MTV Uutiset seuraa: Pahamaineisen liivijengin oikeudenkäynti alkoi – jengipomo poikkeuksellisesti syytettynä, epäillään 27 kilon amfetamiinierän levittämisestä sekä konepistoolien hallussapidosta

3:22
MTV Uutiset Live paikalla oikeudessa: Pahamaineisen liivijengin oikeudenkäynti alkaa – jengipomo poikkeuksellisesti itse syytettyjen joukossa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään ison United Brotherhood -jengijutun käsittely. Jutussa on kymmeniä syytettyjä ja syytekohtia, ja raskaimmat syytteet on saanut jengin johtaja.

MTV Uutiset Live raportoi oikeudenkäynnin alusta suorana noin kello 10. Paikalla on MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Kyse on monin tavoin poikkeuksellisesta oikeudenkäynnistä. Rikollisryhmän johdon päätyminen rikosvastuuseen on harvinaista, sillä järjestäytyneen rikollisuuden toimintaperiaatteisiin kuuluu johtajien suojaaminen.

KRP on kertonut tutkinnan kohdistuneen pääasiassa järjestön Helsingin pääosaston jäseniin sekä koko jengin johtajaksi epäiltyyn vuonna 1972 syntyneeseen Tero Holopaiseen.

Poikkeuksellisen laaja jengioikeudenkäynti on alkanut United Brotherhoodin johtajan syytteiden lukemisella. Miestä syytetään muun muassa 27 kilon amfetamiinierän levittämisestä sekä konepistoolien hallussapidosta.
Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet muun muassa UB:n kerhotiloissa Tuusulassa ja miehen vapaa-ajan asunnolla Lohjalla.

Puolustus ei ole päässyt vielä ääneen, mutta miehen oikeusavustaja kertoi viime viikolla, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.

Autossa oli 12 000 euroa käteistä

Yksi syytekohdista koskee huumeiden viemistä pääkaupunkiseudulta Jyväskylään. Syyttäjän mukaan Jyväskylässä levitettiin amfetamiinia ainakin kilon verran. Paluumatkalla miehen auto pysäytettiin epäillyn liikennerikoksen takia, ja tämän autosta löytyi 12 000 euroa käteistä ja jakelulista, syyttäjä sanoi.

Kasapäin ekstaasia ja aseita

Amfetamiinin lisäksi Holopaisen syytetään pitäneen hallussaan toisen jäsenen kanssa 1 700 ekstaasitablettia. Huumeita on syyttäjän mukaan pakattu pusseihin, joita miehet jemmasivat eri puolille jengin kerhotilan pihaa Tuusulassa.

Epäillyt ampuma-aserikokset koskevat muun muassa konepistoolien, kiväärien ja haulikkojen hallussapitoa. Aseita on syyttäjän mukaan löytynyt muun muassa Holopaisen vapaa-ajan asunnolta Lohjalta.

Oikeutta puidaan Vantaan vankilassa

Oikeudenkäynti istutaan Vantaan vankilassa. Media seuraa käsittelyä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta videoyhteyden välityksellä.

Myös tutkintaa voidaan pitää poikkeuksellisena. Kokonaisuus sisältää epäilyjä törkeistä huume-, talous- sekä väkivaltarikoksista usealta vuodelta ja useista eri kaupungeista.

Tutkinnan laajuutta kuvaa myös tänään julkaistavan esitutkintamateriaalin määrä: tavallisesti rikosjutuissa julkinen tutkinta-aineisto mahtuu yhdelle CD-levylle, nyt materiaalia on 19 levyn verran.

Juttua on määrä käsitellä lokakuuhun asti.

Video: Näin poliisi kurvasi liivijengin epäillyn pomon pihaan – tältä United Brotherhoodin tiloissa näytti:

1:42

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja