Mysteeri hämmentää – samassa sairaalassa syntyneillä vauvoilla poikkeuksellisen paljon epämuodostumia: ”Ei ole normaalia”

Syntyvyys laskussa Suomessa - toimisiko Viron malli meillä? 8:17
Syntyvyys laskee Suomessa toisin kuin Virossa, jossa tehtiin lapsilisäuudistus. Toimisiko Viron malli myös Suomessa?

Saksan terveysviranomaiset tutkivat tapauksia, joissa kolmella vastasyntyneellä vauvalla on todettu epämuodostumia käsissä. Huolestunut kätilö nosti tapaukset julkisuuteen.

Kaikki kolme lasta ovat syntyneet Gelsenkirchenin kaupungissa, Sankt Marienin sairaalassa kesäkuun ja syyskuun välillä, uutisoi The Times.

– Emme ole nähneet vastaavia epämuodostumia moniin vuosiin. Useiden tapausten ilmaantuminen saattaa olla sattumaa. Tästä huolimatta on epäilyttävää, että nämä kolme tapausta on havaittu lyhyen aikavälin sisällä, sairaala kertoi tiedotteessaan.

Sairaalan mukaan kahdella vauvoista on alikehittyneet vasemman käden kämmenet ja sormet. Kolmannella lapsella on samankaltaisia kehityshäiriöitä oikeassa kädessä.

– Perheiden välillä ei ole etnisiä, kulttuurisia tai sosiaalisia samankaltaisuuksia. Kaikki ovat paikallisia, sairaala tiedotti.

Tilastollisesti 1–2 prosenttia vauvoista syntyy jonkinasteisen epämuodostuman kanssa. Sankt Marienin sairaala on todennut, että raajojen epämuodostumat voivat johtua erilaisista raskauden aikaisista tulehduksista tai myrkyistä.

"Kätilö kohtaa vastaavan tapauksen kerran uransa aikana"

Kölnissä työskentelevä kätilö Sonja Liggett-Igelmund nosti asian julkisuuteen, kun hän oli kuullut tapauksista Gelsenkirchenin kätilöiltä, kertoo CNN. Hän huolestui, kun sai tietää, että tapaukset olivat sattuneet vain muutaman kuukauden sisällä. Liggett-Igelmund on varoittanut, että epämuodostumia voi olla usealla muullakin lapsella.

– Yksi kätilö kohtaa vastaavan tapauksen kerran uransa aikana. Kolme tapausta kolmessa kuukaudessa ei ole normaalia, Liggett-Igelmund sanoi CNN:lle.

Asian noustua otsikoihin, Liggett-Igelmund on saanut useita yhteydenottoja vanhemmilta, joiden lapsilla on samankaltaisia epämuodostumia.

– Karkeasti sanottuna kaikki lapset ovat syntyneet kolmen viimeisen vuoden aikana ja useat heistä viime kesänä, kätilö sanoi Süddeutsche Zeitungille. 

Lähteet:  The TimesCNN

Lue myös:

    Uusimmat