Mainos

"Nähdäänkö meidät kaikki nyt rikollisina?" Vastaanottokeskusten yllä leijailee hämmennys ja musta pilvi, jonka hälvenemistä ei näy horisontissa

9:04
Katso video: Huomenta Suomessa keskusteltiin turvapaikkapolitiikasta

Uutiset Oulun ja Helsingin epäillyistä ulkomaalaisten miesten seksuaalirikoksista on otettu järkyttyneinä vastaan vastaanottokeskuksissa ympäri maan.

– Eipä kuulu kovin hyvää tällä hetkellä, aloittaa Helsingin vastaanottokeskusten johtaja Leena Markkanen puhelun.

Surulliset uutiset ovat jättäneet leijumaan Suomen vastaanottokeskusten päälle mustan pilven, jonka hälvenemistä saadaan odotella vielä pitkään. 

Ulkomaalaistaustaisten miesten seksuaalirikokset on otettu kuitenkin rohkeasti puheeksi vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea. Vakavasta asiasta on puhuttu työntekijöiden ja asiakaskunnan kanssa tulkkien välityksellä.

Oulun vastaanottokeskuksen Sirpa Kansanaho kertoo, että hyvin monelle maahanmuuttajalle tapahtumat ja siitä seurannut mediamyllytys on tullut täytenä yllätyksenä.

– Suurin osa ei ollut kuullut joulukuussa asiasta yhtään mitään, he eivät seuraa suomalaista mediaa. Kuultuaan asian, ovat tietenkin olleet järkyttyneitä, Kansanaho kertoo.

"Syytetäänkö meitä kaikkia nyt?"

Helsingin vastaanottokeskuksista vastaava Leena Markkanen kertoo, että asia on otettu puheeksi maahanmuuttajien kanssa myös esimerkiksi terveydenhoitajan vastaanotolla.

Vastaanotolta on kävellyt ulos hämmentyneitä ja pelästyneitä ihmisiä.

– Kahdenkeskisissä tapaamisissa on muun muassa kysytty, että "syytetäänkö meitä kaikkia nyt ja nähdäänkö meidät rikollisina?". Tottakai myös tämä porukka joka ei ole tehnyt mitään, alkaa perätä kaupungilla liikkumista, Markkanen kertoo.

Kaupungilla liikkuminen onkin osoittautunut monille maahanmuuttajille tällä hetkellä ylitsepääsemättömäksi asiaksi. Kansanahon mukaan maahanmuuttajien on joka tapauksessa käytävä kaupungilla jatkossakin.

– Kyllä meillä ihmiset joutuvat asioimaan edelleen keskuksen ulkopuolella. Tiedän, että osa maahanmuuttajista ei tiedä, uskaltaako sinne mennä, Kansanaho sanoo.

Turussa ei toistaiseksi pelon ilmapiiriä

Turun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmen mukaan pelon ilmapiiriä on ollut taas esimerkiksi Turussa toistaiseksi hyvin vähän.

– Ei asiakkaat ole ainakaan vielä tuoneet ilmi sellaista, että kokisivat kaupungilla uhkaa tai pelkoa. Meillä ihmiset käy paljon töissä ja koulussa. Ehkä se tulee tänne jälkijunassa, Nurmi kertoo.

Kaikissa MTV:n haastattelemissa vastaanottokeskuksissa ollaan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tilanteen pitää normalisoitua ja elämän jatkua.

– Pakkohan näistä asioista on selvitä ja mennä eteenpäin. Elämän pitää jatkua. Eri toimijoiden, niin virkamiesten kuin poliitikkojenkin pitää miettiä mitä tehdä ennen kaikkea sen ennaltaehkäisyn näkökulmasta, Sirpa Kansanaho kertoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja