MTV3 selvitti: Missä ovat Suomen halvimmat mansikat?

Mansikan pääsatokausi on alkamassa suurimmilla viljelyalueilla. Marja valmistuu nyt nopeasti helteiden kypsyttämänä ja varhaislajike Hania on väistymässä myöhäisemmän – ja makeamman – Polkan tieltä.

Mutta mitä se maksaa? MTV3 Uutiset selvitti, mikä on kesän herkkumarjan litrahinta Suomen toreilla.

Helsinkiläistoreilla mansikan litrahinta on tänään 3,50–4,50 euroa per litra.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että Helsingissä yleisin litrahinta on neljän ja puolen euron tietämissä – ainakin tänään. Litra vastaa noin 500 grammaa mansikkaa.

Salo saa torihinnat tietoonsa tarkistamalla ne paikan päällä aamuisin.

Mansikkaa myydään tänäkin vuonna eniten juuri Helsinkiin ja se näkyy myös hinnoissa – Helsingissä ostetaan tälläkin hetkellä maan halvimpia mansikoita. Syynä on kuluttajien ja kauppojen suuri määrä.

– Kaikki myyvät Helsinkiin. Kyllä sitä mansikkaa Helsinkiin ohjataankin ja joskus tuntuu, että vähän liikaakin. Kun vertailee hintoja Helsingin toreilla ja maakunnissa, niin täällä tuntuisi joskus olevan alempi hinta kuin maakunnissa.

Mitä maksaa muualla?

Tampereen seudulla yleinen litrahinta on MTV3 Uutisten soittokierroksen mukaan 4,5 euroa.

Haminan torilla mansikat ovat maksaneet yleisesti 4 euroa litra. Marjanviljelijä Juha Poikelan mukaan varhaissadon loppumarjaa on saanut hieman edullisemmin.

– Sitä myydään enimmäkseen laatikoittain ja hinta on ollut jo alle 30 euroa. Kakkoslaatuisen hillomarjan kysyntä on nykyään vähäistä, hilloja ei enää tehdä kotona samalla tavalla kuin ennen, Poikela kertoo.

Poikelan mukaan marjan laatuerot ovatkin nyt alkaneet näkyä marjan hinnassa.

– Hyvällä marjalla saa myös hyvän hinnan. Hinta heijastelee laatua, sillä mansikka on hirveän herkkä säävaihteluille ja myös marjan koolla on merkitystä.

Imatralla varhaisemmista lajikkeista maksetaan 4 euroa litraa, kun taas Polkasta saa pulittaa 5 euroa. Hinnoissa saattaa olla hieman laskupaineita, arvioi marjanviljelijä Jukka Rasimus, joka arvioi Polkankin litrahinnan laskevan loppuviikosta neljään euroon.

Keski-Suomessa hinta on vielä korkealla. Laukaan torilla on tänään ostettu Jonsokia ja Haniaa viidellä eurolla litra, kertoo marjoja myyvä Hannu Juvani. Jyväskylässä hinnat ovat Juvanin mukaan samaa luokkaa. Keski-Suomessakin hinta on kuitenkin menossa hieman alas.

– Laskusuunnassa on ehkä litrahinta, perjantaina mansikka maksaa 4–5 euroa litra, mansikanmyyjä arvioi.

Kuopiontorilla hintahaarukka on ollut 3,5–4 euroa, joista jälkimmäinen on yleisin, kertoo marjanviljelijä Seppo Helminen. Varhaista Haniaa saa halvemmalla ja Polka on kalliimpaa, kuten muuallakin. Helminen arvioi, että alemmas ei juuri mennä.

– Litrahintaa ei paljon kärsi tuosta laskea, tai viljelijän käteen ei jää mitään. Laatikkohinta voi kylläkin tulla vähän alas, Helminen arvelee.

Joensuuntorilla mennään vielä Hanialla, Polkaa kun ei olla Pohjois-Karjalassa päästy korjaamaan vielä ollenkaan. Jyväskylän torilla litrahinta onkin muuhun maahan nähden korkealla, viidessä eurossa.

– Polkaa päästään korjaamaan vasta loppuviikosta tai ensi viikon alusta, sanoo marjanviljelijä Pauli Sinkkonen.

Marjaa myös riittänee pidempään kuin monilla muilla alueilla.

– Normaalioloissa marjaa riittää vielä elokuullekin. Säästä se riippuu, mutta helteelläkin mansikoita on saatavilla vielä heinäkuun lopulla, Sinkkonen lupailee.

Oulun torilla myydään "etelän mansikkaa" Leppävirralta. Sen litrahinta on viisi euroa. Omakin satokausi on pikku hiljaa alkamassa: marjanviljelijä Paavo Runtin tilalla harson alla kasvaneen marjan poiminta alkaa huomenna.

– Se on vielä sellaista kevyttä leikkiä, ensi viikosta marjaa saadaan enemmän, Runtti sanoo.

Avomaan mansikkaa Oulun korkeudella päästään korjaamaan Runtin arvion mukaan 10. heinäkuuta ja marjaa riittää kuun loppuun, elokuuhunkin, jos sääolot ovat suotuisat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja