Mainos

Musiikin soiminen päässä on tuttua useimmille suomalaisille

Musiikin soiminen päässä on arkipäivää suurelle osalle suomalaisista. Ilmiötä esiintyy etenkin paljon musiikkia harrastavilla, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Teknillisen korkeakoulun tutkijalla Lassi A. Liikkasella ei ole selkeää vastausta siihen, miksi jokin kappale jää soimaan päähän. Ilmiön yleisyyteen kuitenkin liittyvät aktiivinen musiikin kuuntelu ja harrastaminen.

- Päässä soiminen on jonkinlainen muistijärjestelmä. Kun ihmiset aktiivisesti kuluttavat musiikkia, he sitä kautta oppivat muistamaan sitä, Liikkanen sanoo.

Varmimmin mieleen jää pyörimään sellainen musiikki, jota kuunnellaan kaikista eniten. Tyylilajilla ei ole niin väliä.

- Se riippuu siitä, mitä itse kuuntelee. On vaikea määritellä mitään erityispiirteitä.

Ilmiö ei vaivaa enemmistöä

Huonon musiikin erityisen hyvässä tarttuvuudessa saattaa tutkijan mukaan olla jotain perää.

- Ikävät asiat voivat kiinnittää enemmän huomiota, joten huono musiikki voi jäädä enemmän päähän pyörimään, samoin jos huonolla musiikilla ymmärretään yksinkertaista musiikkia.

Tutkimuksen teon aikaan viime vuoden keväällä vastaajat raportoivat eniten kuuntelevansa päänsä sisällä Hanna Pakarisen euroviisukappaletta, jota silloin soitettiin paljon radiossa.

Tutkimuksessa ilmiön yleisyyteen vaikuttivat eniten ikä ja sukupuoli. Vanhimmassa ikäryhmässä päässä soimista raportoitiin vähiten ja nuoremmilla enemmän riippumatta siitä, miten paljon musiikkia kulutti.

Naisten päät soivat miehiä enemmän, mutta Liikkanen ei usko havainnon todenperäisyyteen.

- En ole vakuuttunut siitä, että sukupuoliero olisi todellinen, sillä naiset vastaavat ylipäänsä enemmän tämän tyyppisiin kyselyihin.

Vastanneista 57 prosenttia kertoi, että jokin kappale soi päässä joka päivä. Viikoittain sitä kertoi tapahtuvan jopa 90 prosenttia.

Suurinta osaa sisäinen musiikki ei tuntunut haittaavan. Vain 17 prosenttia piti sitä hyvin ärsyttävänä.

"Kokonaan ei pääse eroon"

Miten pääkopan musisoinnista sitten pääsee eroon? Tutkijalla on tarjolla kaksi vaihtoehtoa.

- Voi keskittyä johonkin muuhun asiaan tai kuunnella toista kappaletta. Kokonaan siitä ei taida päästä eroon, ellei sitten lopeta täysin kaikkea musiikin kuuntelemista ja harrastamista.

Kyseessä on tahdosta riippumaton ilmiö. Liikkasen mukaan on mahdotonta sanoa, onko sillä jokin merkitys tai tarkoitus. Hän itse arvelee, että ilmiö voi liittyä muistijärjestelmän ylläpitoon.

Eniten kappaleet alkavat pyöriä päässä silloin, kun ihminen puuhastelee jotain sellaista, joka ei vaadi suurta tarkkaavaisuutta. Keskustellessa tai televisiota katsellessa näin käy harvemmin.

Musiikin soimisesta päässä kyseltiin noin 12 000 suomalaiselta viime vuonna. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.