Mansikanpoiminta työllistää tuhansia ulkomaalaisia

Mansikkaviljelmillä on tänä kesänä tarjolla kausityötä arviolta noin kahdeksalle tuhannelle työntekijälle. Poimijoista suurin osa on keikkatyöläisiä ulkomailta. Kaiken kaikkiaan puutarha- ja marjatilat työllistävät noin 12 000 työntekijää satokauden ollessa huipussaan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtajan Hannu Salon mukaan tehokkaan työpäivän pituus on noin kuusi tuntia, sitten keräysnopeus alkaa laskea. Silti viljelmillä tehdään monesti normaalia noin kahdeksan tunnin työpäivää. Oma lukunsa ovat ulkomaalaiset poimijat.

– Monta kertaa ulkomaalaisten poimijoiden kohdalla kyse on siitä, että heidät on haettava sieltä pellolta pois. He vain haluaisivat kerätä ja kerätä niitä marjoja. He ovat tulleet Suomeen tekemään rahaa ja haluavat totta kai poimia paljon.Tilanne on joskus hankala viljejällekin, koska pelloilta ei myöskään kannata poimia liikaa mansikoita kerralla, sanoo Salo.

Suomalaisen mansikan kilpailukyky kovilla

Kokemäkeläinen marjanviljelijä Tommi Anttila arvioi, että ulkomaalaiset poimivat 85 prosenttia Suomen kaikista marjoista.

– Suomalaiset nuoret esimerkiksi eivät enää halua tehdä töitä sunnuntaisin, mutta marjoja on saatava myyntiin myös maanantaille, sanoo Anttila.

Työehtosopimuksen mukainen tuntipalkka mansikanpoimijalle on 7,65 euroa + 12,5 prosentin lomakorvaus. Anttilan mukaan tällä päästään lähelle yhdeksän euron tuntipalkkaa.

– Emmehän me ole kilpailukykyisiä, jos verrataan kilpailijamaihin. Siellä poimintaa suoritetaan puolta edullisemmalla hinnalla kuin täällä Suomessa, sanoo Anttila.

– Kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden hinnat ovat myös nousseet Suomessa todella paljon. Nykyisellä hintatasolla on aika vaikea tuottaa tulevaisuudessa mansikkaa. Tänä vuonna mansikan hintaan ei näyttäisi tulevan korjausta, sanoo Anttila.

Esimerkiksi eilen Anttila myi mansikkaa eteenpäin neljän euron kilohintaan.

– Tuottajahinta ei saisi missään nimessä mennä alle neljän euron.

Lue myös:

    Uusimmat