MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 30.5.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 30. toukokuuta. Tuoreimpaan seurantaan pääset tästä. 

  • Zelenskyi kehottaa EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun
  • Putin sanoo olevansa valmis etsimään ratkaisuja ukrainalaisen viljan viennille
  • Verkkolehti Meduza: Venäjä pohtii toista hyökkäystä Kiovaan
  • Itäisessä Ukrainassa Venäjän joukot lähestyvät Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.55: Separatistien edustaja: Azovstalin terästehtaalta antautuneet sotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen

Etelä-Ukrainassa Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa antautuneet ukrainalaissotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen, kertoo separatistien itse julistaman Donetskin kansantasavallan oikeusministeri Juri Sirovatko uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

–  Oikeus tekee ratkaisun heidän asiassaan. Tällaisista rikoksista meillä on korkein rangaistus Donetskin kansantasavallassa, kuolemanrangaistus, Sirovatko sanoi.

Sirovatkon mukaan sotavankina on noin 2 300 ukrainainalaissotilasta. Sotilaiden todellista määrää on kuitenkin mahdotonta vahvistaa riippumattomista lähteistä.

21.02: Zelenskyi kehottaa EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun pakotteista. EU-maiden johtajat ovat koolla ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä, jossa keskustellaan muun muassa EU:n uusimman pakotepaketin hyväksymisestä.

Zelenskyi osallistui kokoukseen videoyhteyden välityksellä. Zelenskyi sanoi johtajille, että EU:n sisäinen kinastelu vain rohkaisee Venäjää painostamaan EU-maita yhä enemmän.

Kevään aikana EU-maat ovat onnistuneet sopimaan viidestä Venäjän-vastaisesta pakotepaketista varsin ripeästi, mutta kuudennen paketin neuvottelut ovat vieneet melkein koko toukokuun.

20.57: Kaasutoimitukset Venäjältä Hollantiin päättyvät

Venäläinen energiayhtiö Gazprom aikoo keskeyttää kaasutoimitukset hollantilaiselle GasTerralle, joka kieltäytyy maksamasta kaasusta ruplissa.

Myös kaasutoimitukset Tanskaan uhkaavat lakata samasta syystä.

Gazprom on vaatinut, että maksut kaasutoimituksista olisi toimitettava Venäjälle ruplina, mikä on keino kiertää länsimaiden Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asettamia pakotteita.

Gazprom katkaisi maakaasutoimitukset Venäjältä Suomeen toukokuussa. Bulgariaan ja Puolaan toimitukset lakkasivat jo aiemmin. Osa eurooppalaisista yhtiöistä on taipunut ruplamaksuihin.

18.33: Biden: USA ei aio lähettää Ukrainaan sellaisia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voitaisiin iskeä Venäjälle 

Yhdysvallat ei aio lähettää Ukrainaan sellaisia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voitaisiin iskeä Venäjän puolelle, sanoo presidentti Joe Biden.

Amerikkalaiset tiedotusvälineet kertoivat viime viikolla, että Bidenin hallinto olisi lähettämässä pitkän kantaman raskaita raketinheitinjärjestelmiä, joita Ukraina on erityisesti toivonut avuksi Donbassin alueelle maan itäosassa, missä käydään parhaillaan erittäin raskaita taisteluita.

Raketinheitinjärjestelmien oli määrä olla osa laajempaa sotilasapupakettia, josta saatetaan kertoa jo ensi viikolla, kertoi uutiskanava CNN.

Venäjä varoitti viime viikolla Yhdysvaltoja, että raskaiden raketinheitinjärjestelmien lähettäminen "ylittää punaisen linjan" maiden välillä.

Venäläiset ovat keskittäneet Donbassin alueelle runsaasti raskasta tykistöä. Tykki- ja rakettitulitus etulinjoilla on lähes katkeamatonta.

17.59: Ranska vaatii tutkimusta toimittajansa kuolemasta Ukrainassa

Ranskan ulkoministeri vaatii tutkintaa ranskalaistoimittajan kuolemasta Ukrainassa.

– Vaadimme, että asia tutkitaan mahdollisimman nopeasti ja läpinäkyvästi, ulkoministeri Catherine Colonna kommentoi.

15.44: Ukrainan entinen presidentti pääsi lähtemään maasta

Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko on kertonut päässeensä lähtemään Ukrainasta. Viime viikon lopulla hänen poistumisensa maasta oli estetty, kun hän oli yrittänyt matkustaa Liettuan Vilnaan Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen osana Ukrainan delegaatiota, mihin hän oli saanut virallisen luvan.

Poroshenkon kerrotaan päässeen matkustamaan toiseen kokoukseen Hollantiin sen jälkeen, kun Euroopan parlamentin edustajat ja joidenkin EU-maiden hallitukset olivat puuttuneet tilanteeseen.

Poroshenko toimi Ukrainan presidenttinä vuodet 2014–2019. Häneen kohdistuu Ukrainassa maanpetossyytteitä, joita hän itse pitää tekaistuina ja poliittisina.

15.28: Luhanskin evakuoinnit keskeytetty, tilanne erittäim vaikea

Itäisessä Ukrainassa Venäjän joukot lähestyvät Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa vastarinnasta huolimatta, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai maanantaina aamulla.

–  Taistelu jatkuu. Tilanne on erittäin vaikea, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossa.

Kuvernöörin mukaan siviilien evakuointi jouduttiin keskeyttämään, kun panssaroitua kuljetusta pommitettiin, ja kyydissä ollut ranskalaistoimittaja sai surmansa.

Kuvernöörin mukaan Sjevjerodonetskin kriittinen infrastruktuuri on tuhottu. Hänen mukaansa 60 prosenttia asuinrakennuksista on vaurioitunut niin pahasti, ettei niitä voida korjata.

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Taisteluita on käyty erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Tilanne itäisellä Donbassin alueella on "erittäin, erittäin vakava", sanoo Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Juri Sak BBC:lle. Hänen mukaansa venäläiset yrittävät saartaa ja tuhota ukrainalaisjoukkoja pienissä taskuissa.

–  Venäläishyökkääjillä on paljon enemmän tulivoimaa, paljon enemmän raskasta tykistöä – he murjovat niitä alueita vuorokauden ympäri keskeytyksettä, Sak sanoo.

Venäläisten hyökkäykset osuvat sotilaskohteiden lisäksi myös siviiliasutukseen, Sak sanoo.

Ukrainassa on Sakin mukaan edelleen tarve aseavulle, erityisesti raskaille MLRS-raketinheitinjärjestelmille. Amerikkalaislehti New York Times uutisoi perjantaina, että Yhdysvallat olisi tällä viikolla lähettämässä MLRS-järjestelmiä Ukrainan avuksi.

13.34: Netflix vetäytyi Venäjältä

Suoratoistopalvelu Netflixin asiakkaat Venäjällä eivät enää voi käyttää palvelua.

Netflix ilmoitti jo maaliskuussa vetäytyvänsä Venäjän markkinoilta, ja perjantaista alkaen sivusto ja sovellus eivät ole enää olleet käytettävissä Venäjällä.

12.32: Kreml haluaa maksaa velkansa ruplissa

Kreml ilmoittaa, että se ottaa Venäjän valtion ulkomaisten velkakirjojen kanssa käyttöön saman ruplavelvoitteen kuin se on ottanut käyttöön maakaasun kaupassa. Jatkossa Venäjä haluaisi maksaa lainalyhennykset velkakirjoista niiden ulkomaisille haltijoille ruplina venäläiseen pankkiin, joka muuttaisi rahat dollareiksi.

Venäjä toteaa, että kaasukauppa on osoittanut menettelyn käytännölliseksi.

Venäjän tavoitteena voi olla varmistaa sen kyky maksaa lainakulunsa siitä huolimatta, että Yhdysvallat on rajoittanut maan veloista vastaavan finanssiministeriön pääsyä dollareihin.

Kerml on korostanut, että sillä on varoja ja halua maksaa ulkomaiset velkansa.

12.15: Lavrov kiistää huhut Putinin heikentyneestä terveydestä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov katkoo huhut Venäjän presidentin heikentyneestä terveydentilasta.

Lavrovin mukaan Putinista ei ole havaittavissa minkäänlaisia sairauden tai vaivan merkkejä.

Brittilehti Mirrorin haastatteleman FSB-vakoojan mukaan Putinilla olisi nopeasti leviävä syöpä.

12.03: Brittitiedustelu: Venäjä kärsinyt merkittäviä upseeritappioita

Britannian sotilastiedustelu arvioi Venäjän todennäköisesti kärsineen "murskaavia" tappioita keskitason ja nuorempien upseeriensa joukossa Ukrainan sodassa.

Nuoremman sukupolven upseerien menettäminen todennäköisesti pahentaa Venäjän ongelmia johtamisen nykyaikaistamisessa, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa arvioidaan.

Lisäksi sotilastiedustelun mukaan paikallisista kapinoista Venäjän joukkojen keskuudessa Ukrainassa on useita uskottavia raportteja.

10.58: Venäläisen tiedustelulähteen kovat väitteet – Putin sokeutuu, elinaika vähissä

Venäläisen tiedustelulähteen väitteen mukaan presidentti Vladimir Putinin näkö on huonontunut, ja elinaika on käymässä vähiin.

Asiasta voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

8.50: Kaksi siviiliä kuollut pommituksessa Sjevjerodonetskissa

Kaksi siviiliä on saanut surmansa ja viisi haavoittunut Venäjän pommittaessa Sjevjerodonetskin kaupunkia itäisessä Ukrainassa, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Gaidai.

Kaupungin laitamilta etenevät venäläisjoukot ovat kuvernöörin mukaan iskeneet kaupunkiin maasta ja ilmasta. Taisteluita kuvaillaan rajuiksi ja tilannetta vaikeaksi Ukrainan kannalta.

Lysithsanskin kaupunki on kuvernöörin mukaan yhä ukrainalaisten hallussa.

6.40: EU-maiden johtajat kokoontuvat

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin ylimääräiseen EU-huippukokoukseen. Kokouksen aiheita ovat Ukrainan tilanne, energia- ja puolustusasiat sekä ruokaturva.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua kokouksessa EU-johtajille videolinkin välityksellä.

Huippukokous alkaa tänään iltapäivällä ja kestää huomiseen. Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Sanna Marin (sd.).

6.26: Zelenskyi sanoo erottaneensa turvallisuuspäällikön

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän on erottanut Itä-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan turvallisuuspäällikön.

Sunnuntai-iltana julkaistussa puheessaan Zelenskyi perustelee päätöstään sanomalla, että päällikkö ei ollut työskennellyt kaupungin puolustuksen eteen Venäjän hyökkäyssodan alettua. Presidentin mukaan päällikkö oli ajatellut itseään. 

Presidentin mukaan Harkovan alueesta kolmas osa on yhä venäläisjoukkojen hallussa. Hän näkee, että ukrainalaisjoukot tulevat ottamaan alueet haltuunsa. 

Ukrainan presidentinkanslia kertoi sunnuntaina Zelenskyin vierailleen Harkovassa eturintamassa taistelevien joukkojen luona. Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen virallinen vierailu Kiovan ulkopuolella sitten helmikuun. Venäjän hyökkäyssota Ukrainana alkoi helmikuussa. 

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna kiivaina itäisessä Ukrainassa. Taisteluita on käyty erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Lue myös:

    Uusimmat