensimmäinen kahvikupillinen tulisikin nauttia mieluiten aamukymmenen ja puolenpäivän välillä. Jos et pysty luopumaan aamukahvistasi, kokeile juoda tyhjään vatsaan lasillinen vettä, mikä voi auttaa neutralisoimaan vatsaoireita.

Jos heräät todella aikaisin aamulla, sinun ei välttämättä tarvitse odottaa aamukymmeneen kahvisi kanssa, vaan voit nauttia kahvikupillisin noin tunti heräämisen jälkeen.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja