Juotko liikaa kahvia? Jos nämä kolme merkkiä pitävät kohdallasi paikkansa, vastaus on kyllä

kahvi kahvikuppi
Kahvi kohtuullisesti nautittuna voi olla terveydelle jopa hyväksi! Shutterstock

Kahvi on suomalaisille suorastaan pyhä asia: sitä on aamulla saatava, jotta päivä lähtee käyntiin. Mistä sitten tietää, tuleeko kahvia juotua liikaa? Katso, tunnistatko itsesi näistä merkeistä.

Kahvinjuonti on monelle nautinto ja sumppikupillisia kuluu päivän aikana yksi jos toinenkin. Nämä kolme merkkiä kuitenkin paljastavat, että kahvia kuluu liikaa:

1. Hermostuneisuus

Sen lisäksi, että kahvi stimuloi keskushermostoa, kofeiini vaikuttaa myös sympaattiseen hermostoon. Tämä voi johtaa ikäviin oireisiin etenkin kahvin suurkuluttajilla tai kofeiinille erityisen herkille ihmisille.

– Sympaattisen hermoston aktivointi voi aiheuttaa ahdistusta, hermostuneisuutta, sykkeen nousua, ärtyneisyyttä ja jopa vihanpurkauksia, Kalifornian yliopiston tohtori Michael Yassa kertoo.

2. Energiatason nopeat laskut

Moni on oppinut nauttimaan kahvia siten, että väsyneen olon yllättäessä kofeiinipitoinen juoma virkistää nopeasti. Jos sinulle on tuttua, että kehon energiavarastot tuntuvat loppuvan useinkin päivän mittaan, saatat nojata rutiineissasi liikaa kofeiinin virkistävään voimaan.

– Monet luottavat kofeiiniin siinä, että se virkistää tarpeen tullen päivän mittaan, mutta se ei ole oikeaa energiaa, vaan itsensä huijaamista, urheilijoiden ravitsemukseen perehtynyt Jenna Braddock kertoo.

3. Vessassa ravaaminen

Kahvi on diureetti, eli sen nauttiminen lisää tarvetta käydä vessassa. Etenkin kahvin runsaan kulutuksen huomaa tästä syystä tavallisesti jo siitä, kuinka usein vessassa tulee päivän aikana käytyä.

– Vaikka kahvi ei poistakaan teknisesti ottaen nestettä kehostamme, jos et juo tarpeeksi vettä ja juot kahvia, et nesteytä kehoasi tarpeeksi, ravitsemusterapeutti Corinne Dobbas kertoo.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja