Valmistatko kahvisi näin? Yleinen mittausmoka voi kostautua

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
KATSO MYÖS VIDEO: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Monet yllättävätkin seikat vaikuttavat sekä aamukahvisi makuun että hintaan. Asiantuntijat vinkkaavat, miten saat keitettyä kotona parempaa kahvia.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, suomalaisilta päätyy kahvia vuosittain hurjat määrät hävikkiin. Etenkin nyt, kun kahvin ja muiden elintarvikkeiden hinnat ovat ennätyskorkealla, kannattaa pohtia omia kahvinkeittotottumuksiaan. Pienillä valinnoilla saat keitettyä kotona parempaa kahvia ja säästät myös rahaa.

Asiantuntijat listasivat Insider-sivustolle vinkkejä parempaan kahvielämykseen.

Puhdas kahvinkeitin takaa hyvät kahvit

Yksi parhaista tavoista varmistaa oman kahvikupposensa laatu on kahvinkeittimen säännöllinen puhdistus. Likainen kahvinkeitin voi nimittäin pilata hyvänkin kahvin.Oman kahvinkeittimen puhdistuskommervenkkeihin kannattaa tutustua ja hankkia tarvittaessa sopivat puhdistusaineet.

– Vanhan kahvin maku ja aromi voivat pilata tuoreen kahvisi, muistuttaa kahvilaketju Alfredin omistaja Josh Zad.

Muista myös, että vettä ei tulisi koskaan kaataa keittimeen kahvipannulla. Kahvipannussa on vanhaa kahvirasvaa, joka kulkeutuu näin keittimeen. Käytä aina erillistä puhdasta vesikannua veden kaatamiseen.

Vaihda kahvipapuihin

Jos haluat tuoretta ja laadukasta kahvia, kannattaisi harkita kahvipapuihin siirtymistä.

– Saadaksesi parempaa kahvia, osta parempaa kahvia, vinkkaa kahvilanpitäjä Selina Viguera.

Kahvipapuja käyttämällä takaat siis tuoreemman makuisen kahvin.

Säilytä kahvia oikein ja käytä mahdollisimman tuoreena

Kahvi on parhaimmillaan, kun se jauhetaan kahden viikon sisällä paahtamisesta. Kahvia ei siis välttämättä kannata ostaa kilokaupalla kotiin tarjouksesta kaappiin säilöön. 

– Kahvi on luonnontuote (se on hedelmän siemen), ja vaikka se ei varsinaisesti pilaannukaan, se menettää makuaan ajan myötä, Josh Zad muistuttaa.

Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös kahvin säilytysolosuhteisiin. Pidä siis kahvi kotona suojattuna lämmöltä, valolta ja kosteudelta.

Kahvimylly voi olla hyvä sijoitus

Jos ostat laadukkaita papuja, kannattaa sijoittaa myös laadukkaseen kahvimyllyyn. Hyvissä kahvimyllyissä pystyy säätämään jauhettavan kahvin määrän sekä karkeuden.

Muista jauhaa kahvia kerralla vain käytettävä määrä, jotta hävikkiä ei synny. Kahvi on parhaimmillaan juuri jauhettuna. 

Mittausmoka voi kostautua monella tavalla

Heitätkö kahvia keittimeen ruokalusikalla mittaamatta sen tarkemmin kahvin määrää? Tämä ei välttämättä ole hyvä tapa, koska kahvista voi tulla näin helposti liian laihaa tai vahvaa.

Jos haluaa varmasti oikean vahvuista kahvia, kannattaa hankkia pieni digivaaka mittaamista varten. Kahvimitasta voi toki olla apua, mutta grammojen mittaaminen on varmempi tapa tasalaatuiseen kahviin.

–  Yksi kahvimitta on noin 7–8 grammaa kahvia ja yksi kupillinen 1,25 desilitraa. Jos kaipaat vahvempaa kahvia, älä mittaa kukkurallisia kahvimitallisia vaan kokeile tummapaahtoisempaa kahvia, Pauligilta neuvotaan.

Muista myös, että jos mittaat liikaa kahvia, sitä menee turhaan hukkaan. Kahvi on kallista, joten sitä ei todellakaan kannata haaskata.

Kahviasiantuntija Selina Viguera kertoo ammattilaistan käyttävän usein suhdelukua 1:18, eli yksi osa kahvia ja 18 osaa vettä.

Myös hanavedellä on väliä

Asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi kahvia keittäessä: hanaveden laatu vaikuttaa myös kahvin makuun. Jopa 98 prosenttia kahvikupillisestasi on vettä, joten ei ihmekään, että sen laadulla on väliä.

Oman hanaveden pehmeyteen, kovuuteen tai mineraalitasoon ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta on hyvä tiedostaa, että sama kahvi todella voi maistua erilaiselta erilaisten vesien kanssa.

Katso myös: Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43
Näppärä niksi, jota moni ei ole hoksannut!

Lähteet: Insider, Paulig

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.