"Naapuri kutsui tyttären tarkistamaan, ettei hän ole tulossa hulluksi" – Ukkosen aiheuttama outo ja vaarallinen ilmiö hämmensi kerrostalon asukkaita

Outo ja vaarallinen ukkosen aiheuttama ilmiö hämmensi kerrostalon asukkaita 0:21

Kanta-Hämeessä sijaitsevaan kerrostaloon osui viime kuun lopulla salama. Tämä aiheutti omituisia ilmiöitä talon asunnoissa ja hämmensi asukkaita.

Sähköiskuja suihkusta ja tiskialtaasta. Voltteja tiskikoneesta. Tulikuuma puhelin. Muun muassa näitä ilmiöitä kerrostalon asukkaat kokivat salamaniskun jälkeen.

Taloyhtiön hallituksessa toimiva Janne Toivonen kertoo, että salamanisku oli katkaissut talon nollajohtimen. Tästä aiheutui nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran, kun jännitteet laitteissa nousevat tavallista korkeammiksi. Laitteet saattavat jopa syttyä palamaan.

"Välittömästi piti saada sähkömies paikalle"

Toivonen huomasi itse ensimmäisen kerran, että jotain kummallista on tekeillä, kun hän oli tyhjentämässä tiskikonetta.

– Otin tiskipöydän kannesta kiinni ja siitä tuli pieni isku, hän kertoo.

Isku oli kuitenkin niin pieni, ettei hän ihmetellyt asiaa sen enempää vaan päätti jatkaa töiden tekoa tietokoneella. Kesken työskentelyn hänen vaimonsa tuli kertomaan, että naapuri oli kertonut tiskialtaan olleen "oudon tuntuinen." 

Asukkaat raportoivat myös pistorasian kärähtämisestä sekä latauksessa olleen puhelimen ylikuumenemisesta.

Rakennusalalla toimiva Toivonen ajatteli hetken asiaa ja päätti kokeilla koetinkynällä, onko kaikki kunnossa. Koetinkynällä voidaan tarkistaa, onko jossain jännitettä.

Kun hän testasi vesihanaa, koetinkynä kertoi Toivoselle, että varausta on.

– Sähkömies piti saada välittömästi paikalle. Silloin oli sunnuntai ja oli aikamoinen metsästäminen saada sähkömies, Toivonen kertoo.

Jos asiaa ei oltaisi saada hoidettua, koko talosta olisi pitänyt sulkea sähköt. Onneksi sähkömies löytyi ja ongelma saatiin hoidettua muutamassa tunnissa.

Harvinainen tapahtuma

SÄHKÖ JA UKKONEN

  • Jos nollajohdin menee poikki, yleensä jotkin valot palavat kirkkaampina kuin toiset.
  • Jos epäilet siinä olevan vikaa, älä käytä sähkölaitteita, katkaise sähköt nahkahanskat kädessä ja ota yhteys ammattihenkilöön. Älä myöskään koske metallirunkoisia osia, kuten tiskipöytää tai vesihanoja.
  • Jos nollajohdin on poikki, laitteet voivat mennä rikki ja pahimmassa tapauksessa sähkölaitteista voi saada vaarallisia iskuja
  • Jos ukkostaa, kannattaa noudattaa vanhaa ohjetta eli ottaa herkät sähkölaitteet pois pistorasiasta
  • Jos asut alueella, jossa salamat iskevät lähelle, kannattaa harkita ylijännitesuojauksen asentamista, jonka hinta pyörii 1000 euron luokassa.

Lähteet: Seisko Ry, Oulun energia

Taloyhtiö on päättänyt laittaa tapauksesta tiedotteen, jotta ihmisille ei synny joukkohysteriaa.

Vaikka ilmiö on vaarallinen, se on kuitenkin melko harvinainen.

Tähän mennessä asukkaat ovat Toivosen mukaan suhtautuneet tapaukseen hyvin. Erikoinen ilmiö on lähinnä hämmentänyt.

– Naapuri kutsui tyttären tarkistamaan, tunteeko tytär vesialtaassa jotain outoa, vai onko hän tulossa hulluksi, Toivonen naurahtaa.

Toivonen vinkkaa, että etenkin vanhoissa taloissa kannattaa ukkosen jälkeen tarkistaa, että kaikki toimii normaalisti.

Toivosen kotitalo on rakennettu vuonna 1913, eivätkä sen maadoitukset ole nykypäivän tasolla. Salamaniskun jälkeen asiaan päätettiin puuttua taloyhtiön kokouksessa, ja maadoituksia tullaan parantamaan.

Katso video: Joensuulainen Joonas Kinnunen kuvasi myöhään torstai-iltana videon kerrostaloon osuneesta salamasta.

Joensuulainen Joonas kuvasi huikean videon kerrostalon kattoon osuneesta salamasta 0:25

Lue myös:

    Uusimmat