Suomi siirtyy poikkeusoloihin, kolmen viikon sulkutila maaliskuussa – näin hurja rajoituspäivä eteni: "Nyt ei hanskat voi tippua"

Pääministeri Sanna Marin kertoo poikkeusolojen käyttöönotosta – katso, miten elämämme muuttuu seuraavien viikkojen aikana 2:32
Pääministeri Sanna Marin kertoo poikkeusolojen käyttöönotosta – katso, miten elämämme muuttuu seuraavien viikkojen aikana

Suomi on siirtymässä poikkeusoloihin, ja kolmen viikon sulkutila alkaa 8. maaliskuuta. MTV Uutiset seurasi aamupäivän tiedotustilaisuuksia tässä artikkelissa hetki hetkeltä. 

12.11: Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) rientää paikalle hieman myöhässä. Seuranta voidaan lopettaa tähän!

12.05: Petteri Orpo (kok.): Mediatietojen perusteella näyttää siltä, että toimet ovat oikeansuuntaisia ja välttämättömiä. Varsinkin koulujen ja ravintoloiden osalta perusteiden pitää kuitenkin olla kunnossa.

Maaliskuuhun ajoittuva kolmen viikon sulkutila voisi Orpon mukaan ehkä auttaa kuntavaalien järjestämisessä. 

12.03: Ville Tavio (ps.) kritisoi vähintäänkin rivien välistä uusia rajoitustoimia, joista on toistaiseksi mediatietojen varassa.

– Ajattelen ainakin henkilökohtaisesti niin, että ei lääke voi olla pahempi kuin tauti. Koulujen ja yrityksien sulkeminen on aika vakava asia. Siihen ei ihan liioitellusti saisi lähteä, Tavio sanoo.

12.02: Pääministeri Marin ei sulata kriitikkiä siitä, että uusissa koronatoimissa olisi liikaa viivettä. Jo tänään otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoituksia suuressa osassa Suomea, ja 8.3. alkava sulkutila tulee parin viikon päästä tämän lisäksi.

12.01: Marin: Toivottavasti oppositiopuolueet ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja ovat valmiita yhteistyöhön. 

11.59: Pääministeri Marin: Olen juuri tulossa Mäntyniemessä. Olen tavannut tasavallan presidentin ja käynyt hänen kanssaan jo eilen myös puhelinkeskustelun. Presidentti on valmis toteamaan poikkeusolot.

11.58: Ravintoloissa leviävät tartunnat tulee saada kuriin, sanoo Päivi Räsänen (kd.). Kuntavaalien siirtämistä tulee harkita vakavasti, joskin siirron kynnyksen on oltava korkealla.

11.57: – Miksi nyt tässä vaiheessa yläkoulut ja harrastukset laitettiin sulun piiriin? Sitä en ihan ymmärrä, Paavo Arhinmäki (vas.) sanoo.

Poikkeuksellinen puheenvuoro hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta. Arhinmäki toki korostaa ymmärtävänsä, että lisätoimia tarvitaan.

11.54: Koronatoimia tehdään jo täyttä häkää, kun leviämisvaiheen toimia otetaan tänään käyttöön ympäri maata.

– Nyt ei hanskat voi tippua. Samoilla hanskoilla painetaan nyt menemään, hihat käärittynä, Kiuru sanoo.

11.52: Krista Kiuru: Hallitus on tänään ilmoittanut, että lapsiin kohdistuvia rajoituksia ja heidän kontaktien vähentämistä tehdään [8.3. alkavan] sulun ajan kolme viikkoa, mutta aikuisten osalta joudutaan yhä [tämänkin jälkeen] jatkamaan.

Kiuru haluaa torjua kritiikin siitä, että tänäänkin kerrotut rajoitukset osuisivat suhteessa liian voimakkaasti juuri lapsiin ja nuoriin.

11.50: Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Emma Karin mukaan alkaa olla selvää, että aikaisemmin käytössä olleet keinot eivät enää riitä. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) saapuu paikalle!

11.48: Toivotaan, että päätetyt koronatoimet ovat riittäviä, sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan perussuomalaiset ei tule hyväksymään kuntavaalien siirtoa, jos sellaista ehdotetaan.

11.46: Säätytalolle saapuu kokoomuksen Sari Sarkomaa. Hänen mukaansa on täysin selvää, että lisätoimia tarvitaan. 

11.40: Poliitikot eivät ole saapuneet vielä Säätytalolle. Äsken yksikseen mieltään osoittanutta muusikkoa ei enää näy Säätytalon edessä.

11.37: Helsingin Säätytalon edustalla on kattava tiedotusvälineiden edustus sekä jonkinlainen hyvin pienimuotoinen muusikkomielenosoitus.

11.30: Hallituksen ministerit ja oppositiojohtajat ovat menossa Säätytalolle keskustelemaan poikkeusolojen toteamisesta. Seurataan, miten kärkipoliitikot kommentoivat!

11.29: Kirsi Varhila: Poikkeusolot todetaan kaikkialle Suomeen, mutta esimerkiksi ravintoloiden sulkemista koskevat päätökset eivät koske perusvaiheen alueita.

11.21: Mika Salminen: Se, missä vaiheessa päästään rokottamaan laajasti työikäistä väestöä, riippuu hyvin paljon huhti-touko-kesäkuun rokotetoimitusten aikataulusta. Tästä ei ole vielä varmuutta.

11.15: Voipio-Pulkki: Brittivariantin leviäminen selittää osittain koronatartuntamäärien kasvua. Siitä, selittääkö muunnos myös sairaalahoidon tarpeen kasvua, ei ole varmuutta.

11.12: Uusia koronapotilaita tulee tehohoitoon yhä enemmän. Tehohoitokapasiteettia on tällä hetkellä riittävästi, mutta muun kiireettömän hoidon siirtämistä on jouduttu ainakin suunnittelemaan.

11.11. Koko Suomessa tartunnan lähde saatiin viime viikolla selvitettyä 65 prosentissa koronatapauksista.

11.08: Voipio-Pulkki: On erittäin ilahduttavaa, että testimäärä jatkaa pientä kasvuansa. Se on hyvää kansainvälistä tasoa.

11.05: Tartuntatautirekisterin on ilmoitettu 690 muunnosvirustapausta. Niistä 660 on brittimuunnosta, 29 Etelä-Afrikan muunnosta ja yksi brasilialaismuunnos. 

11.00: Uusia koronatapauksia on raportoitu tänään 565. Lukema sisältää tapauksia monelta päivältä. Yleinen koronailmaantuvuus Suomessa on joka tapauksessa noussut ennätyslukemiin.

10.59: Mika Salminen: Olen valmis lyömään vetoa siitä, että ainakin joissain Euroopan maissa tulee vielä takaiskuja.

10.56: Kiuru: Jokainen suomalainen on jo väsynyt koronaan. Pitkät rajoitustoimet ovat olleet raskaita kestettäviksi. Rajoitustoimilla rakennetaan kuitenkin tietä normaaliin arkeen.

– Toivon, että tämän näkymän valossa suomalaiset jaksaisivat vielä, Kiuru vetoaa.

10.53: Heikkenevään tilanteeseen vastataan siis lisätoimilla, kuten 8. maaliskuuta alkavalla kolmen viikon sulkujaksolla. Leviämisvaiheen alueet "ohjataan" ottamaan heti käyttöön kaikki leviämisvaiheen rajoitukset, ja samaa suositellaan myös kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

10.51: Ministeri Kiuru: Perustasolla on enää viisi aluetta. Näitä alueita ovat Keski-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu.

10.48: Koronapandemia on helmikuun alkupuolelta alkaen kiihtynyt voimakkaasti. Uusin hankaluus on se, että tartuttavuusluku on kääntynyt yli yhden.

10.45: Nyt alkaa THL:n ja STM:n koronatilannekatsaus! Paikan päällä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä virkamiehet Mika Salminen THL:ltä sekä Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Satu Koskela STM:stä.

10.38: Uusia koronavirustartuntoja todettiin viime viikolla yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin viime viikolla.

10.37: Ministerien tiedotustilaisuus on päättynyt. Kohta alkaa THL:n ja STM:n tiedotustilaisuus koronatilanteesta – pysy mukana!

10.30: – Me tähtäämme kesään, jossa elämä olisi normaalimpaa, ministeri Saarikko sanoo.

10.27: Pääministeri Marinin mukaan muuntovirus on päässyt leviämään osin siksi, että alueet ovat purkaneet rajoituksia, vaikka hallitus on toivonut toista. Käytännössä kyse on viestistä pääkaupunkiseudulle ja esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle.

10.23: Poikkeustilat tarvitsee todeta osaltaan juuri siksi, että ravintolat saadaan kiinni. Noutoruoan myynti on edelleen sallittua. Kolmen viikon sulkutilankaan jälkeen ravintoloita ei tulla avaamaan koko Suomessa täysin.

10.18: Hallitukselta kysytään, onko kolmen viikon sulkutila oikein ajoitettu – vai tuleeko se liian myöhään?

– Meidän arviomme on se, että nyt on oikea aika toimia, sanoo pääministeri Marin.

10.15: Hallitus ei poissulje sitä, että valmiuslain pykäliä otettaisiin tulevaisuudessa käyttöön.

Uusilla rajoituksilla pyritään siihen, että suomalaiset voisivat elää kesällä normaalisti. Jonkinlainen exit-suunnitelma tullaan tekemään tulevien viikkojen aikana.

10.12: Tulen kutsumaan puoluesihteerit lähipäivinä koolle uudesta tilanteesta johtuen, kertoo oikeusministeri Henriksson. Tapaamisessa tullaan keskustelemaan, mitä uusi tilanne merkitse kuntavaaleille.

10.09: Marin: Tulemme ottamaan käyttöön poikkeusolojen lainsäädäntöä. Osa oikeusoppineista on esittänyt sellaisia arvioita, että olisi ehkä mahdollista hyödyntää perustuslain pykälää 23 ilman poikkeusolojen toteamista. Tämä ei ole se arvio, jonka me olemme saaneet.

10.07: Ministeri Kiuru: Euroopassa muuntoviruksen jälkeiseen aikaan on jo reagoitu. Suomi on päinvastoin ajautumassa ison muuntovirusmäärän takia tilanteeseen, jossa tautitilanne on erittäin nopeasti pahentunut.

10.01: Ravintoloiden sulkemista koskeva lainsäädäntö voidaan saada varsin nopeastikin läpi eduskunnassa, arvioi Sanna Marin.

9.57: Valmiuslakia ei oteta käyttöön, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa ei ole luvassa.

9.54: Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta, kertoo opetusministeri Saramo.

9.51: Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on pahoillaan siitä, että uudet rajoitukset osuvat esimerkiksi nuoriin.

Tätä voisi kutsua "operaatio Loppukiriksi", jolla kiidämme kohti valoisampia aikoja, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

9.46: Hallitus on valmis toteamaan poikkeusolot Suomessa. Myös presidentti on tähän valmis.

Hallitus on linjannut, että Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Tällöin leviämis- ja kiihtymisvaiheiden alueilla otetaan käyttöön etäopetusta yläkoulussa ja toisella asteella, ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Leviämisvaiheella otetaan käyttöön kuuden henkilön kokoontumisrajoitus, ja samaa suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille.

Lisäksi eduskuntaan tuodaan esitys ravintoloiden sulkemiseksi muilla kuin perusvaiheen alueilla.

9.43: Marin: Aiemmat työkalut eivät enää riitä virusmuunnoksen hallintaan. Kaikista jo päätetyistä toimista on syytä pitää kiinni kaikilla alueilla Suomessa.

9.42: Kulunut vuosi on ollut vaikea, ja tiedän, että olette väsyneitä tilanteeseen. Minäkin olen väsynyt, sanoo pääministeri Marin ja pyytää kansalaisilta jaksamista.

9.40: Tiedotustilaisuus alkaa!

9.37: Tiedotustilaisuus ei ole vielä alkanut. Valtioneuvoston linnan tiedotustilaan tuodaan vielä lisää pöytiä.

9.33: Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa aivan näillä näppäimillä.

Hallituksen viisikossa on viime päivinä tapahtunut jonkinlaista kriisitietoisuuden heräämistä, mikä selittää tilanteen nopeaa muutosta, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

9.22: Aloitetaan seuranta! MTV Uutisten erikoislähetys on käynnissä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo Twitterissä pääkaupungiseudun linjaavan tänään osaltaan lisäkoronatoimista.

Suomen hallitus käsitteli eilen neuvotteluissaan Suomen koronatilannetta ja sitä koskevia toimia. MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on aikeissa julistaa poikkeusolot, mutta ei välttämättä vielä tänään.

Hallituksen kärkiministerit kertovat neuvotteluiden tuloksista tiedotustilaisuudessa, joka alkaa kello 9.30.

Tilaisuuteen osallistuvat pääministeri Sanna Marin (sd.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Jussi Saramo (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Paikalla on myös sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita.

Poikkeusolojen toteamiseen tarvitaan yhteistoiminta presidentti Sauli Niinistön kanssa, joten virallinen toteaminen on edessä myöhemmin, jos poikkeusoloihin päädytään.

Noin kello 10.30 on puolestaan luvassa STM:n ja THL:n koronatilannekatsaus, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Mika Salminen THL:sta.

MTV Uutiset seuraa molemmat tiedotustilaisuudet hetki hetkeltä ja voit katsoa ne suorana tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat