Mainos

MTV3 Uutisten kysely: Niinistö johtaa selvästi

Kokoomuksen Sauli Niinistö näyttää MTV3 Uutisten tänään julkistaman kyselyn perustella johtavan selvin luvuin vihreiden Pekka Haavistoa presidenttikilvassa.

Kysyttäessä kumpaa ehdokasta vastaajat aikoivat äänestää vaalien toisella kierroksella kantansa ilmoittaneista 63 prosenttia kertoi asettuvansa Niinistön taakse, kun 37 prosenttia valitsee Haaviston. Kun mukaan otetaan kaikki vastaajat, luvut ovat Niinistölle 48 prosenttia ja Haavistolle 28 prosenttia.

MTV3:n kysely vahvistaa aiempien galluppien tuloksia, joiden mukaan Niinistölle on nyt siirtymässä ääniä ensimmäisellä kierroksella keskustan Paavo Väyrystä tai perussuomalaisten Timo Soinia äänestäneiltä.

Presidentinvaalien toisesta kierroksesta on muodostumassa myös pienehkö kisa sukupolvien välille. Kyselyn perusteella suurten ikäluokkien äänet näyttäisivät kuitenkin ratkaisevan sen, kenestä tulee Suomen 12. presidentti.

Nuoren joukoissa Haavisto ja Niinistö keräävät lähes yhtä suuren kannatuksen, mutta seniorivastaajien keskuudessa tuki Haavistolle on Niinistöön verrattuna huomattavan vähäistä. Yli nelikymppiset ja suuret ikäluokat kallistuvat pitkälti Niinistön taakse.

Naisten tuki Haavistolle jatkuu aiempien kyselyjen tapaan.

Vaikka Haavistolle löytyy selkeää tukea Etelä- ja Itä-Suomesta, Niinistö ajaa ohi myös näillä alueilla. Pohjois-Suomessa äänestäjät saattavat hyvinkin vielä epäröidä, kun hieman yli 30 prosenttia vastaajista ei toistaiseksi osaa tai halua kertoa kantaansa presidenttiehdokkaasta.

Äänten testamenttaamiselle suomalaiset eivät juuri lämpene, sillä vain kuusi prosenttia vastanneista arvioi, että ensimmäisen kierroksen ehdokkaan kehotus äänestää kakkoskierroksella vaikuttaa päätökseen Niinistön ja Haaviston välillä.

Keskustaa eduskuntavaaleissa viime keväänä äänestäneet siirtyvät nyt selvästi Niinistön taakse, kun heistä 63 prosenttia valitsee kokoomuksen ehdokkaan ja 11 prosenttia vihreiden. Perussuomalaisten vastaavat luvut ovat Niinistölle 60 prosenttia ja Haavistolle 18 prosenttia.

Sdp:tä eduskuntaan äänestäneistä 43 prosentilla suosikki on Niinistö ja 30 prosentilla Haavisto. Kokoomuksessa 77 prosenttia hakeutuu oman puolueen ehdokkaan taakse ja 11 prosenttia arvelee äänestävänsä Haavistoa. Vihreistä oma ehdokas kelpaa 83 prosentille, Niinistöä äänestäisi 9 prosenttia.

MTV3 Uutisten Research Insight Finlandilla teettämään puhelinhaastatteluun osallistui 1 014 vastaajaa Manner-Suomesta 25.–31. tammikuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on kolmisen prosenttia suuntaansa.

Presidentinvaalien toisen kierroksen varsinainen äänestyspäivä on tämän viikon sunnuntai.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.