Muistatko vielä 1999 ennätyspakkaset? Kittilässä mitattiin –51,5 astetta ja epävirallisesti oli sitäkin kylmempää – MTV oli paikan päällä: "Pelättiin kulkeeko auto"

Hannu Alsta raportoi Inarista ennätyspakkasten paukkuessa 3:36
Tältä näytti raportointi 50 asteen pakkasista.

Vuosi 2021 on vasta alussa. Tämän talven pakkasennätys -41,1 mitattiin tapaninpäivänä Utsjoen Kevojärvellä. Lukemat eivät ole mitään verrattuna Suomen viralliseen pakkasennätykseen: hyytävät -51,5 mitattiin 28. päivä tammikuuta 1999 Kittilän Pokassa.

Juttu on julkaistu alunperin vuoden 2019 alussa ja se on muokattu tämän talven pakkasennätysten osalta.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että yli 50 pakkasasteen lukemia mitattiin tuolloin laajalti pohjoisessa. Sallassa saatettiin mitata jopa dokumentoitua ennätystä kylmempiä lukemia, mutta niitä ei hyväksytty, sillä Naruska ei ollut tuolloin vielä virallinen sääasema.

– Esitämme Ilmatieteen laitokselle, että se ottaisi takaisin Naruskan sääaseman. Naruska on todellisuudessa Suomen kylmin paikkakunta, Sallan virkaa sijaistava kunnanjohtaja Pekka Huhtala sanoi helmikuussa 1999 Iltalehdelle.

Huhtalan mukaan Sallan Naruskalla mitattiin samana ennätysyönä -54,3 astetta.

Iltalehden mukaan Naruskan sääasema oli lakkautettu vuonna 1991. Asema otettiin uudelleen käyttöön vuoden 1999 syyskuussa.

"Kyllä ihminen pärjää, ennemmin oli huoli autosta ja kuvauskalustosta"

MTV Uutiset oli paikalla tammikuussa 1999, kun pakkasennätys mitattiin. Silloinen MTV:n Lapin toimittaja Hannu Alsta muistelee pakkaskeikkaa hyvillä mielin.

– Eihän se nyt niin paha ollut, kun oli tyyni sää. Pukeuduttiin kunnolla, niin työolosuhteet olivat ihan normaalit, Alsta nauraa.

Autojen ja kuvauskaluston kanssa piti olla tarkkana. Suurempia ongelmia ei silti onneksi koskaan tullut.

– Kyllähän ihminen pakkasessa pärjää. Pelättiin vaan, että kulkeeko auto, kun ajettiin vaikka Rovaniemeltä Inariin. Melkein 400 kilometriä matkaa ja hiljaista oli, melkein yksin mentiin maakunnan läpi.

Pakkasennätys -51,5 ei kuulemma ollut kylmyyden osalta edes pahimmasta päästä.

– Paljon raaemmat olosuhteet olivat aikoinaan, kun tehtiin juttua Inarin ohjuskriisistä. Yli -40 astetta ja kova tuuli Inarijärven rannalla.

Alsta oli myös tekemässä suoraa lähetystä Saamalaisradion pihasta, kun pakkasta oli vajaa -50 astetta. Video on katsottavissa jutun alussa.

– Eihän siinä kylmä tullut, ei tarvinnut olla ulkona pitkään ja vieressä oli lämpimät sisätilat.

Jan-myrsky on tulossa Ruotsista Suomeen viikonlopuksi. Alsta seisoi puhelimen soidessa Kalajoen rannikolla.

– Tuuli on ajanut paksuja jäitä rannalle ja meri on tuolta kaukaa sula. Tulee niin, ettei auton ovea tahdo saada auki.

Lue myös:

    Uusimmat