Mainos

MTV3 laittoi Samsungin ja Applen uutuustabletit pääsiäisen "tumpelotestiin"

MTV3:n pääsiäisen erikoisvertailussa on kaksi tämän hetken hittitablettia. Mittaa toisistaan ottavat Samsung Galaxy Tab 7.7 sekä Applen uusi iPad, joista kummastakin on jo tehty erilliset arviot.

Pääsiäisen kunniaksi laadimme kuitenkin täysin uudenlaisen testiasetelman. Laitteita arvostelevat tässä testissä kolme henkilöä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet lainkaan älypuhelimia tai tabletteja. Yksi testaajista ei ole käyttänyt juuri lainkaan edes nettiä.

Testiryhmämme jäsenet eivät täten ole lukkiutuneet etukäteen Galaxy Tabin Android-käyttöjärjestelmän faneiksi tai iPadin iOS:n käyttäjiksi, vaan he perehtyvät laitteisiin puhtaalta pöydältä.

"Tumpelotestimme" tekijöitä ei neuvottu laitteiden käyttöönotossa tai käytössä, vaan tarkoituksena oli, että kaikki ottavat laitteet itsenäisesti käyttöön juuri sellaisina kuin ne tulevat myyntilaatikosta.

Testissä laitettiin tarkkaan syyniin etenkin valmistajien väitteet tablettien helppokäyttöisyydestä.

Tabletit teknokammoisen naisen käsittelyssä

59-vuotias Pirjo ei ole käyttänyt tietokoneita kuin harvakseltaan sähköpostien lukemiseen. Hänelle koko internet on jäänyt etäiseksi asiaksi eikä hän ole koskaan ollut edes kiinnostunut mihinkään nettiin liittyvästä. Pirjo on täysin tekniikkakammoinen henkilö ja ylpeä siitä.

Pirjon käsiin annettiin ensin Samsungin tablet. Alkuun Pirjon tekemät "klikkaukset" kosketusnäytöllä olivat liian pitkiä, jolloin laite ei reagoinut niihin toivotulla tavalla. Ihmetystä aiheutti myös, kun laite kysyi käynnistysvaiheessa Google-tiliä. Pirjo ei halunnut luoda itselleen uutta tiliä, vaan päätti ohittaa tämän kohdan kokonaan.

Myös tabletin eri toimintojen löytäminen tuotti aluksi Pirjolle silminnähden tuskaa. Lämpö alkoi nousta siinä määrin, että Pirjon oli otettava jopa villatakkinsa pois päältään testaamisen tiimellyksessä.

Langattoman Wi-Fi-yhteyden päälle laittaminen osoittautui niin hankalaksi tehtäväksi, että tässä vaiheessa oli annettava hieman apua. Pirjo tuskaili, että Galaxy Tabin asetuksia oli hankala löytää.

Myös laitteen sovellusvalikon löytäminen ja eri sovellusten välillä hyppely aiheutti Pirjolle Galaxy Tabia käytettäessä päänvaivaa. Tabletissa olevan kameran käyttö luonnistui puolestaan melko sujuvasti.

Vaikka Pirjon ensikosketus tablettien maailmaan vaikutti sivusta katsottuna melko haparoivalta, niin hän selvästi kuitenkin piti Samsungista ja testin jälkeen jopa halusi sellaisen itselleen. Erityisesti hän piti Galaxy Tab 7.7:n kevyestä olemuksesta.

Uuden iPadin tuntumasta Pirjo ei sen sijaan pitänyt lainkaan.

- Miksi ne tekivät tästä niin rohmun ja painavan, kommentoi Pirjo.

Pirjon mielestä sovellukset ja eri toiminnot kyllä löytyivät iPadista nopeammin, mutta siitä huolimatta Galaxy Tab tuntui mukavammalta käyttää. Pirjo arveli, että mukavampi tuntuma saattoi johtua Samsungin keveydestä ja pienestä koosta.

Lopuksi Pirjo kiteytti, että erityisesti asetusten tekeminen tabletkoneilla on ärsyttävää puuhaa.

Tablet pitkän linjan tietokoneen käyttäjällä

Erkki on 66-vuotias insinööri, joka on käyttänyt tietokoneita jo vuodesta 1983 lähtien, jolloin hän osti Spectravideo-kotitietokoneen. Nokian kännyköitä Erkillä on ollut käytössä vuosien mittaan iso liuta, mutta ei kuitenkaan nykyaikaista kosketusnäytöllistä älypuhelinta tabletkoneesta puhumattakaan.

Erkki tuli erittäin nopeasti toimeen sekä Samsung Galaxy Tab 7.7:n että iPadin kanssa. Hän myös alkoi nopeasti kokeilla kaikkia tablettien toimintoja. Kritiikkiäkin tuli nopeasti:

- iPad kysyy alkuun kaikkea ihmeellistä, mistä ei tiedä, mikä tarkoitus milläkin on. 43 sivua käyttöehtoja, kuka näitä muka lukee? Ja mikä tämä iCloud-juttukin nyt oikein on? Suurin osa sovelluksista tuntuu olevan maksullisia, ja ainoastaan perussovellukset ovat ilmaisia, valitti Erkki.

Pienen alkukankeuden jälkeen Erkki alkoi kuitenkin pitää iPadista. Hänen mukaansa laite toimi johdonmukaisemmin kuin Galaxy Tab. Hän myös totesi löytävänsä iPadista sovellukset ja toiminnot helpommin kuin Samsungin tabletista.

Erkki olisi kuitenkin toivonut, että iPad olisi ollut yhtä kevyt kuin Galaxy Tab. Hänen mielestään Samsungin näyttö oli kuitenkin liian pieni laitteen käyttöä ajatellen.Erkki kallistuikin testailun jälkeen iPadin puoleen.

- iPadin toimintaa on helpompi seurata, ja siinä on suurempi näyttö. Samsungissa sormi osuu vahingossa vääriin kohtiin. Vaikka Samsungin käyttöönotto tuntui helpommalta, niin lopulta Android-järjestelmästä oli vaikeampi löytää haluamiansa asioita, kiteytti Erkki.

"Me ei olla kavereita tämän koneen kanssa"

37-vuotias Kirsi on käyttänyt tietokonetta lähinnä tekstinkäsittelyyn, sähköpostien kirjoitteluun ja satunnaiseen nettisurffailuun. Hän ei koe tietoteknisiä asioita vahvaksi alueekseen ja myöntää olevansa lievästi tekniikkakammoinen. "Aikoinaan koulun ATK-tunneilla opetettiin pelkäämään tietokoneita ja niiden mahdollista rikkomista", kommentoi Kirsi.

Pirjon tavoin myös Kirsi tuskaili käyttäjätilien luomista tablettien käyttöönotossa.

- En jaksa luoda mitään Apple ID:tä tai vastaavaa nyt. Vihaan näitä tuhatsivuisia käyttöehtosopimuksia, hän totesi iPadia käynnistäessään.

Kirsi sai kuitenkin iPadin nopeasti käyttövalmiiksi, ja laitteen käyttö sujui alusta lähtien mutkattomasti. Päänvaivaa aiheutti alkuun vain se, miten avoimista sovelluksista pääsee hyppäämään pois, mutta tämäkin pulma ratkesi nopeasti.

Samsung Galaxy Tab 7.7:n kanssa Kirsillä oli heti alusta lähtien enemmän tuskailua.

- Me ei olla kavereita tämän koneen kanssa. iPadia ymmärtää paljon paremmin, totesi Kirsi.

Galaxy Tabin toimintojen käyttö näytti kuitenkin lopulta onnistuvan yhtä kätevästi kuin iPadissakin. Kirsin mielestä iPadin selkeys vei laitteen kuitenkin selvään voittoon.

iPadin miinuksena Kirsi piti laitteen painoa ja kokoa.

- Ei tämä kyllä ihan joka käsilaukkuun enää mene, Kirsi kommentoi.

Tabletin käyttöönoton asetuksissa vielä parantamisen varaa

"Tumpelotestissämme" kävi selvästi ilmi, että aloittelijoita ajatellen erityisesti tablettien käyttöönottoasetuksissa on edelleen parantamisen varaa. Kaikkia kolmea testaajaa ärsytti käyttäjätilien luominen ja muut käyttöönottoasetukset.

Luonnollisesti tablettien käytössä oli alkuvaiheessa näkyvissä selvää haparointia. Merkillepantavaa on kuitenkin, että kaikki kolme ensikäyttäjää saivat tablettien logiikasta erittäin nopeasti otteen.

Aloittelijat pystyivät käyttämään laitteita täysin ilman ohjekirjoja. Teknologiavastainen Pirjokin selvisi käyttötestissä mainiosti ja tarvitsi vain muutamien toimintojen käyttöön hieman ulkopuolista apua.

Pääsiäisen tumpelotestin tulos oli 2-1 uuden iPadin hyväksi. Vaikka laitetta moitittiin painavaksi, niin sen käyttö koettiin selkeämmäksi ja jouheammaksi kuin siromman Samsung Galaxy Tab 7.7:n.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.