Ranta-aho kiisti kannabissyytteet, kertoi suunnitelleensa pienempää huume-erää: "Ei näitä millään kamikazella tehdä"

0:26
Näin Niko Ranta-aho kommentoi syyttäjän hänelle vaatimaa historiallista vankeusrangaistusta.

Tänään Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään Katiska 2 -vyyhdin syytettä, jossa Niko Ranta-ahon liigoineen syytetään törkeästä huumausainerikoksesta liittyen suuren kannabiksen kukintoerän maahantuonnin yritystä.

Syyte koskee sitä, kuinka ryhmä oli lähettänyt kuorikatetta Espanjasta Suomeen. Syyttäjän mukaan kyse on ollut testilähetyksistä, joilla selvitetään, millaisia mahdollisia tarkastuksia lähetykselle tehtäisiin matkalla.

14.21: Oikeudenkäynti loppu tämän päivän osalta. Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina. Niko Ranta-ahon yhteydenpitorajoitukset voidaan syyttäjän mukaan purkaa.

14.12: Naisen kuulustelu päättyi.

14.01: Nainen kertoo, että hänen epäilynsä varastovuokran tarkoituksesta heräsivät hänen luettuaan uutisia Niko Ranta-ahon kiinniotosta. Hän myös päätyi kysymään asiaa vuokraamista toivoneelta mieheltä, ja saatuaan epäilyttäviä ja jopa valheellisia vastauksia tuli siihen tulokseen, että varastoon olisi tulossa pieni määrä kannabista. Hän ei kertomansa mukaan halunnut olla tällaisissa asioissa mukana.

13.43: Nainen kertoi, että varaston vuokraamisessa ei pitänyt olla mistään rikollisesta toiminnasta kyse. Hän kertoi hankkineensa varaston omaa omaisuuttaan varten, mutta sen jälkeen hän oli tuttavanpalveluksena suostunut myös vuokraamaan sitä eteenpäin. Hän kertoo kannabiserästä aiotuksi vastaanottajaksi syytetyn miehen olleen hänen perhetuttunsa, jolta oli myös erikseen tarkastanut, ettei kyseessä ole mitään "jekkua".

Jossain vaiheessa hän oli kuitenkin tullut siihen tulokseen, että asiassa on kyse jostain sellaisesta, mihin hän ei lainkaan halua ottaa osaa. Kun hän epäili, että asiaan voi liittyä huumeita, hän oli käsittänyt, että tilaan olisi tullut kilo tai alle kannabista.

Hän totesi, ettei halua ottaa pientäkään pakettia säilytykseen vähäksikään aikaa, jonka vuoksi hän irtisanoi varaston.

13.39: Niko Ranta-ahon kuuleminen päättyi. Seuraavaksi kuullaan naista, jonka syytetään hankkineen varaston kannabislähetyksen vastaanottamista varten.

13.27: Niko Ranta-ahon mukaan hän lähetteli tovereidensa kanssa massiivisia viestimääriä, jonka vuoksi niissä on keskusteltu monista asioista. Siksi kaikki viestit eivät hänen mukaansa liittyneet rikoksiin.

– Siellä melkein ilmoitetaan, jos käydään vessassa.

Ranta-aho ei kuitenkaan suostunut vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

– En vastaa kysymykseen, jos kysymys esitetään väärällä tavalla.

13.19: Niko Ranta-ahosta syyttäjän väitteet huumeiden maahantuontisuunnitelmasta kannabiksen osalta eivät ole uskottavia. Hänen mukaansa huumereittejä olisi testattu ensin pienemmillä erillä ennen suurten erien tekemistä. Hänestä riski olisi ollut liian suuri, erityisesti hänelle velkoineen.

– Mä tiedän näistä jutuista jotain, eikä näitä juttuja millään kamikazella tehdä, hän sanoi.

Hänen mukaansa kyse oli vielä pitkä matka siihen, että huumevälitysreitti olisi saatu avattua. Hänen mukaansa hänellä ei ollut taloudellisesti mahdollista hankkia sataa kiloa kannabista, mutta pienempiin eriin hänellä olisi ollut mahdollisuus.

13.09: Ranta-aho toistaa väitteensä, että keskustelut erilaisista salakuljetussuunnitelmista eri huumeista tupakkaan lähtien ovat olleet vain puhetta vailla konkretiaa.

– Kaikkea mahdollista ideoitiin, mutta mitään ei päästy toteuttamaan.

13.04: Taloudellinen tilanteeni on ollut heikko, ei ole ollut mahdollista rahoittaa tällaista huumausaine-erää, Niko Ranta-aho toteaa.

Niko Ranta-ahon mukaan röökillä ei ole viitattu kannabikseen, vaan oikeaan tupakkaan, jota on ollut aikomus tuoda maahan. Hän perustelee asiaa sillä, että viesteissä on puhuttu niin greenistä, röökistä kuin vihreestä röökistä.

Ranta-aho kertoo saaneensa kelloista parikymmentä prosenttia voittoa kellolta, minkä takia niitä on myyty.

13.03: Nyt oikeudessa kuullaan Niko Ranta-ahoa.

12.51: Puuhaketta sisältäneet lähetykset vastaanottanut henkilö kertoo, että hän sai myöhemmin huhun, että tulevat paketit sisältäisivät huumeita. Tämän johdosta mies kertoo vetäytyneensä asiasta, koska ei halunnut olla tekemissä huumeiden kanssa.

Esitutkinnassa mies kertoi laajemmin. Syyttäjä lukee kuulustelukertomuksia, joista käy ilmi, että miehellä olisi ollut oikeudessa kertomaansa laajempi käsitys tapahtumista.  

12.46: Oikeudenkäynti jatkuu. Ranta-aho esitteli oikeudessa häneltä takavarikoidun muistilehtiön sivua, on luetteloituna arvokelloja ja niiden hintoja.

Hänen mukaansa huumerikosasiassa mainittu rahasumma on tosiasiassa kahden kellon yhteiskunta. Rahat olisivat liittyneet näiden kellojen hankintaan. Kellot olisivat Yacht Master 40 ja Skydweller 42, joiden yhteissumma olisi runsaat 45 300 euroa. 

11.39: Oikeus pitää tauon, oikeudenkäynti jatkuu 12.40.

11.21: Syyttäjä: Salattu SkyECC-viestijärjestelmä oli vaikea käyttää, mikä johti kirjoitusvirheisiin. Hänen mukaansa Ranta-ahon luottomies pyysi tältä kuvia huume-erästä, mutta kirjoitusvirheet johtivat epäselvyyksiin. Kannabiksesta, eli "greenistä" haluttiin kuvaa, mutta kirjoitusvirhe sotki osapuolten viestinnän.

– Lähetä geeneistä kuva, hän kirjoitti.

– Mistä geeneistä, käyttäjänimi Mr.1 vastasi.

Lopulta asiasta saatiin selvyys, mutta salanimistä luovuttiin.

– Niin vihreestä kukasta, viestissä väänneettin rautalangasta.

11.12: Viesteissään Ranta-aho on iloitsee Pitkätukkana tunnetun tahon kanssa siitä, miten hän tienaisi tilauksilla hyvin.

– Valmistuksen hinta on niin halpa ja myynti vie aikaa, mutta kustannukset me saadaan takaisin niinku 2 viikossa ja sitten vain tulee koko aika voittoa takaisin 👌 Täällä kaikki hyvin, oon ollut muutamissa bileissä mutta nyt tammikuussa täysin raittiina ja fokus vain töissä.

10.57: Tänään päästään luultavasti myös kuulemaan vastaajia, koska kirjalliset todisteet on käsitelty suunniteltua nopeammin. Se tarkoittaisi, että Ranta-aho todennäköisesti tänään kertoo, mistä hänen näkemyksensä mukaan koko kannabisosuudessa on kysymys.

10.55: Niin sanottu Pitkatukka oli vaatinut, että Ranta-ahon liiga tuhoaa lähetetyn kuorikatteen, koska pelkäsi siinä olevansa oman organisaationsa jäsenten jälkiä. Ranta-aho lupasi varmistaa tämän.

10.30: Syyttäjä käy läpi Espanjasta Suomeen tilattuja kuorikatelaatikoita, joilla uskotaan testatun maahantuotien erien valvontaa. Syyttäjä esittää paljon kuvia laatikon vastaanotosta ja syytetyn ottamia kuvia siitä, kuinka pakettia puretaan. Kyse oli syyttäjän mukaan juuri sen varmistamisesta, ettei testierää ole tutkittu esimerkiksi Tullissa.

Erimielisyyttä tulee jälleen siitä, kuka on lähettänyt mitäkin salattuja viestejä ja millä tunnuksella.

10.10: Syyttäjä käy läpi paitsi salattuja viestejä myös Ranta-ahon auton paikannuksia. Ranta-aho ilmoittaa haluavansa puhelimensa paikannustiedot osoittaakseen olleensa muualla kuin tapaamassa väitetetty huumekontaktiaan, johon viitataan "Pitkatukkana". Kannabistoimittajan henkilöllisyys ei ole paljastunut. Syyttäjä ilmoittaa, että Espanjasta on tilattu Ranta-ahon paikannustiedot, mutta ne eivät ole vielä saapuneet.

9.55: Syyttäjä käy läpi viestejä, joissa Ranta-aho väitetysti tiedustelee luottomieheltään, missä näkee sytetyn asiakkaan. Tapaaminen oli Mäntsälän Shellillä, mistä Ranta-aho syyttäjän mukaan huolestui.

– Mieluiten jossain lähistöllä, niissä on aina kamerat, jos joku sattuisi katselemaan, Ranta-aho syyttäjän mukaan kirjoitti.

Huoli oli aiheellinen. Syyttäjä esitteli runsaasti valokuvia syytettyjen noin puolen tunnin tapaamisesta Shellillä.

9.50: Syyttäjä ryhtyy esittämään kirjallisia todisteitaan. Luvassa on ainakin viranomaisten paljastamia salattuja SkyECC-viestejä ja syytettyjen puhelimien paikantumisia eri alueilla. 

9.42: Niko Ranta-aho haluaa esittää oman todisteensa asiassa. Hän halusi nostaa todisteeksi muistilehtiönsä ja sanoi sen todistavan, että hänelle toimitetuissa rahoissa oli kyse hänelle toimitetuista Rolex-kelloista, ei kannabiksesta.

9.39: Huume-erän tilaajaksi syytetty mies kiistää luovuttaneensa rahaa huumeiden ostoon. Lisäksi huume-erän kokoon liittyen tämän puolustus viittaa siihen, että tilan koosta ei ole pääteltävissä, miten isoa huume-erää oltiin vastaanottamassa, vaan olennaista oli tilan aiheuttamat kulut, jotka olivat pienet. 

9.35: Ranta-ahon luottomieheksi syytetty mies vetoaa salattujen SkyECC-viesteihin ja niiden lähettäjiin liittyvään epävarmuuteen. Lisäksi puolustus kyseenalaistaa sen, onko teko ylipäänsä rikos.

– Onko rajakontrollin testaus ja reitin estäminen, onko se yrityksen asteelle edennyttä toimintaa, puolustus arvioi keskeiseksi kysymykseksi.

9.34: Ranta-ahon puolustuksen mukaan teko ei ollut edennyt yrityksen asteelle, koska mitään huume-erää ei oltu vielä ehditty tilata eikä sen kuljettamisesta oltu ehditty myöskään päättää.

Puolustus vetoaa myös siihen, että syyttäjä on joutunut arvioimaan kannabiserän koon, koska ei ole mitään sopimusta huume-erän tilauksesta ollut vielä tehty.

9.33: Syyttäjä korostaa, että erästä oli ennakkoon maksettu 20 000 euroa, hankittu toimitusosoite ja vastaanottaja, testattu kuljetusta Suomeen ja erästä olisi ollut kuvia. Syyttäjän mukaan teko olisi toteutunut, jos Ranta-ahoa ei olisi otettu kiinni ennen kun hän sai lopullisesti sovittua erän toimituksesta.

9.31: Syyttäjän mukaan on selvää, että on ollut tarkoitus tuoda Suomeen todella paljon huumeita, koska testilähetykset olivat 300 ja 250 kilon lasteja. Syyttäjä viittaa myös siihen, että pienet huume-erät eivät olleet Ranta-ahon toiminnan tapaista.

9.29: Syyttäjän mukaan yksi pääsyytetyistä ilmoitti "ton yhden odottavan kuumeisesti green".

Koska toimittaja epäili ensimmäisen testilähetyksen joutuneen tarkastukseen hän päätti lähettää uuden testilähetyksen.

Syyttäjä painottaa, että mainittu kannabis on ollut olemasa. Ranta-ahon syytetään saaneen kuvia marihuanasta ja välittäneen niitä eteenpäin ostajille.

"Jos se on sellaista mistä laitoit kuvan niin en usko että on ongelma kunhan ei ole siemeniä", syytetty ostaja oli kuvia kommentoinut.

9.23: "Se ei puhu mtn jos sattuis palaa", osapuolet viestivät toisilleen varaston vuokraamisen ja etukäteismaksun saamisen jälkeen.

9.21: Syyttäjän mukaan huume-erää varten vuokrattiin varastotila sadalla eurolla kuukaudessa. Syyttäjän mukaan varastotilan vuokraaminen puhuu sitä vastaan, että kyse olisi ollut vain kilon kannabiserästä, kuten kuulusteluissa on väitetty.

9.19: Syyttäjän mukaan aiemmin huumelähetykset, kuten lääke- ja ekstaasipillerit lähetettiin yksityishenkilöille. Niiden takavarikkojen vuoksi syytetyt halusivat vaihtaa vastaanottajaksi yhtiön, uskoen että se vähentää riskiä kiinnijääntiin.

9.16: Syyttäjän mukaan viesteissä ei suoraan puhuttu suoraan, vaan käytettiin termejä "green", "rööki" ja "vihree rööki". Myös toimituksista käytettiin salanimiä liittyen siihen, sisältääkö erä huumeita vai ei.

9.14: Syyttäjän mukaan Ranta-aho järjesteli suuren kannabiskukintoerän salakuljetusta Espanjasta Suomeen.

Syyttäjän mukaan Niko Ranta-ahon luottomieheksi väitetty Wallendahl hoiti salakuljetuksen järjestelyistä, etukäteismaksun keräämisestä ja järjesti tahon hoitamaan lähetykselle toimitusosoitteen.

9.12: Mies, jonka syytetään auttaneen rikoksessa kiistää teon. Hän ei puolustuksen mukaan ollut tietoinen huumausainerikoksesta tai sen suunnittelusta. Puolustuksen mukaan mies jättäytyi vapaaehtoisesti pois toiminnasta, kun hänen käsitykseensä tuli, että asiaan voi liittyä rikos.

Puolustuksen mukaan miehen toiminta ei edistänyt minkäänlaisen rikoksen todennäköisyyttä.

9.11: Syyttäjä lukee syytteet. Syyttäjän mukaan teko jäi yritykseksi Niko Ranta-ahon jäätyä kiinni.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja