Mainos

Muistatko vielä vuoden 1999 ennätyspakkaset? Kittilässä mitattiin hyytävä -51,5 asteen lukema – MTV:n toimittaja raportoi paikan päältä: "Pelättiin kulkeeko auto"

3:36

Vuosi 2019 on vasta alussa. Tämän talven pakkasennätys -32,2 mitattiin 3.1. Sallan Naruskalla. Lukemat eivät ole mitään verrattuna Suomen viralliseen pakkasennätykseen: hyytävät -51,5 mitattiin 28. päivä tammikuuta 1999 Kittilän Pokassa.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että yli 50 pakkasasteen lukemia mitattiin tuolloin laajalti pohjoisessa. Sallassa saatettiin mitata jopa dokumentoitua ennätystä kylmempiä lukemia, mutta niitä ei hyväksytty, sillä Naruska ei ollut tuolloin vielä virallinen sääasema.

– Esitämme Ilmatieteen laitokselle, että se ottaisi takaisin Naruskan sääaseman. Naruska on todellisuudessa Suomen kylmin paikkakunta, Sallan virkaa sijaistava kunnanjohtaja Pekka Huhtala sanoi helmikuussa 1999 Iltalehdelle.

Huhtalan mukaan Sallan Naruskalla mitattiin samana ennätysyönä -54,3 astetta.

Iltalehden mukaan Naruskan sääasema oli lakkautettu vuonna 1991. Asema otettiin uudelleen käyttöön vuoden 1999 syyskuussa.

"Kyllä ihminen pärjää, ennemmin oli huoli autosta ja kuvauskalustosta"

MTV Uutiset oli paikalla tammikuussa 1999, kun pakkaennätys mitattiin. Silloinen MTV:n Lapin toimittaja Hannu Alsta muistelee pakkaskeikkaa hyvillä mielin.

– Eihän se nyt niin paha ollut, kun oli tyyni sää. Pukeuduttiin kunnolla, niin työolosuhteet olivat ihan normaalit, Alsta nauraa.

Autojen ja kuvauskaluston kanssa piti olla tarkkana. Suurempia ongelmia ei silti onneksi koskaan tullut.

– Kyllähän ihminen pakkasessa pärjää. Pelättiin vaan, että kulkeeko auto, kun ajettiin vaikka Rovaniemeltä Inariin. Melkein 400 kilometriä matkaa ja hiljaista oli, melkein yksin mentiin maakunnan läpi.

Pakkasennätys -51,5 ei kuulemma ollut kylmyyden osalta edes pahimmasta päästä.

– Paljon raaemmat olosuhteet olivat aikoinaan, kun tehtiin juttua Inarin ohjuskriisistä. Yli -40 astetta ja kova tuuli Inarijärven rannalla.

Alsta oli myös tekemässä suoraa lähetystä Saamalaisradion pihasta, kun pakkasta oli vajaa -50 astetta. Video on katsottavissa jutun alussa.

– Eihän siinä kylmä tullut, ei tarvinnut olla ulkona pitkään ja vieressä oli lämpimät sisätilat.

Jan-myrsky on tulossa Ruotsista Suomeen viikonlopuksi. Alsta seisoi puhelimen soidessa Kalajoen rannikolla.

– Tuuli on ajanut paksuja jäitä rannalle ja meri on tuolta kaukaa sula. Tulee niin, ettei auton ovea tahdo saada auki.

Hirmupakkasia ei ole vielä näköpiirissä

Forecan meteorologin Jenna Salmisen mukaan viikonvaihteessa pakkanen alkaa kiristyä, mutta etelään saattaa eksyä vielä matalapainetta. Pohjoisessa mennään jo alle kymmenen asteen ja etelässäkin pakkaset kiristyvät loppuviikosta.

– Sieltä on kylmempi ilmamassa valahtamassa pidemmällekin Pohjois-Eurooppaan, ja koko Eurooppa on viilenemään päin.

Hirmupakkasia ei ole tulossa vielä, ainakaan koko maahan.

– Jos tuuli laantuu, pakkaset saattavat mennä ainakin pohjoisessa jo 20 asteeseen. Yksittäisiä paikkoja voi olla kylmempiäkin, Salminen kertoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja