Mainos

Mugabe räätälöi itselleen mieleisen hallituksen

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on valinnut maalle uuden mieleisensä hallituksen. Hallituksen politiikkaa kritisoineet ministerit saivat lähteä.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on valinnut maalle uuden hallituksen, kertoivat paikalliset tiedotusvälineet tänään.

Mugabelle uskolliset ministerit saivat pitää paikkansa uudessakin hallituksessa. Mugabe hajotti hallituksen perjantaina.

Syytä tähän ei kerrottu, mutta virallisten lähteiden mukaan päätös liittyi hallituksen ajamaan maanjakouudistukseen. Pyrkimyksenä on takavarikoida pakolla maata valkoisilta viljelijöitä ja jakaa sitä maattomille mustille.

Maatalousministeri Joseph Made, joka on vastuussa maatalousuudistuksista, sai pitää paikkansa uudessa hallituksessa. Hänen avukseen nimitettiin uusi varaministeri Florence Bhuka.

Hallituksessa pysyivät myös oikeusministeri Patrick Chinamasa ja viestintäministeri Jonathan Moyo.

Lähtemään sen sijaan joutui liberaali, muuta hallitusta maltillisempana pidetty valtiovarainministeri Simba Makoni, joka on avoimesti ollut asioista eri mieltä Mugaben kanssa. Hänen paikkansa otti Mugabelle uskollinen Herbert Murerwa. Paikkansa menetti myös terveysministeri Timothy Stamps, joka oli ainoa valkoinen ministeri hallituksessa.

Hallituksen politiikka jatkuu

Asiantuntijoiden mukaan ministerivaihdokset tarkoittavat sitä, ettei maan politiikassa tule tapahtumaan muutoksia ainakaan lievempään suuntaan. -Mugabe on sanonut haluavansa taistelijoita. Moyo, Chinamasa ja Made ovat juuri tällaisia henkilöitä, hyökkääviä ja armottomia. Hallituksen tyyli ja tavoitteet eivät tule muuttumaan, kansalaisjärjestöjen yhteistyöjärjestön NCA:n puheenjohtaja Lovemore Nadhuku sanoi.

Asiantuntijoiden mielestä Zimbabwe tarvitsisi erittäin osaavan hallituksen, joka kykenisi ohjaamaan sen ulos yhdestä itsenäisyytensä pahimmista taloudellisista ja poliittisista kriiseistä. Mutta Mugaben tapana on ollut valita hallituksiensa ministerit ennemmin uskollisuuspohjalta kuin pätevyyden perusteella.

Zimbabwe on kärsinyt nälänhädästä ja taloudellisista vaikeuksista. Mugaben maanjakouudistukset ovat myös herättäneet huomattavaa kansainvälistä arvostelua.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.