Mansikan satokausi on vilkkaimmillaan. Monelle viljelijälle jokainen uusi päivä on jännityksen paikka: millainen on sää ja millaiseksi määräytyy mansikan päivän hinta.
Tänään se liikkuu 3,5-5 euron haarukassa lajikkeesta ja marjan laadusta riippuen. Halvimmassa päässä ovat varhaissadon viimeiset marjat ja kalleimmassa uuden sadon priimat Polka-marjat.
Mansikan hinta määräytyy päiväkohtaisesti tukkutoreilla. Jotkut viljelijät jakelevat mansikkaa suoraan marketteihin. Suomessa on myös viljelijäomisteisia keräilyliikkeitä, jotka myyvät marjaa eteenpäin keskusliikkeille ja muille suurille tukkureille.
– Suurissa kaupungeissa myydään suurin osa sadosta, ja viljelmät taas ovat maakunnissa. Viljelijällä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia lähteä itse jakelemaan marjoja, vaan väliin tarvitaan tukkuliike, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.
Poimintakustannukset suurin menoerä
Karkeasti voisi sanoa, että mansikanviljelijä saa mansikkakilosta yleensä noin viisi euroa: neljä euroa siitä menee tuotantokustannuksiin ja euro jää voitoksi.
Mansikanviljelyssä työvoima muodostaa ylivoimaisesti suurimman menoerän tuotantokustannuksista.
– Työvoimakustannukset ovat noin 60–65 prosenttia tuotantokustannuksista.
Poimintakustannus on 1,30 euroa sosiaalikuluinen per kilo. Kyse on maaseutualan työehtosopimuksen mukaisesta standardista.
