Ranskalaisviranomaiset ymmällään: Maassa syntynyt vauvoja, joilla on käsien epämuodostuma – "Ehkä syy löytyy ympäristöstä, ehkä jostain mitä he söivät tai joivat"

Ranskassa viranomaiset yrittävät selvittää, miksi maassa on syntynyt paljon lapsia, joilla on yläraajan epämuodostuma, kertoo BBC.

Ranskan terveysviranomaiset aloittivat alkujaan tutkinnan selvittääkseen, miksi maassa oli yllättäen syntynyt noin tusina lasta, joilla on ollut joko kädentynkä, tai käsi on puuttunut kokonaan. Tutkinta lopetettiin, kun yhteistä syytä ei osattu nimetä.

Alkuperäisen tutkimuksen mukaan tapauksia ei todettu kansallisella tasolla keskiarvoa enempää. Nyt tutkinta on kuitenkin aloitettu uudelleen kansallisella tasolla, sillä 11 uutta tapausta on tullut ilmi.

Tapauksia ympäri maan

Ainakin kolmella eri alueella Ranskassa on tavattu tapauksia. Tapauksia on todettu Ranskan itäosassa Ainissa, Bretagnessa sekä Bretagnen naapurissa, Loire-Atlantiquen departementissa.

Ranskan terveysministerin Agnès Buzyn mukaan tutkimuksen ensimmäiset tulokset saadaan tammikuussa.

– Emme halua sulkea mitään pois. Ehkä syy löytyy ympäristöstä, ehkä jostain mitä he söivät tai joivat. Ehkä syy löytyy jostain, mitä he hengittivät. Juuri nyt en tiedä, Buzyn kommentoi keskiviikkoaamuna ranskalaisella tv-kanavalla.

Kehityshäiriötä ei huomattu ultrassa

Yhdeksi selittäväksi tekijäksi on tarjottu hyönteismyrkkyjä. Kaikki Ainissa raportoidut tapaukset sattuivat Druillatin kylässä, 17 kilometrin säteellä toisistaan.  Ainissa on todettu kaikkiaan 15 tapausta vuodesta 2000 alkaen.

Ainissa asuvan lapsen äiti kertoi Franceinfolle, että lääkärit eivät huomanneet kehityshäiriötä ultratessaan sikiötä. Lapsen puuttuva käsi huomattiin vasta, kun lapsi syntyi.

Tapauksissa on havaittu yhtäläisyyksiä niin kutsuttuun Talidomidi-skandaaliin. 50- ja 60-luvuilla raskaudenaikaiseen aamupahoinvointiin tarkoitetun lääkkeen ja sikiön raajojen kehityshäiriöön löydettiin yhteys vasta vuosien jälkeen.

Ranskassa ei ole toistaiseksi löydetty kemikaalia tai lääkettä, joka olisi tuoreen tapauksen takana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja