Haluatko irti kahvikoukusta? Viisi terveellistä tapaa herätä ilman kofeiinia

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
Missä kahvipakettia pitäisi säilyttää? Videolla kerrotaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Aamuinen kankea keho on mahdollista saada käyntiin myös ilman kahvia. Nappaa vinkit kofeiinittomaan virkistymiseen.

Suomalaiset ovat maailmanlaajuisesti kahvinkittaajien kärkikastia. Vuosittain sumppia kuluu lähes 10 kiloa henkeä kohden.

Kohtuullinen kahvinjuonti on tutkitusti hyväksi terveydelle, mutta kaikille juoma ei sovi. Kuppi kuumaa voi esimerkiksi aiheuttaa hermostuneisuutta tai ikäviä rintatuntemuksia. Toiset taas yrittävät vähentää kulutustaan kahvipaketin hinnan kallistumisen vuoksi tai kofeiinikoukusta eroon päästäkseen.

Monelle kahvi on erityisesti väsyneiden aamujen pelastus, mutta vireystilaa on mahdollista parantaa muutenkin kuin kyseisellä nautintoaineella. CNN kokosi vinkkejä kofeiinittomaan heräämiseen.

1. Juo lasillinen vettä

Yön jälkeen keho janoaa vettä. Nesteytyksestä huolehtiminen heti heräämisen jälkeen on hyvä keino virkistää niin kehoa kuin mieltä, sillä nestehukka pahentaa väsymystä.

Erityisesti jääkylmä vesi potkii hereille niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä. Halutessaan vesilasilliseen voi puristaa sitruunan mehua, sillä jotkut kokevat sitruksen tuoksun virkistävänä.

2. Liiku

Nesteytyksen jälkeen keho kannattaa pistää liikkeelle. Liikunta on oiva tapa herätellä elimistöä uuteen päivään, sillä verenkierron tehostuminen ja sykkeen kohoaminen tuntuu energiatasojen kasvamisena. Lisäksi liikunta parantaa mielialaa.

Personal trainer Stephanie Mansour liputtaa CNN:n haastattelussa joogan puolesta. Jo viiden minuutin joogaharjoitus parantaa verenkiertoa, vähentää jäykkyyttä ja vapauttaa hyvän olon hormoneja.

Hyvä vaihtoehto on myös tehdä reipas kävely ulkosalla. Luonnonvalolle altistuminen rytmittää kehon sisäistä kelloa, ja vaihtuvat maisemat sekä raikas ilma herättelevät ihmistä entisestään.

Nesteet liikkeelle dynaamisella venyttelyllä – katso ohjeet videolta! Juttu jatkuu videon alla.

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Katso videolta ohjeet dynaamiseen venyttelyyn.

3. Kuuntele iloista musiikkia

Aamuisen liikunnan piristävää vaikutusta voi tehostaa entisestään kuuntelemalla samaan aikaan musiikkia. Mutta iloinen ja nopeatempoinen musiikki kyllä herättelee, vaikkei samaan aikaan liikkuisikaan.

Kovin unenpöpperöisinä heräävät voivat hyötyä myös herätyskellonsa hälytysäänen vaihtamisesta. Vuonna 2020 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että popin kaltainen melodinen ja rytmikäs musiikki kohotti osallistujien vireystasoa verrattuna tavalliseen piipitysääneen.

4. Syö hyvä aamiainen

Terveellinen ja tasapainoinen aamiainen antaa virtaa koko päiväksi. Aamiainen suo aivoille niiden tarvitsemia ravintoaineita ja auttaa keskittymään heti päivän valjettua.

Hyvä aamiainen sisältää proteiinia, pehmeitä rasvoja ja runsaskuituisia hiilihydraatteja. Esimerkiksi puuro marjojen, pähkinöiden ja raejuuston kanssa on loistava aloitus päivälle.

5. Kokeile aromaterapiaa

Osa ihmisistä kokee tietyt tuoksut virkistävinä. Eräässä tutkimuksessa saatiin vihiä siitä, että aromaterapia voi vähentää väsymystä – etenkin laventelin tuoksu osoittautui tehokkaaksi.

Aamuinen aromaterapia voi tarkoittaa esimerkiksi edellä mainittua sitruunan puristamista veden sekaan, sitrukselta tuoksuvien saippuoiden käyttöä tai kahvilta tuoksuvan kynttilän sytyttämistä aamiaisen ajaksi.

Kahvia puuron seassa? Täyteläinen tuorepuuro yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa. Katso ohje videolta!

Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet” 0:55
Katso video: Täyteläinen tuorepuuro saa makua kahvista ja tummasta suklaasta.

Lähteet: CNN, Today, MedicineNet

Lue myös:

    Uusimmat