Mustin ja Mirrin kohutuotteesta oire-epäilyjä jo kaksi vuotta sitten – nyt tutkittavaa raaka-ainetta on käytetty alle vuosi

Mikä ihmeen SMAAK? Tällaista on kohuttu ja takaisinvedetty Mustin ja Mirrin koiranruoka 1:21
Tällaista on kohuttu ja takaisinvedetty SMAAK-koiranruoka.

Mustin ja Mirrin myymän SMAAK-koiran ja -kissanruoan oireiden epäillään tulleen alankomaisesta perunahiutaleesta. Oireita on mahdollisesti ilmennyt kuitenkin jo ennen kuin tuotteessa alettiin käyttää kyseistä raaka-ainetta.

Viime viikkoina puhuttaneiden Mustin ja Mirrin eläintenruoista tulleiden eläinten sairastumisten aiheuttajasta ei vielä ole varmuutta. Epäilykset kohdistuvat tuotteessa käytettyyn alankomaiseen perunahiutaleeseen.

Talousjohtaja Toni Rannikon mukaan Musti Group on lähettänyt näytteitä kolmeen yksityiseen laboratorioon.

– Me odotamme omien sekä viranomaisten tutkimustulosten valmistumista. Toivon mukaan tällä viikolla ainakin yhdestä näistä meidän pitäisi saada ensimmäiset tulokset, Rannikko kertoo.

Oireiden aiheuttajaksi epäiltyä SMAAK-tuotetta on Rannikon mukaan tutkittu tarkasti jokaisen raaka-aineen osalta.

– Perunahiutaleeseen päädyimme poissulkemismenetelmän kautta. Niistä raaka-aineista, joista emme ole tuloksia saaneet, päädyttiin siihen, että ainoastaan perunassa olevat toksiinit voisivat aiheuttaa sen kaltaisia oireita, joita asiakaspalautteissa on kuvattu.

Yrityksen omien tutkimusten lisäksi asiaa tutkii Ruokavirasto. Sen mukaan tulosten saaminen voi kestää useamman viikon.

Oireita kaksi vuotta sitten

MTV Uutisten toimituksen tiedossa on tapaus, jossa kyseisen SMAAK-tuotteen epäillään aiheuttaneen iho- ja vatsaoireita koiralle noin kaksi vuotta sitten.

Koiran omistajat epäilivät tuolloin allergista reaktiota ja luovuttivat ruokapussin eteenpäin tutuilleen. Heidänkin koiransa sai tuotteen syönnin jälkeen oireita, ja he lopettivat tuotteen käyttämisen.

Tiedossa ei ole, liittyykö kyseisen tapauksen oireet samoihin syihin tuoreempien tapausten kanssa. Koiran omistajat eivät tehneet reklamaatiota oireista Musti Groupille.

Kahden vuoden takaisia SMAAK-tuotteiden aiheuttamia oireita Rannikko pitää "aika kaukaisilta". Hän kertoo, että epäilyn kohteena olevaa, Alankomaista tullutta perunahiutaletta on käytetty kuluvan vuoden tammikuusta lähtien kotimaisen perunan saatavuusongelman vuoksi.

Kahden vuoden takaiset oireet eivät toisin sanoen voi johtua kyseisestä perunahiutaleesta, jota nyt epäillään oireiden aiheuttajaksi.

Alla olevalla videolla kerrotaan Dallas-koiran saamista rajuista oireista. Tapaus on eri kuin jutussa mainittu kahden vuoden takainen tapaus.

Dallas-koira sai rajuja oireita Mustin ja Mirrin ruoasta – Johanna tajusi jälkeenpäin toimineen karusti: "Melkein pakotin sen syömään" 1:59

Reklamaatioita aiemmistakin eristä

Musti Group kertoi viimeviikkoisessa tiedotteessaan, että yritykselle on tullut palautetta saman SMAAK-tuotteen aiemmistakin tuote-eristä. Rannikon mukaan aiempiakin eriä koskeneet palautteet ovat tulleet uusien tapausten ilmenemisten yhteydessä.

– Olemme nyt saaneet palautetta, joissa on puhuttu aiemmista päivämääristä. Ryhdyimme toimenpiteisiin välittömästi, kun olimme saaneet ensimmäisen palautteen, talousjohtaja Rannikko kertoo.

Palautteita ja reklamaatioita on tullut yhteensä satoja. Siitä, kuinka kaukaisista tuote-eristä palautetta on tullut, ei Rannikon mukaan vielä ole tietoa.

– Suurin osa reklamaatioista on tullut niistä eristä, joita olemme vetäneet pois. Myöhemmin vedimme kokonaan myynnistä nämä kaksi tuotetta selkeyden vuoksi, ettei asiakkaiden tarvitse pohtia, mikä parasta ennen -päivä niissä pois vedetyissä erissä oli.

Yritys on kertonut korvaavansa takaisinvedettyihin tuote-eriin liittyvät eläinlääkärikulut asiakkaille. Korvauksia ei Rannikon mukaan vielä ole maksettu, sillä ohjeita korvaushakemusten tiedoista on täsmennetty. Ne löytyvät yrityksen verkkosivuilta.

– Pyrimme etenemään korvausten kanssa niin nopeasti kuin mahdollista.

Tuotteen valmistus tauolla

Musti Group on lopettanut yhteistyön perunahiutaletta toimittaneen alankomaisen alihankkijan kanssa. Yrityksen nimeä Rannikko ei kerro, sillä varmuutta sen toimittaman perunahiutaleen yhteydestä oireisiin ei ole.

Tällä hetkellä yritys ei valmista kahta poisvedettyä tuotetta lainkaan, eikä käytä muissa tuotteissaan perunahiutaleita. Rannikon mukaan on mahdollista, että vastaavia tuotteita tullaan jatkossa valmistamaan.

– Odotetaan, että tästä tapauksesta selviää faktat, ja katsotaan sitten, miten toimitaan.

– Meille on jo nyt tullut asiakkailta kysymyksiä, tulevatko nämä tuotteet takaisin, sillä ne olivat ainoat, jotka heidän lemmikeilleen sopivat. Jotenkin siihen kulutuskysyntään täytyy vastata.

Koiranomistajat ovat järkyttyneitä SMAAK-takaisinvedosta – "Mikä siinä on voinnut mennä niin pieleen?" 2:46
Koiranomistajat kertoivat järkytyksestään tuoreeltaan SMAAK-tapauksen tultua ilmi.

Lue myös:

    Uusimmat