Muista nämä sijoitusasuntoa ostaessa

Sijoitusasunnon ostaminen on houkuttava ajatus varsinkin asuntojen hintojen polkiessa paikallaan tai jopa laskiessa. Sijoitusasunto antaa vuokratulojen lisäksi hyödyn asunnon mahdollisesta arvonnoususta.

Sijoitusasunto avaa uusia näkökulmia myös oman verotuksen suunnitteluun, sillä sijoitusasunnon hankkimiseksi otetun lainan korot saa vähentää tulonhankkimisvelan korkoina - pääomatuloista kokonaan ja ansiotulostakin suurelta osin.

Erityisesti ensikertalaisen asuntosijoittajan kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, ettei pety kauppaansa. Asuntosijoittajaksi ryhtyminen edellyttää tyystin erilaista otetta ja asennetta kuin oman asunnon ostaminen. Asuntosijoittamisessa on osattava käyttää paremminkin laskinta kuin tunneälyä ja on oltava valmis opiskelemaan uusia asioita.

Yksiöistä ja kaksioista saa yleisesti paremman vuokratuoton ja ne menevät myös helpommin vuokralle kuin suuremmat asunnot. Siksi hyvä sijoitusasunto saattaa tuntua hiukan vaatimattomalta omaan makuun.

Sijoitusasunto vaatii enemmän hoitoa kuin pörssiosakkeet eikä suuria pikavoittoja ole odotettavissa niidenkään vertaa. Ensin on saatava asunto vuokratuksi ja sen jälkeen on seurattava tarkasti vuokrasaatavien kertymistä. Asuntoa on hoidettava vähintään saman verran kuin sitä, jossa itse asuu. Jos rahantarve yllättää, sijoitusasuntoa ei ehkä pysty myymään parhaaseen hintaan.

Toisaalta asunto on turvallinen sijoituskohde. Hyvästä paikasta ostettu, sopiva asunto menee helposti vuokralle ja siitä saa jatkuvaa kuukausituloa. Sen arvo on hyvin suojattu esimerkiksi inflaation varalta ja sen nousuun voi itsekin vaikuttaa, toisin kuin vaikkapa pörssiyhtiön osakkeiden arvoon. Lainaa on suhteellisen helppo saada.

Sijoitusasunnon kokonaistuotto riippuu monesta tekijästä

Merkittävin tekijä kokonaistuoton määräytymisessä on asunnon hankintahinta. Jos omaa asuntoa ostaessaan joutuu tutustumaan tusinaan asuntoon, sijoitusasuntoa ostavan on tutkittava jopa kymmeniä. Ole kärsivällinen!

Asiantuntijoita kannattaa käyttää niin asunnon kunnon kuin hinnankin arvioinnissa, sillä juuri tässä tehdään yleisimmät virheet: maksetaan ylihintaa eikä ymmärretä varautua tuleviin korjauksiin. Asiantuntijoilta saa käsityksen myös siitä, minkälaista vuokraa asunnosta voi saada ja mitkä ovat realistiset tuotto-odotukset sijoitukselle. Tavanomainen tuotto asuntosijoituksissa on 5-6 %.

Sijoitusasunnon ostamiseen voi ottaa lainaa, mutta sitä kannattaa ottaa kohtuudella. Sijoitusasuntoa varten otettu laina parantaa siitä maksetun omarahoitusosuuden tuottoa, mutta vain niin kauan kuin tuotto on suurempi kuin velasta maksettava korko. Suuressa lainassa ovat tavanomaiset suuren lainan riskit korkotason heilahteluineen, ja lisäksi tilapäinen vuokralaisten puute tuntuu kipeästi lainanhoitomahdollisuuksissa.

Lainakorossa on hyvin tärkeää kiinnittää huomio marginaaliin. Pankithan mainostavat lainojaan viitekoroilla, jotka ovat tällä hetkellä matalalla, jolloin marginaalin osuus jää helposti vähemmälle huomiolle. Sitä voi - ehdottomasti ja kannattaa - kilpailuttaa useammalla pankilla. Laina-ajat ovat pitkiä, joten laskelmat kannattaa tehdä vaikkapa 5 % viitekoron mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat