Kolme selkeää merkkiä siitä, että juot liikaa kahvia – oletko huomannut?

Kahvi
Liiallinen kahvinjuonti voi aiheuttaa ikäviä oireita. Shutterstock

Juotko kahvia useamman kupillisen päivässä? Kahvin kohtuullinen käyttö on tutkitusti terveellistä, mutta liiallinen sumpin kittaaminen voi aiheuttaa ikäviä oireita. 

Asiantuntijat kertovat, mitkä merkit kehossa paljastavat liiallisen kahvinkäytön:

1. Hermostuneisuuden tunne

Sen lisäksi, että kahvi stimuloi keskushermostoa, kofeiini vaikuttaa myös sympaattiseen hermostoon. Tämä voi johtaa ikäviin oireisiin etenkin kahvin suurkuluttajilla tai kofeiiniherkillä ihmisillä.  Sympaattisen hermoston aktivointi voi aiheuttaa ahdistusta, hermostuneisuutta, sykkeen nousua, ärtyneisyyttä ja jopa vihanpurkauksia.

Montako kuppia voi juoda?Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että kahvia tulisi juoda maksimissaan kuusi kuppia päivässä. Tutkimus toteutettiin Etelä-Australian yliopistossa ja siihen hyödynnettiin 347 077 aikuisen terveystietoja Iso-Britanniasta.

2. Energiatasojen heittely

Moni on oppinut nauttimaan kahvia siten, että väsyneen olon yllättäessä kofeiinipitoinen juoma virkistää nopeasti. Jos sinulle on tuttua, että kehon energiavarastot tuntuvat loppuvan useinkin päivän mittaan, saatat nojata rutiineissasi liikaa kofeiinin virkistävään voimaan.

– Monet luottavat kofeiiniin siinä, että se virkistää tarpeen tullen päivän mittaan, mutta se ei ole oikeaa energiaa, vaan itsensä huijaamista, urheilijoiden ravitsemukseen perehtynyt tutkija Jenna Braddock kertoo.

3. Vessassa ravaaminen 

Kahvi on diureetti eli nesteenpoistaja. Kahvin nauttiminen lisää tarvetta käydä vessassa. Etenkin kahvin runsaan kulutuksen huomaa tästä syystä tavallisesti jo siitä, kuinka usein vessassa tulee päivän aikana käytyä. Kahvia ei kannata juoda janojuomana, sillä riskinä on kuivuminen. Kahvin lisäksi tulisi juoda runsaasti vettä. 

***

Katso videolta vinkit, miten vältät kahvin läikkymisen:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja